Ai nevoie de un tamper pentru aparatul de cafea? Tamper-ul pe cafea l-ai primit împreună cu aparatul tău nu este suficient de bun? Este foarte important să folosești un tamper de calitate dacă vrei să prepari un espresso uimitor cu gust delicios.
Vezi care sunt cele mai apreciate tampere pentru cafea de pe eMag
Multe persoane care abia au început să prepare și să bea cafea, consideră că tamper-ul nu este necesar, însă acesta are un rol foarte important. Într-adevăr, trebuie să acordăm o atenție mare râșniței de cafea și durității apei dacă vrem să preparăm un espresso gustos, dar nu trebuie să uităm că și tamper-ul este util în prepararea acestei băuturi.
Care este rolul unui tamper?
Un tamper este un instrument simplu folosit pentru a comprima cafeaua măcinată dintr-un portafiltru. Presarea cafelei din portafiltru este un pas mic, dar important, în prepararea unui espresso de calitate.
Un tamper foarte bun este cel de la DeLonghi – poti citi pareri aici – este de asemenea unul din cele mai apreciate datorita materialelor de calitate folosite.
Folosind un tamper bun, vom putea evita micile buzunare de aer din portafiltru. Când espressorul trimite apa fierbinte într-un portafiltru în care cafeaua nu a fost presată corespunzător apar probleme. Și, evident, rezultă o băutură mai puțin delicioasă.
Unii oameni însă exagerează când vine vorba de comprimaea cafelei din portafiltru. Adevărul este că folosirea instrumentului pentru presarea cafelei este un pas necesar, dar nu se obține o cafea mai aromată dacă acest instrument este utilizat în exces. Este nevoie doar de puțină presiune pentru a împinge aerul din portafiltru. Este recomandat să fii consecvent și să apeși în același mod de fiecare dată.
Nu te îngrijora dacă rămân câteva bucăți de cafea lipite pe portafiltru, Dacă încerci să le desfaci și să presezi din nou, riști să creezi buzunare de aer.
Caracteristicile unui tamper de calitate
Instrumentele de presare a cafelei care vin odată cu espressoarele de cafea nu sunt foarte calitative. Dacă vrei să prepari un espresso foarte gustos va trebui să folosești un instrument calitativ. Iată la ce trebuie să fii atent când alegi să cumperi un tamper:
- Materialul din care este fabricat – cele mai multe tampere sunt realizate din metal, care este un material greu. Există însă și tampere din plastic, dar un barista profesionist nu va folosi niciodată un astfel de tamper.
- Forma – acest instrument poate avea formă plată sau convexă. Tamper-ul plat are o suprafață de tamponare plată, în timp ce tamper-ul convex are o suprafață de tamponare ușor bombată.
- Nivelator – o nouă categorie de instrumente de presare a câștigat popularitate în ultimii ani. Unii oameni folosesc așa-numitul nivelator înainte de a presa cafeaua, în timp ce alții consideră că acest instrument nu este necesar, atunci când se folosește un tamper.
- Dimensiunea – dimensiunea acestui instrument variază de la 48 mm la 58 mm. Pentru majoritatea mărcilor de espressoare se folosește un tamper de 58 mm. Multe tampere includ dimensiunea chiar în numele lor, de exemplu Tamper profesional De’Longhi, 51 mm.
Poate dura mult timp până să înveți cum să folosești corect un tamper, dar dacă folosești un instrument de calitate, îți va fi mai ușor să înveți să-l utilizezi. Dacă ai deja acasă un espressor bun, nu-ți mai lipsește decât un instrument de presare a cafelei, de calitate, pentru a prepara un espresso uimitor.
Cele mai bune tampere
Tamper profesional De’Longhi, 51 mm
Specificații:
- Construcție din oțel inoxidabil și lemn
- Diametru – 51 mm
- Ușor de utilizat
Tamper-ul profesional De’Longhi este excelent pentru cei care doresc să folosească un instrument pentru comprimarea cafelei, dar nu vor să scoată prea mulți bani din buzunar. Fabricat din oțel inoxidabil și lemn acest tamper poate fi folosit în orice espressor.
Deși nu are un design uimitor, tamper-ul de la De’Longhi își face bine treaba și se păstrează bine în timp. Tamper-ul are greutatea potrivită și, pe lângă faptul că preseaza cafeaua, îi conferă și o consistență fină.
Așa cum am precizat și în rândurile anterioare, pentru a prepara un espresso perfect, trebuie să presezi bine cafeaua proaspăt măcinati din portafiltru.
Tamper Edream, 58 mm
Specificații:
- Material bază – inox
- Material mâner – aluminiu
- Diametru – 58 mm
- Greutate – 375 grame
- Înălțime – 9 mm
Tamper-ul Edream cu bază din inox este compatibil cu multe espressoare. Cântărind doar 375 grame, acesta este ușor de manevrat. Acest instrument pentru presarea cafelei din portafiltru are un design elegant și arată minunat.
Baza de 58 mm are dimensiunea standard a multor portafiltre, deci există mari șanse ca acesta să fie potrivit pentru espressorul tău.
Edream Macaron, 58 mm
Specificații:
- Material bază – inox
- Greutate – 440 grame
- Înălțime reglabilă
- Diametru – 58 mm
Acest instrument cu diametru de 58 mm se potrivește cu espressoarele Lelit Gaggia, este compatibil inclusiv cu modelul Gaggia Classic. Folosind acest instrument pentru presarea cafelei vei reuși să prepari un espresso cu gust, folosind espressorul tău preferat.
Este un instrument bine lucrat ce se vinde la un preț accesibil. Dacă vei avea grijă de el vei putea să-l folosești ani la rând.
Întrebări frecvente
- De ce este necesară presarea cafelei pentru prepararea unui espresso gustos?
Presarea cafelei este necesară pentru obținerea unui espresso aromat. Folosind un instrument de presare a cafelei, de bună calitate, cafeaua va fi bine presată în portafiltru, iar apa va fi nevoită să-și croiască drumul prin cafeaua măcinată și să extragă cât mai multă aromă din ea. Acest lucru are ca rezultat un shot de espresso perfect.
- De unde știu ce dimensiune trebuie să aibă tamper-ul potrivit pentru espressorul meu?
Regula generală spune că diametrul tamper-ului trebuie să fie oarecum mai mic decât diametru portafiltrului pentru a presa uniform cafeaua măcinată. Alege un instrument de comprimare a cafelei care este cu cel puțin 0.75 mm mai mic față de portafiltru.
- Poți prepara un espresso și fără a folosi un instrument de presare a cafelei?
Desigur. Poți folosi degetul mare pentru a presa cafeaua măcinată. De asemenea, ai putea folosi și un pahar cu fundul mic. Dar, dacă dorești să prepari un espresso grozav, ar fi bine să folosești un tamper de calitate.