Tu știi care este diferența dintre cafea și espresso? Pentru unii, cafeaua adevărată reprezintă un shot de espresso, în timp ce alții consideră că espresso este doar o risipă de boabe de cafea.
Ce este espresso?
Espresso este o băutură concentrată din cafea cu aromă puternică. Espresso este preparat prin împingerea apei fierbinți prin cafeaua măcinată la o presiune și o viteză foarte ridicată. De aceea, este nevoie de un aparat special pentru prepararea unui espresso.
Unii oameni consideră că espresso este cea mai pură cafea. Alții însă preferă cafeaua clasică pentru că este mai ușor de băut.
Espresso vs cafea – care are mai multă cofeină?
Probabil crezi că un espresso are mai multă cofeină decât o cafea. Dacă iei o cantitate egală de espresso și cafea, atunci este clar că espresso va avea mult mai mult cofeină. Toată lumea știe că un shot de espresso este foarte aromat.
Totuși, dacă vei compara o ceașcă de cafea de 240 ml cu un shot de espresso, vei observa rapid că ceașca de cafea are mult mai multă cofeină decât shot-ul de espresso.
Cantitatea de cofeină diferă de boabele de cafea utilizate, de metoda de preparare, temperatura apei etc.
Cu toate acestea, în medie, o ceașcă clasică de cafea conține 80-100 mg de cofeină. Un shot de espresso are aproximativ 60 mg de cofeină.
Toată cafeaua provine din planta Coffea. Nu există nicio diferență reală între „boabele espresso” și boabele de cafea. De fapt, diferența dintre cafea și espresso provine din modul în care sunt procesate și preparate boabele de cafea.
Prăjirea boabelor de cafea
Când boabele de cafea sunt recoltate, au o culoare verde pal. Acestea trebuie să fie prăjite pentru a putea fi apoi folosite la prepararea cafelei.
Boabele de cafea pentru espresso sunt prăjite intens pentru a rezista la presiunea ridicată la care sunt supuse în timpul preparării. Boabele de cafea prăjite intens au o aciditate scăzută.
Boabele prăjite ușor sau mediu sunt potrivite pentru cafeaua clasică, deoarece scot în evidență aromele fructate ale cafelei.
Măcinarea boabelor de cafea
Pentru prepararea unui espresso se folosește o presiune foarte mare. Un espresso ar trebui să fie preparat în aproximativ 30 de secunde. Chiar și o secundă în minus sau în plus ar putea avea un impact semnificativ asupra gustului cafelei.
Dacă boabele sunt măcinate prea fin, espresso va avea un gust amar. În schimb, dacă boabele sunt măcinate grosier, cafeaua va avea un gust acru. Boabele de cafea trebuie să fie măcinate fin, dar nu foarte fin.
Pentru cafea clasică se folosește, de obicei, cafea măcinată grosier. Deoarece este atât de important ca boabele de cafea să fie bine măcinate, pentru a face un espresso bun ai nevoie de o râșniță bună.
Prepararea cafelei
Espresso se diferențiază de cafeaua clasică prin modul de preparare. Cafeaua poate fi produsă în diferite moduri, în timp ce espresso poate fi făcut doar cu ajutorul unui espressor.
Un espressor folosește o presiune de aproximativ 9 bari pentru împinge apa încălzită prin cafeaua măcinată în 20-30 de secunde. Espressoarele pot fi automate, semi-automate și manuale.
Întrebări frecvente
Care este diferența de gust dintre espresso și cafea?
Espresso are un gust intens, este plin de arome și note dulci. Cafeaua clasică pe de altă parte are un gust mai fin. Cafeaua clasică este consumată, în general, de oamenii care nu doresc să consume o băutură cu o aromă prea puternică.
Este espresso mai sănătos decât cafeaua?
Espresso este considerat a fi mai sănătos decât cafeaua, deoarece nu este nevoie de un filtru pentru a prepara o astfel de băutură. Prin procesul de preparare, uleiurile naturale și mineralele din cafea se scurg în espresso.
Deoarece espresso nu este filtrat, ar putea crește nivelul de colesterol din sânge. Totuși ținând cont că nu ai putea consuma mai mult de 1-2 shot-uri de espresso, nu ar trebui să-ți faci mari probleme.
De este este espresso mai scump decât cafeaua clasică?
Espresso este mai scump decât cafeaua clasică deoarece pentru prepararea sa sunt necesare anumite abilități. În plus, cel care o prepară depune mai mult efort și folosește aparate mai scumpe și mai complexe.
Cum se servește espresso? Cum se servește cafeaua?
Espresso se servește, de obicei, în cești micute. O ceașcă de espresso are 30 ml. În schimb, cafeaua clasică se servește, de regulă, în cești de 240 ml.
Dacă mergi la cafenea și comanzi un shot de espresso dar primești una de cafea clasică sunt sigură că vei fi dezamăgit. La fel de dezamăgit vei fi și dacă vei comanda o ceașcă de cafea și vei primi un shot de espresso.
Care are mai mulți antioxidanți?
Cafeaua conține antioxidanți precum flavonoizi și polifenoli care pot reduce stresul oxidativ (ce joacă un rol în dezvoltarea bolilor) prin eliminarea radicalilor liberi dăunători. Mai exact, cafeau conține antioxidanți precum acid clorogenic, acid ferulic, acid cafeic, și acid coumaric.
Profilul antioxidant al cafelei este afectat de mai mulți factori, inclsuiv de tipul de boabe și metoda de preparare. Un studiu din 2020 a constatat că metoda de preparare are un impact asupra conținutului de minerale și asupra proprietăților antioxidante ale cafelei.
Cercetătorii au analizat 5 tehnici de preparare a cafelei: AeroPress, prin picurare, espressor, presa franceză și infuzie. Aceștia au descoperit că cele mai ridicate niveluri de calciu erau în cafeaua preparată la espressor, iar cele mai scăzute niveluri în cafeaua prearată prin picurare.
De asemenea, cafeaua la espressor a avut cea mai mare cantitate de zinc. Cei mai mulți polifenoli s-au găsit în cafeaua la AeroPress.
Există alte diferențe în ceea ce privește conținutul de nutrienți din espresso și cafea?
Din punct de vedere nutrițional, atât espresso cât și cafeaua clasică sunt similare. Ambele conțin cantități mici de vitamina B, magneziu și mangan. Potrivit cercetătorilor, acestea pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta diferite boli, inclusiv diabet de tip 2 și boala Parkinson.
Filtrele de hârtie folosite la prepararea cafelei clasice pot ajuta la îndepărtarea diterpenelor. Aceste substanțe pot crește nivelul de colesterol LDL.
Espresso sau cafea?
Atât espresso, cât și cafeaua conțin cofeină și sunt făcute din boabe de cafea. Alege să bei ce îți place mai mult. Dacă adori băutura cu o aromă intensă și puternică, alege un shot de espresso.
Referințe:
- Stamp, J. (2012, 19 iunie). Long History of the Espresso Machine. Adus de pe https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/the-long-history-of-the-espresso-machine-126012814/
- Strand, O. (2011, 10 februarie). Dansul lent al cafelei. Adus de la https://www.nytimes.com/2011/02/13/magazine/13Food-t-000.html
- Scott Rao. (2017, 26 februarie). Prăjire pentru Espresso vs. Filter. Adus de pe https://www.scottrao.com/blog/roasting-for-espresso-vs-filter/