Moka pot, cunoscut și ca presou cafea este un aparat folosit la prepararea cafelei, încă din 1930. Da, este de foarte mult timp pe piață și, deși poate fi utilizat cu orice tip de cafea prăjită, este potrivit mai ales pentru boabele de cafea prăjite intens.
si de ce au ales oamenii sa le cumpere. Citeste pareri despre acestea pentru a-l alege pe cel potrivit pentru tine.
Există mai multe modele de presou cafea, unele mai calitative și mai eficiente decât altele. Dacă vrei să te bucuri de o ceașcă de cafea grozavă în fiecare zi, trebuie să alegi un moka pot de înaltă calitate.
Cum să alegi cel mai bun moka pot?
Trebuie să știi, încă de la început, că moka pot nu prepară espresso așa cum o face un espressor, dar face totuși o ceașcă de cafea tare. Dacă dorești să te bucuri de gustul unei cafele delicioasă, ia în considerare următoarele lucruri atunci când alegi un moka pot.
Unde este fabricat moka pot-ul
Unii susțin că moka pot-ul de cea mai bună calitate este fabricat în Italia și nu este de mirare, deoarece moka pot-ul mai este numit și Bialetti. În general, când pe eticheta unui produs scrie „made in Italy” înseamnă că acesta este de calitate.
Câte cești de cafea poate preparara?
Pentru cei care obișnuiesc să bea cafeaua singuri, moka pot-ul care prepară o singură ceașcă de cafea este cel mai potrivit. Însă, cei care vor să-și bea cafeaua alături de o persoană dragă, ar trebui să aleagă un presou cafea poate face mai mult de o ceașcă de cafea deodată.
Funcționează pe plita ta?
Amintește-ți că nu orice presou cafea funcționează pe o plită electrică. Asigură-te dacă cel pe care vrei să-l cumperi funcționează pe plită electrică sau pe plită cu inducție. Am constatat că moka pot-ul funcționează, cel mai bine, pe plite electrice acoperite cu sticlă.
Aluminiu vs oțel inoxidabil (toxicitate)
Moka pot-ul tradițional este fabricat din aluminiu – un material ușor, ieftin, un conductor excelent al căldurii. Vei descoperi însă că mulți producători aduc pe piață moka pot-uri fabricate din oțel inoxidabil.
Un presou cafea fabricat din oțel inoxidabil arată mult mai bine în bucătărie și, în plus, are mai multe avantaje decât moka pot-ul din aluminiu.
Moka pot-ul din oțel inoxidabil este mai ușor de întreținut, nu se corodează ca cele din aluminiu și nu pune sănătatea în pericol.
Deși aluminiul este extrem de rezistent la oxidare și coroziune, oțelul inoxidabil este complet necoroziv și non-poros, fiind mult mai durabil. Într-adevăr, este puțin mai scump decât aluminiu, dar este mai ușor de curățat și mai rezistente. Asta înseamnă că-l vei putea folosi ani la rând.
De ce să folosești un moka pot?
Până de curând moka pot era singurul produs care te putea ajuta să obții o cafea asemănătoare unui espresso. Astăzi, există o mulțime de aparate ce pot prepara o cafea tip espresso. Dar, de ce unii oameni folosesc în continuare un presou cafea?
Moka pot-ul este una dintre cele mai vechi și mai revoluționare invenții, de aceea iubitorii de cafea îl mai folosesc și astăzi. Deși nu produce un espresso propriu-zis, moka pot-ul prepară o cafea groasă și cremoasă.
Cele mai bune moka pot-uri
Mai jos vei găsi informații despre cele mai bune mok pot-uri de pe piață:
Moka Express Bialetti
Specificații:
- Număr cești – 2
- Fabricat din aluminiu
- Prepară cafeaua rapid
Bialetti este cel mai bun producător de moka pot-uri, iar clienții știu asta. Având formă octogonală, aparatul de cafea permite căldurii să fie distribuită uniform. Astfel, în mai puțin de 5 minute se obține o cafea puternică.
si vezi pe ce tip de aragaz il poti folosi
După ce cafeaua a fost preparată, moka pot-ul trebuie curățat. Nu vei pierde prea mult timp cu curățarea acestui aparat, pentru că se deșurubează și se spală cu ușurință. Folosesc acest presou cafea în fiecare zi – am încercat și alte modele, dar nu am reușit să obțin o cafea cu o consistență mai bună.
Moka Bialetti Venus, inducție
Specificații:
- Capacitate – 6 cești de cafea
- Fabricat din oțel inoxidabil
- Poate fi folosit pe plită cu gaz, plită electrică și plită cu inducție
- Design elegant
- Prepară o cafea excelentă
Bialetti Venus are un design armonios ce-i conferă un aspect elegant. De asemenea, produce o cafea cu un gust excelent. Fiind fabricat din oțel inoxidabil, este potrivit pentru plitele cu inducție. Mânerul este izolat și rezistă la temperaturi ridicate, prin urmare, poți utiliza acest presou cafea fără a te îngrijora că te vei frige.
Acest presou cafea este portabil și poate fi folosit și în vacanțe. Chiar și atunci când mergi cu cortul în excursie te poți bucura de un espresso delicios.
Moka pot VeoHome
Specificații:
- Capacitate – 300 ml, 6 cești de cafea
- Fabricat din oțel inoxidabil
- Poate fi folosit pe plită cu gaz, plită electrică, plită ceramică și plită cu inducție
- Poate fi spălată în mașina de spălat vase
Folosind acest presou cafea vei putea prepara chiar și 6 cești de cafea deodată, ceea ce înseamnă că nu va trebui să repeți procesul de preparare de mai multe atunci când ai musafiri.
Acest presou cafea are un design elegant și rafinat și este potrivit pentru toate tipurile de plite.
Top Moka Pot
Specificații:
- Prepară 3 cești de cafea deodată
- Fabricat din aluminiu
- Prepară o cafea gustoasă
- Fabricat în Italia
Acest presou cafea poate prepara până la 3 cești de cafea cu gust excelent. Este fabricat din materii prime de înaltă calitate și este foarte rezistent. Acest presou cafea are un design plăcut și se potrivește aproape în orice bucătărie.
Poți folosi acest presou cafea pentru a prepara o cafea delicioasă pe care să o bei singur sau alături de o persoană dragă.
Pentru mine, cel mai bun presou cafea rămâne Moka Express Bialetti. Este ieftin, este făcut să dureze și prepară o cafea cu o consistență uimitoare.
De ce moka pot-ul nu trebuie numit espressor?
În primul rând, un espressor folosește presiunea pentru a prepara cafeaua. Un presou cafea doar încearcă să imite procedeul pe care îl folosește espressorul pentru a prepara un espresso. Apa este încălzită în camera inferioară a vasului până ajunge la punctul de fierbere, apoi trece prin cafea.
Un presou cafea nu poate atinge o presiune de 9 bari, atât cât este necesar pentru a se obține un espresso optim. Faptul că o cafea preparată la presou cafea se aseamănă cu un espresso italian clasic se datorează boabelor de cafea măcinate aproape la fel de fin. De asemenea, boabele de cafea folosite la presou cafea și espressor sunt prăjite la fel de intens.
Când a fost inventat espressorul, în 1884, italienii pur și simplu s-au îndrăgostit el pentru că producea un espresso puternic. Aceștia voiau să servească și acasă un espresso delicios, dar nu-și puteau permite să-și cumpere un aparat din oțel inoxidabil, atât de scump.
Din fericire, Alfonso Bialetti a inventat în 1933 Moka Express Bialetti. Acest presou cafea oferă rezultate similare, dar la un preț mult mai mic.
Avantajele și dezavantajele utilizării unui presou cafea
Avantaje:
- Este ușor, chiar dacă de multe ori este fabricat din aluminiu
- Există versiuni disponibile pentru toate tipurile de pline, inclusiv pentru cele cu inducție
- Preț redus
- Foarte ușor de utilizat și de curățat
- Ideal pentru camping
Dezavantaje:
- Pentru a prepara o cafea la presou cafea ai nevoie și de o râșniță de cafea. Cafeaua măcinată din comerț, nu este măcinată suficient de fin.
- Trebuie să stai cu ochii pe presou cafea pe toată durata procesului de preparare. În caz contrar, riști să arzi cafeaua.
Cum se folosește un moka pot?
Pentru a învăța cum să folosești corect un presou cafea, trebuie mai întâi să te familiarizezi cu el. După ce îl analizezi cu atenție, îl poți utiliza pentru a-ți prepara cafeaua.
Iată cum poți obține o ceașcă de cafea gustoasă folosind un presou cafea:
- Macină boabele de cafea chiar înainte de utilizare.
- Boabele trebuie măcinate mediu-fin.
- Umple partea inferioară a moka pot-ului cu apă (apă caldă sau fierbinte pentru a scurta procesul de preparare).
- Introdu pâlnia și umple-o până la refuz cu cafea măcinată. Cafeaua trebuie distribuită uniform.
- Verifică dacă garnitura de cauciuc este în poziție corectă.
- Pune moka pot-ul pe plita electrică, cu gaz sau cu inducție pentru a începe procesul de preparare a cafelei.
- Rămâi aproape de aragaz și ascultă cu atenție până când auzi cafeaua clocotind.
- Procesul de preparare se încheie când din camera superioară a moka pot-ului dispar bulele de lichid.
- Când s-a încheiat procesul de preparare, ia moka pot-ul de pe aragaz și toarnă cafeaua direct în cești.
Cu cât procesul de preparare este mai rapid, cu atât șansele ca espresso-ul să aibă un gust amar, sunt mai mici.
Dacă băutura obținută este acră, ar trebui să reglezi gradul de măcinare al boabelor de cafea. De obicei, un espresso este acru atunci când cafeaua este măcinată prea fin.
În cazul în care obții o cafea cu gust de ars, ar trebui să iei moka pot-ul mai repede de pe aragaz. Dacă nu iei moka pot-ul destul de repede de pe aragaz, temperatura ridicată de preparare va duce la obținerea unei cafele arse.
Întrebări frecvente
- Ce fel de cafea se folosește într-un presou cafea?
Poți utiliza tipul preferat de boabe de cafea pentru a prepara o cafea la moka pot. Este recomandat să-ți macini boabele de cafea acasă. Alege o dimensiune de măcinare ușor mai fină pentru a obține o cafea delicioasă la presou cafea. Nu se utilizează cafea instant la un presou cafea.
- Este moka pot-ul mai bun decât espressorul?
Moka pot-ul este bun, dar nu la fel de bun ca un espressor. Deși nu prepară un espresso la fel de gustos ca cel pe care îl prepară un espressor, un presou cafea poate produce o ceașcă de cafea tare și delicioasă.
- Cum se poate prepara cu latte folosind un presou cafea?
Pentru a prepara un latte, trebuie doar să adaugi spumă de lapte la espresso. Pregătește espresso-ul folosind moka pot-ul, apoi adaugi în ceașcă spumă de lapte în cantitatea dorită. Dacă ai nevoie de un aparat pentru spumarea laptelui, încearcă Polti Cappucci.
- Cum se curăță un moka pot din oțel inoxidabil?
Pentru a curăța un presou cafea din oțel inoxidabil trebuie să folosești o parte de oțel alb și două părți de apă rece. Toarnă apa și oțetul moka pot și pornește-l. După 15 minute, golește-l și clătește-l cu apă rece. De asemenea, poți utiliza bicarbonat și apă rece pentru o curățare mai simplă.
Dacă urmezi câteva reguli simple atunci când cureți moka pot-ul, piesele sale vor rezista ani de zile. Singurul lucru pe care va trebui să-l schimbi va fi garnitura, care nu este deloc scumpă.