Presa franceză este un instrument pe care 80% dintre oameni îl folosesc greșit. Cu toate acestea, este foarte ușor să prepari o cafea grozavă folosind o presă franceză. Trebuie doar să respecți câteva reguli. După ce vei învăța cum să folosești corectă o presă francesă, vei prepara doar cafele delicioase, mult mai bune decât cele pe care le prepari acum.
Cum funcționează presa franceză?
Modul de funcționare al presei franceze este destul de simplu. Componenta principală a presei este paharul. Baza și mânerul sunt atașate la pahar. Datorită bazei și mânerului nu te vei frige și nu vei arde suprafața pe care vei așeza presa. De asemenea, presa franceză mai este compusă din capac, filtre și piston.
Cel mai important lucru este că presa franceză nu necesită filtre de hârtie. Cu ajutorul presei franceze, cafeaua măcinată este înmuiată direct în apă fierbinte. Zațul de cafea este scufundat câteva minute în apa fierbinte, nu doar câteva secunde.
Pentru a obține o cafea bună de fiecare dată este important să dezasamblezi și să cureți presa franceză, o dată pe lună. Acest lucru chiar ajută.
Cum alegi presa franceză potrivită?
Nu vei reuși să prepari o cafea grozavă dacă vei folosi o presă ieftină sau murdară. Știu că este tentant să cumperi o presă ieftină, dar nu se merită, pentru că va trebui să o înlocuiești în 6-9 luni.
O presă franceză standard are un volum de 1 litru – aproximativ 4-8 cești de cafea. Ceașca de cafea este mult mai mică decât cana tipică. Multe companii consideră că o ceașcă standard are maximum 120 de ml.
Poți alege dintre următoarele tipuri de prese franceze, mici, mari, metalice și electrice:
- Presă franceză mică – poți opta pentru o astfel de presă dacă vrei să o folosești pentru a face cafea doar pentru tine, sau doar pentru tine și un prieten. Cu o astfel de presă poți face aproximativ 3-4 cești de cafea.
- Presă mare franceză – poate prepara mai multă cafea deodată, aproximativ 8-13 cești de cafea.
- Presă franceză metalică – este mai durabilă și pare să păstreze căldura mai bine decăt presa franceză din sticlă. Alege presa franceză metalică dacă locuiești într-o zonă rece.
- Presa franceză electrică – este potrivită pentru leneși. Acest tip de presă încălzește apa, prepară cafeaua și o menține caldă.
Probabil ai auzit de presa franceză Bodum Cambord – este foarte populară. Este realizată în trei dimensiuni diferite pentru 3, 8 și 12 cești de cafea. În general are pahar din sticlă cu bază și mâner din oțel inoxidabil.
Cum se folosește o presă franceză?
Poți folosi două metode pentru a prepara o cafea bună la presa franceză: metoda de bază și metoda avansată. Mai jos vom prezenta metoda de bază:
1. Preîncălzește presa
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să preîncălzești presa franceza. Acesta este un pas important în toate metodele de preparare a cafelei. Tot ce trebuie să faci este să adaugi puțină apă fierbinte în presă și să o agiți. Când presa devine caldă la atingere, varsă apa. Preincălzirea presei franceze te va ajuta, de asemenea, să menții cafeaua fierbinte mai mult timp.
2. Cântărește cafeaua boabe
Cantitatea de cafea boabe pe care o vei folosi depinde de mărimea presei franceze și de cantitatea de cafea pe care dorești să o prepari. Ar fi bine să folosești o râșniță pentru a prepara cafeaua din boabe proaspăt măcinate.
3. Cântărește apa și verifică temperatura
Raportul de bază pe care ar trebui să-l urmărești este 1:15. Asta înseamnă o parte de cafea la fiecare 15 părți de apă. Ar fi bine să măsori cantitatea de cafea și de apă cu lingura. Încălzește apa la o temperatură de 90-96 grade Celsius.
4. Adaugă cafea măcinată și apă fierbinte
Adaugă cafeaua măcinată în presa franceză preincălzită, apoi adaugă toată apa fierbinte deodată. Ia o lingură și amestecă rapid cafeaua pentru a te asigura că toată cafeaua măcinată s-a amestecat cu apa în mod corespunzător.5. Pune capacul și pornește cronometrul
Așază capacul deasupra pentru a menține căldura în interior pe măsură ce se prepară cafeaua. Pornește cronometrul. Timpul standard pentru prepararea cafelei la presă este de 4 minute.
6. Apasă încet pistonul în jos
După ce s-a scurs timpul, apasă pistonul în jos. Asigură-te că-l apeși până la capăt, altfel cafeaua va continua să se infuzeze.7. Decantează cafeaua
Îți recomand să decantezi cafeaua imediat, deoarece cu cât cafeaua stă mai mult în recipientul cu zaț cu atât aroma sa va dispărea.
Servește cafeaua! După ce ai preparat cafeaua, servește-o și bucură-te de gustul ei delicios! Este foarte simplu să folosești o presă franceză. Ține cont de recomandările noastre și prepară o cafea uimitoare.
Întrebări frecvente
Care este raportul corect cafea/apa?
Nu există un raport unic pentru toată lumea. Oamenii au gusturi și preferințe diferite. De asemenea, boabele de cafea și modul de prăjire diferă, prin urmare, fiecare lot de cafea poate fi complet diferit. Încearcă un raport, apoi ajustează-l în funcție de preferinșe.
De obicei, oamenii folosesc un raport de 1:15 cafea/apă.Cât de măcinată trebuie să fie cafeaua pe care o adăugăm în presa franceză?
Răspunsul este foarte simplu: cafeaua trebuie să fie măcinată mediu-grosier. Pentru a măcina cafeaua astfel, trebuie să folosești o râșniță bună. Cu cât boabele de cafea sunt măcinate mai fin, cu atât cafeaua este mai puternică. Cu cât boabele sunt măcinte mai grosier, cu atât cafea este mai slabă. Vezi aici articolul despre macinarea boabelor de cafea.
Pentru a obține o cafea cu un gust nici prea fin nici prea amar, boabele trebuie măcinate mediu-grosier.
Cafeaua trebuie decantată?
Amintește-ți că zațul este încă acolo, chiar dacă ai împins pistonul în jos. Cel mai bine este să torni cafeaua în ceașcă imediat. Dacă o vei lăsa în pahar cu intenția de a o consuma mai târziu, vei bea o cafea foarte amară. Toarnă restul de cafea într-un alt recipient înainte să se răcească și să devină amară.
Cât timp durează să preparăm o cafea la presa franceză?
Pentru a recapitula, turnăm mai întâi o cantitate mică de apă clocotită, pentru a incălzi presa. Apoi adăugăm cafeaua și apa și amestecăm din nou. În 3-4 minute vom obține o cafea delicioasă. O cafea mai slabă se obține într-un timp mai scurt.
Ține cont de aceste sfaturi dacă vrei să prepari cea mai bună cafea la presa franceză.
Fanii cafelei preparate la presa franceză sigur vor aprecia acest articol, deoarece după ce-l vor citi vor reuși să prepare o băutură și mai gustoasă, dacă vor ține cont de recomandările noastre.
Pentru a-i ajuta pe aceștia să-și îmbunătățească abilităile, am adunat câteva sfaturi utile de la alți iubitori de cafea.
Sfaturi pentru prepararea cafelei la presa franceza
Folosiți întotdeauna cafea de calitate
Deși cafeaua preparată cu ajutorul presei franceze își păstrează aroma, mărcile comerciale elimină deja o mare parte din aroma cafelei în timpul producției și fabricației. Cafeaua de calitate este produsă în loturi mai mici și nu stă pe rafturile magazinelor luni de zile.
Măcinați cafeaua acasa
Folosiți întotdeauna cafea proaspătă. Cafeaua din boabe întregi își păstrează aroma mai mult timp. Motivul este că odată ce boabele de cafea sunt măcinate, uleiurile încep să se evapore, iar cafeaua începe să-și piardă aroma.
Dacă păstrați boabele întregi până când veți avea nevoie de ele, acele uleiuri se vor conserva.
Preîncălziți presa franceză
Singura sursă de caldură a presei franceze este apa fierbinte care este turnată în ea. O mare parte din căldura apei este absorbită de presa franceză rece. Prin preîncălzirea presei franceze înainte de preparare cafelei, în băutură ajunge mai multă căldură.
Preîncălziți ceașca
Ca și în cazul presei franceze, ceașca în care vărsați cafeaua absoarbe căldura băuturii. Înainte de a turna cafeaua în ea, puneți puțină apă fierbinte pentru a se încălzi. Apoi aruncați apa, turnați cafeaua și savurați băutura fierbinte.
Nu turnați în presă apa care fierbe
Dacă adăugați apa care încă fierbe în presa franceză, riscați să supra-extrageți uleiurile din cafea. Astfel, băutura va avea un gust amar. Este de preferat să așteptați până când apa se oprește din fierbere, înainte de a prepara cafeaua.
Folosiți o cafea măcinată mediu-grosier
Când preparați espresso, trebuie să folosiți cafea boabe macinată fin, dar când preparați cafea la presa franceză este de preferat să utilizați cafea măcinată mai grosier.
Utilizați suficiente filtre
Folosirea unor filtre, va ajuta, de asemenea, la reducerea granulele de cafea din băutură. În funcție de cât de grosieră este măcinată cafeaua, s-ar putea să aveți nevoie de 2 sau 4 filtre.
Adăugați puțină apă în plus
Adăugați un sfert de cană de apă în plus pentru a compensa apa absorbită de cafeaua măcinată în timpul procesului de preparare.
Folosiți un cronometru
Nu aproximați timpul de preparare a cafelei. Folosiți un cronometru pentru a fi siguri că băutura nu va deveni amară. De regulă, cafeaua la presa franceză se prepară în 4 minute, dar puteți scurta sau lungi timpul în funcție de cât de tare vreți să fie cafeaua.
Decantați cafeaua cât mai repede posibil
Puneți cafeaua într-un decantor imediat dacă nu intenționați să o beți de îndată ce o preparați. Dacă lăsați cafeaua în presa franceză, va deveni amară din cauza preparării excesive.
Curățați bine presa franceză
Curățați bine presa franceză cu apă fierbinte și detergent de vase apoi clătiți-o bine și lăsați-o să se usuce. După fiecare 5-7 utilizări, înmuiați presa franceză în apă fierbinte amestecată cu jumătate de cană de oțet alb distilat. Lăsați presa franceză la înmuiat timp de 15 minute, apoi clătiți-o.
Folosiți un cântar
Boabele de cafea au densități diferite. De aceea, nu se poate folosi de fiecare dată lingura pentru măsurarea cantității de cafea. Un cântar poate fi util pentru măsurarea greutății cafelei. Utilizând un cântar veți fi siguri că veți adăuga de fiecare dată aceeași cantitate de cafea.
Cumpărați o râșniță bună
Deoarece cafeaua boabe este mai proaspată și are o aromă mai vibrantă decât cafeaua pre-măcinată, ar fi bine să vă cumpărați o râșniță. Cu ajutorul râșniței veți putea măcina cafeaua în cantitatea și grosimea dorită.
Folosiți apă plată
Apa de la robinet conține, de obicei, substanțe chimice pentru tratarea apei și sedimente care pot afecta gustul cafelei preparate. Utilizând apă îmbuteliată veți obține o băutură cu un gust mai pur de cafea.
Folosiți suficientă cafea
Când folosiți o presă franceză, trebuie să vă asigurați că utilizați raportul corect de cafea și apă. Dacă folosiți prea multă apă și prea puțină cafea, obțineți o băutură cu un gust apos. De preferat este să folosiți 15 grame de cafea la 250 ml de apă.
Folosiți apă caldă, dar nu fierbinte
Folosirea apei prea calde sau prea reci va duce la supraextracția sau subextracția aromelor, iar cafeaua va fi prea amară sau prea slabă. Folosiți un termometru pentru a verifica temperatura apei.
Amestecați băutura la sfârșit
Nu trebuie să amestecați băutura până când nu se încheie întregul ciclu de preparare. Amestecarea băuturii înainte de încheierea ciclului de preparare perturbă procesul de extracție. În timpul amestecării, cafeaua măcinată se scufundă în apă, și astfel procesul de extracție este încetinit.
Folosiți un filtru de hârtie bun
Folosind un filtru de hârtie în formă de con, aroma cafelei va fi mult mai puternică. Puteți încerca diferite filtre de hârtie pentru a obține diferite rezultate.
Dacă utilizați o cafea măcinată mai fin, scurtați timpul de infuzare
Cu cât cafeaua este măcinată mai fin, cu atât gustul său va fi mai puternic. Majoritatea experților în cafea recomandă folosirea unei cafele măcinate mai grosier, pentru presa franceză.
Dacă urmează să utilizați o cafea măcinată mai fin, scurtați timpul de infuzare, pentru a evita spraextracția cea are ca rezultat o cafea cu gust amar.
Greșeli pe care le fac oamenii când folosesc presa franceză
Multe persoanele afirmă că la presa franceză se obține cea mai gustoasă cafea. Totuși, unii fac greșeli mari când folosesc presa franceză. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii când utilizează presa franceză:
Folosesc cafea de slabă calitate
Chiar dacă utilizează cea mai bună presă franceză, dacă nu folosesc o cafea de bună calitate, oamenii ar putea obține o cafea cu un gust nu foarte plăcut. Aroma cafelei preparată la presa franceză vine direct din boabe, așa că ar fi bine să se folosească o cafea de calitate, de la un brand de încredere.
Trebuie să știți care este diferența dintre boabele de cafea Arabica și Robusta. Cafeaua Arabica este de, obicei, mai dulce și are mirosuri mai îmbietoare, în timp ce cafeaua Robusta este mai amară, ceea ce înseamnă că are și mai multă cofeină.
Folosesc cafea măcinată prea fin
Filtrul presei franceze este conceput special pentru a păstra cafeaua măcinată și pentru a o împiedica să curgă în ceașcă. Înainte de a introduce cafeaua măcinată în filtru, asigurați-vă că folosiți o cafea măciantă grosier, la fel la sarea Kosher sau sarea de mare.
Folosesc apă prea fierbinte
Temperatura optimă a apei ce se toarnă în presa franceză este de aproximativ 94 grade Celsius. Presa franceză nu va prepara cafeaua corect, dacă apa folosită va fi mult prea fierbinte, sau dacă fierbe.
Dacă utilizați apă prea fierbinte, aceasta va arde cafeaua și-i va afecta gustul.
Nu curăță presa franceză după fiecare utilizare
Dacă presa franceză nu este curățață după utilizare, cafeaua preparată ulterior va fi acidă. Pentru a vă asigura că băutura are un gust proaspăt, ar fi bine să curățați presa după fiecare utilizare.
Sperăm să țineți cont de sfaturile noastre, pentru a prepara de acum înainte cea mai bună cafea la presa franceză!
Referințe:
- (n.d.) How to French Press with Crema.co. Retrieved from https://crema.co/guides/french-press-coffee
- Quinn M. (2018, April 28). What is Coffee Bloom? Retrieved from https://foodal.com/drinks-2/coffee/guides-coffee/what-is-bloom/
- (2020, February 18). 18 Tips for the Perfect French Press Coffee. Retrieved from https://www.haymancoffee.com/blogs/coffee-blog/18-tips-for-the-perfect-french-press-coffee-part-2
- Eby M. (2018, 7 noiembrie). Nu faceți aceste greșeli comune de presă franceză acasă. Adus de la https://www.myrecipes.com/extracrispy/common-french-press-mistakes
- Bronnes A. (2014, 25 august). 3 greșeli obișnuite pe care oamenii le fac atunci când prepară cafea de presă franceză. Adus de la https://www.thekitchn.com/3-mistakes-people-make-when-brewing-french-press-coffee-207337
- Bodnariuc, D. (2018, November 28). Should You Grind Finer For Better French Press Coffee? Perfect Daily Grind. Retrieved from https://www.perfectdailygrind.com/2018/11/should-you-grind-finer-for-better-french-press-coffee/