Desi stim cu totii ca traditional, spuma de lapte nu prea are ce cauta asociata unui espresso, este foarte tentanta pentru cei mai multi dintre noi, transformand astfel italienescul espresso intr-un cafe late.
Haideti sa vedem impreuna cum putem obtine o spuma intensa de lapte atunci cand preparam un espresso si cateva lucruri de care trebuie neaparat sa tineti cont. Eu folosesc un DeLonghi EC221.B, insa aceste lucruri sunt valabile pentru orice tip de espressor folositi.
Nota informativa: cantitatea de spuma obtinuta si calitatea acesteia are legatura cu calitatea laptelui mai exact cu proteina din zer pe care acesta il contine ci nu cu procentul de grasime. Asta ca sa eliminam acel mit ca nu putem obtine spuma de lapte utilizand lapte cu 1.5% garsime.
Pasii pentru prepararea spumei de lapte:
- Adaugati cantitatea de lapte dorit in recipientul dvs. De obicei se pune cam ½ sau 1/3 din capacitatea vasului. A se tine cont de faptul ca pe parcursul procesului de spumare, laptele isi mareste volumul de 2 sau 3 ori.
- Se introduce capul spumatorului aproximativ 1.5 cm in lapte si se foloseste pentru maxim 60 de secunde. Mare atentie la urmatorul aspect: temperatura lapteului nu trebuie sa depaseasca 70 de grade. Daca o face, laptele se va arde si nu va mai putea fi utilizat.
Sfaturi si indicatii:
- Inaintea utilizarii, este recomandat sa dati “un puf” de aer pe o laveta sau prosop (atentie sa nu va ardeti la mana) pentru a elimina resturile ramase sau condensul acumulat.
- Dupa fiecare utilizare, stergeti teava de aer cu o carpa curata la exterior si cu un jet de abur la interior. Curatarea “sculelor” este un obligatorie si nu ar trebui trecuta cu vederea!
Care este diferența dintre lapte aburit și lapte spumant?
Îți place să-ți bei cafeaua cu multă spumă de lapte deasupra? Sau iți place să aibă doar un strat subțire de lapte amestecat cu espresso? Dacă dorești să faci mai multă spumă de lapte, păstrează capul spumatorului la suprafața laptelui. Se va crea o insuliță de lapte spumoasă, plutitoare.
Va trebui totuși să muți spumatorul mai în interiorul recipientului cu lapte, pentru a încălzi laptele uniform. Este foarte important să alegi un recipient suficient de mare pentru ca laptele să se spumeze. Acesta trebui umplut doar pe un sfert cu lapte.
Dacă nu dorești o cafea cu prea multă spumă de lapte deasupra, scufundă complet spumatorul în lapte pentru a crea un vârtej spiralat. Laptele se va încălzi și se vor crea bule minuscule care-i vor conferi laptelui o consistență mătăsoasă și vor lăsa doar un strat mic de bule la suprafață.
În timpul procesului de aburire, vei putea observa cum laptele din recipientul de spumare își dublează volumul. Acest lucru se datorează bulelor de microspumă încorporate în lapte.
Dacă mai rămân câteva bule mari la suprafața laptelui spumant, bate recipientul ferm de un blat, apoi amestecă laptele. Acest truc elimină bulele mari.
Laptele aburit este mai dulce decât laptele spumant. Căldura descompune lactoza din lapte, adăugând dulceață. Amintește-ți să încălzești laptele ușor pentru a nu-i distruge aroma.
Ce tip de lapte ar trebui să folosești?
Folosește întotdeauna lapte proaspăt și rece. Pe măsură ce laptele se apropie de data de expirare, nu mai poate fi folosit pentru cafea. Același lucru este valabil și pentru boabele de cafea. Cumpără boabe de cafea proaspăt prăjite și folosește-le într-o săptămână.
Conținutul de grăsime afectează aroma și textura. Dacă dorești multă spumă, alege un lapte degresat sau lapte cu 2% grăsime. Conținutul relativ ridicat de proteine creează bule aerate. Poți folosi și lapte integral sau fără lactoză pentru a obține spuma dorită.
Laptele de cocos are un conținut ridicat de grăsimi, de aceea este foarte cremos.
Cum să faci spumă de lapte dacă nu ai un espressor cu spumator?
Tocmai ți-ai făcut un espresso și ai nevoie de spumă de lapte? Espressor-ul tău nu are spumator? Nicio problemă! Poți face spumă de lapte folosind instrumente și aparate pe care le ai deja în bucătărie.
Spumă de lapte în cuptorul cu microunde
Toarnă laptele într-un borcan de sticlă. Închide borcanul cu capac. Apoi agită laptele din borcan. Când laptele s-a spumat, deschide capacul și pune borcanul în cuptorul cu microunde. Proteinele din lapte se vor încălzi și astfel se va forma spuma. Adaugă spumea de lapte în cafea.
Spumă de lapte la presa franceză
Încălzește laptele la 65-68 grade C și pune-l într-o presă franceză. Pompează pistonul în sus și în jos rapid pentru a crea bule de aer în laptele încălzit. Toarnă-l apoi în cafea.
Spumă de lapte în cratiță
Toarnă laptele într-o cratiță mică și pune-l pe aragaz la foc mic. Pe măsură ce laptele se încălzește, amestecă-l rapid cu un tel.
Cafeuaa cu spumă de lapte mai bună decât cafeaua simplă?
Laptele se combină perfect cu cafeaua, completând aroma sa naturală. Când este adăugat în cafea, laptele îmbunătățește aroma acesteia și-i evidențiază notele naturale florale.
Acest lucru se datorează compoziției chimice a laptelui. Laptele este compus din zahăr, grăsimi și proteine. Acești trei compuși ajută la obținerea unei băuturi cu o textură și un gust deosebit.
Modul în care aceste proteine reacționează cu aerul ajută la crearea spumei de lapte. Când zahărul este încălzit, acesta se descompune și se caramelizează, îndulcind astfel laptele. În cele din urmă, grăsimile se topesc pentru a crea un aspect neted și catifelat.
Indiferent de modul în care alegi să prepari spuma de lapte pentru cafea, amintește-ți întotdeauna că încălzirea lentă va duce la descompunerea zahărului și îndulcirea laptelui. Încălzirea rapidă va afecta gustul laptelui.
Cât de fierbinte trebuie să fie spuma de lapte?
Spuma de lapte trebuie păstrată la o temperatură cuprinsă între 65 și 68 grade C. Proteinele din lapte încep să se descompună la o temperatură de 76 grade C. Dacă nu ai un termometru, ține cont de următoarele sfaturi:
- Spumează laptele până când aproape își dublează volumul
- Ascultă sunetul: când spumatorul sună ca o hartie ruptă, spuma de lapte este gata
Învață să-ți prepari singur spuma de lapte și savurează cea mai bună cafea!
Referințe:
- Hello Milk! (n.d.). Retrieved from https://www.coffeegeek.com/guides/frothingguide/milk
- Goodwin, L. (2019, May 20). How to Make Frothed Milk by Adding Steam. Retrieved from https://www.thespruceeats.com/froth-milk-with-steam-wand-766136
- How to Froth Milk for Cappuccinos in the Microwave. (n.d.). Retrieved from https://www.pinterest.com/pin/148337381452326472/