Procesul de obtinere a cremei de lapte este unul prin care se obtine ceea ce este cunoscut ca “spuma de lapte” care, in realitate este mai mult o crema.
In acest articol o sa va spun cateva trucuri pentru a obtine o spuma de lapte perfecta pentru cafea. Crema obtinuta este ca o spuma de lapte consistenta. Este vorba de obtinerea unei emulsii de lapte care sa isi mentina forma.
De ce sa transformi laptele in spuma?
Pornind de la o baza buna, alegerea unei cafele bune este esentiala pentru a pregati un cappuccino perfect, insa nu este suficient.
Savurarea unei cafele bune este o experienta care implica toate simturile noastre si pentru a obtine cafeaua perfecta va trebui sa aveti grija de toate detaliile – un aspect placut, o aroma placuta, o textura potrivita si…bineinteles, laptele din cafeaua noastra joaca un rol foarte important in toata aceasta “experienta”.
Intr-un cappuccino, de exemplu, primul contact cu spuma laptelui poate fi succesul sau esecul cafelei noastre.
Cum ar trebui sa fie o crema de lapte buna?
Crema de lapte, dincolo de a fi spuma de lapte cu bule, trebuie sa fie formata din “micro-bubble” pentru a fi cat mai consistenta. Astfel, laptele spumat pentru cafea trebuie sa aiba milioane de bule de marimi foarte mici si in acelasi timp, sa mentina o anumita consistenta.
Lapte rece sau cald?
Este un fapt ca, daca veti folosi lapte rece veti obtine o consistena mult mai buna a cremei. Desigur, acest lucru poate il stiati deja (sau nu) insa, probabil, nu va este destul de clar de ce este mai bine sa folositi lapte rece:
- Proteine – crema de lapte poate fi considerata a fi o emulsie de micro-bule de lapte. Aceste micro-bule sunt sustinute de un “capac” format din propriile proteine ale laptelui. La temperaturi mai mici, aerul este mai solubil cu laptele si astfel este mai usor sa se formeze cat mai multe bule. Pe masura ce crestem temperatura, proteinele din lapte isi maresc viteza cu care se misca moleculele iar astfel le va fi mult mai usor sa se miste si sa formeze o “pelicula” stabilizatoare in jurul acestor bule.
- Grasimile – un alt factor care influenteaza formarea acestor micro-bule din crema este dat de prezenta grasimilor din lapte. Acestea au un efect negativ asupra formarii cremei de lapte. Cand se raspandesc pe suprafata bulelor, acestea se rup si astfel putem considera grasimile ca fiind un inhibitor al formarii acesto bule pentru o spuma de lapte perfecta. Cu toate acestea, cu cat grasimile sunt mai reci acestea se mentin in forma solida si in acest fel le este mult mai greu sa “sparga” spuma de lapte. Acest lucru se intampla la o temperatura de aproximativ 40°C. Prin urmare, incepand de la o temperatura scazuta va fi mult mai bine, din acest punct de vedere.
Lapte cu grasime sau degresat?
Am explicat anterior ca daca laptele are mai putina grasime, cu atat va fi mai usor sa obtinem o crema de lapte buna. Prin urmare, daca folosim lapte degresat sau semidegresat, va fi mult mai usor sa obtinem o crema consistenta.
Ei bine, atunci alegem neaparat un lapte fara grasime?
Nu neaparat. Stiu ca poate aveti impresia ca ma contrazic putin dar daca aveti un lapte cu grasime insa este suficient de rece, atunci puteti obtine si cu acesta o crema buna. Un barista profesionist va obtine o crema perfecta din orice tip de lapte, insa noi nu suntem profesionisti, asa ca…invatam.
Dar…cum facem o crema de lapte?
Ei bine, ajungem si la partea practica – haideti sa vedem cu putem spuma laptele su aburul de la espressor. Pentru aceasta avem nevoie de:
- O cana din otel inoxidabil
- Lapte
- Un termometru (de preferat din acela de barista – care se prinde de cana cu o clema)
- O laveta umeda
Procesul de spumare a laptelui:
- Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa deschideti vaporizatorul espressorului astfel incat sa elimine apa din interior. Acest lucru se poate face intr-o cana sau pe carpa insa aveti grija sa nu va arda vaporii.
- Umpleti pana la o treime sau jumatate din cana cu lapte
- Plasati termometrul pe partea laterala a canii
- Asezati tubul dispozitivului de spumare in interiorul recipientului de lapte astfel incat numai duza acestuia sa fie scufundata in lapte
- Deschideti complet aburul
- Inclinati cana astfel incat duza vaporizatorului sa se indrepte spre partea laterala a canii. Daca faceti acest lucru, dispozitivul va fi capabil sa genereze un vartej in lapte. In acest mod, spuma de lapte va “creste”
- Verificati temperatura laptelui pentru a nu ajunge la 60°C si asteptati pana cand laptele atinge consistena potrivita
- Inchideti vaporizatorul iar in acelasi timp introduceti duza tubului pana in partea inferioara a canii…si astfel ati obtinut crema pentru cafea
- Curatati tubul dupa fiecare utilizare insa aveti grija sa nu va ardeti pentru ca este fierbinte
Cu putina practica veti putea face acest lucru fara termometru deoarece cana de inox se incalzeste foarte bine si veti sti cand atinge temperatura potrivita, fara a mai avea nevoie de termometru.
Acum mai lipseste sa puneti crema de lapte in cafea. Cu ea puteti face o cafea simpla sau puteti crea diverse desene.
Alte metode:
Exista si alte metode de spumare a laptelui fara a folosi vaporizatorul unui espressor, insa toate se bazeaza pe “biciuirea” laptelui si rezultatul nu va fi la fel. Pentru a obtine un rezultat potrivit, aveti nevoie de un abur cu o presiune suficienta.
Ai incercat deja? Cum a fost? Ai obtinut consistenta dorita a cremei de lapte? Stii un alt truc sau o alta tehnica care sa functioneze? Spuneti-ne in comentarii.