Decalcifierea espressorului este una dintre operatiile de intretinere absolut necesare unui espressor si care facuta corect, la timp poate mari considerabil durata de viata a aparatului.
Din pacate decalcifierea este ignorata de majoritatea persoanelor care detin espressoare. Nu stiu din ce motive deoarece este o chestie destul de usor de facut, care cel putin pentru espressoarele sau alte electrocasnice normale (cu un singur boiler) poate fi facuta acasa fara nici un fel de cunostinte speciale.
Daca nu vrei sa iti prepari tu solutia acasa, iti recomand solutia sau capsulele de aici
Ai grija sa alegeti tipul de solutie sau capsulele pentru decalcifiere pe care producatorul espressorului tau le recomanda.
De ce sa faci decalcifierea la espressor?
Stiu ca multi dintre voi ati auzit de decalcifiere, stiti ca trebuie sau ca este bine sa fie facuta insa cam atat. Initial am inceput sa fac o mica lista cu motivele pentru care ar trebui sa faceti decalcifierea espressorului la timp, insa mi-am adus aminte de vorba „o poza face cat 1000 de cuvinte”. Asadar, faceti decalcifierea la timp pentru a evita depuneri precum cele din imaginea de mai jos.
Cand se face decalcifierea la espressoare?
Fiecare espressor vine sau cel putin ar trebui sa vina cu un manual de instructiuni. Acolo veti gasi o recomandare de la producator cu privire la perioada dupa care este recomandat sa ii faceti o decalcifiere.
Totusi, in general decalcifierea se face la fiecare aproximativ 6 luni, preventiv. Nu asteptati sa se blocheze aparatul. In functie de apa pe care o folositi, este posibil ca in anumite cazuri sa nu fie nevoie reala de decalcifiere decat dupa12 luni sau uneori mai repede.
Daca locuiti intr-o zona cu apa dura ar fi bine sa faceti decalfierea espressorului foarte des, deoarece acumularea de calcar poate afecta aparatul. Dacă folositi espressorul de pana la 6 ori pe zi, ar fi bine sa-l detartrati lunar.
Daca locuiti intr-o zona cu apa „moale” și utilizati aparatul de pana la 6 ori pe zi, ar trebui sa-l detartrati la fiecare 3 sau 4 luni.
Pentru a sti exact daca espressorul dvs are nevoie de decalcifiere, va puteti uita la fundul rezervorului de apa. Daca observati ca pe fundul sau incep sa apara depuneri albe, va puteti apuca de decalcifiere.
De preferat este sa verificati si sa faceti decalficierea doar atunci cand este nevoie.
Cu ce solutii se face decalcifierea espressoarelor?
Solutiile pentru decalcifiere au la baza acid citric. Din acest motiv, foarte multe persoane aleg sa faca decalcifiere cu solutia preparata de ei. Singurul motiv pentru care in ultima perioada am folosit doar solutii cumparate a fost comoditatea (sa nu ii zic lene). Daca doriti sa preparati voi solutia respectiva, o puteti face dupa reteta: 2 linguri de sare de lamaie la 1 litru de apa. Amestecati bine pana obtineti o solutie omogena.
Nota informativa: acest amestec este o improvizatie. Functioneaza cu succes pentru Delonghi-ul meu si este folosita de foarte multe persoane care detin espressoare.
Cu toate acestea, din cate am inteles, au existat probleme cu anumite espressoare automate, modele mai noi. Din acest motiv, daca detineti un astfel de espressor, folositi doar solutiile pentru decalcifiere pe care le recomanda producatorii.
Revenind la decalcifiere, dupa ce ati preparat litrul de apa (indiferent ca att facut-o cu sare de lamaie sau cu solutie cumparata), passie de urmat sunt urmatorii:
- puneti solutia in rezervorul espressorului (daca nu ati preparat-o direct acolo)
- porniti espressorul si lasati sa curga aproximativ 200 ml de apa.
- faceti si cu sistemul de abur cu diferite nivele de presiune.
- opriti espressorul pentru 20 de mintue
- repetati procedura pana se termina apa din rezervor.
- clatiti espressorul urmand pasii de mai sus (insa folosind apa).
Cand faceti o decalcifiere aveti grija sa:
- nu ramaneti cu rezervorul gol.
- nu uitati sa clatiti sistemul dupa decalcifiere.
- nu folositi alte solutii decat cele recomandate pentru decalcifiere sau cea cu sare de lamaie.
Cum prevenim aceste depuneri?
Singurul mod de a preveni aparitia depunerilor este sa folositi o apa corespunzatoare. Am intalnit persoane care aveau espressoare care costau mii de lei si foloseau apa de la robinet pentru ele. Imi era mila de aparatele alea.
Folositi pentru espressoare numai apa plata si tineti cont ca pana si apa plata cumparata din supermarket poate contine cantitati destul de mari de calciu si magneziu. Conform specialistilor, este recomandat sa folositi apa care contine maxim 15 mg/l de calciu si 5 mg/l de magneziu.
Eu personal nu am verificat niciodata eticheta apei sa ma asigur ca este in acesti parametri. Folosesc Dorna, Carpatica sau Bucovina. Apa pe care o cumparam pentru consumul zilnic.
Important: cu riscul de a ma repeta … nu folositi pentru espressoare apa de la robinet sau de la fantana daca nu aveti vreun sistem de filtrare pentru aceasta.
De ce este importanta decalcifierea espressorului?
Exista multi factori implicati in prepararea unei cesti delicioase de espresso. Probabil stiti deja ca dimensiunea de macinare, doza si temperatura apei au efect asupra gustului espresso-ului.
Cu toate acestea, singurul factor care poate distruge chiar si cel mai bun echilibru dintre aceste trei elemente este acumularea de calcar în aparatul de espresso.
Iata cateva dintre principalele motive pentru care este atat de importanta decalcifierea espressorului:
Apa nu mai este capabila sa atinga temperatura optima pentru prepararea cafelei
Cu cat temperatura apei este mai mare, cu atat este extras un procent mai mare de cafea macinata. Temperatura de preparare are efect asupra gustului cafelei.
Gustul cafelei ar putea fi compromis
Daca espressorul produce o temperatura de preparare variabila, va va fi greu sa preparati de fiecare data aceeasi ceasca de espresso. Dulceata si amaraciunea cafelei cresc pe masura ce temperatura de preparare creste, in timp ce aciditatea se reduce usor.
Cand temperatura de preparare este mai mica, extractia devina mai acida si rezulta un espresso mai putin delicios.
Aparatul s-ar putea defecta
S-ar putea acumula atat de mult calcar in espressor incat ar putea crea obstructii in fluxul de apa din interiorul aparatului. Dacă depunerile de calcar blocheaza partial conductele aparatului, s-ar putea limita cantitatea de apa care curge in timpul prepararii cafelei sau in timpul spumarii laptelui.
Daca se intampla acest lucru, laptele nu va putea fi incalzit in mod eficient.
Daca acumularea de calcar blocheaza complet conductele aparatului, acesta nu va reusi sa spumeze laptele.
Cum se face decalcifierea espressorului cu otet?
Otetul este un produs natural. Decalcifierea espressorului cu otet se face astfel:
Turnati otetul in boilerul espressorului si eliminati-l prin grup, umpland rezervorul de apa si pornind espressorul. In principiu, va trebui sa va asigurati ca solutia trece prin toate conductele mici din aparat pentru a elimina toate depunerile de calcar.
Dupa ce ati curatat aparatul cu otet, este timpul sa-i faceti o curatare temeinica cu apa proaspata. Curatati aparatul cu apa pana cand simtiti ca mirosul de otet a disparut complet.
Decalcifierea unui espressor HX (cu schimbator de caldura)
Acest ghid pas cu pas va va ajuta sa faceti o decalcifiere espresosului cu schimbator de caldura. Trebuie sa mentionam ca aceasta metoda de decalcifiere functioneaza pe orice tip de aparat cu schimbator de caldura. Iata pasii pe care trebuie sa-i urmati:
- Porniti aparatul si lasati-l sa se incalzeasca pana ajunge la presiunea de functionare. Odata ce aparatul atinge aceasta presiunea, opriti-l, apoi deschideti supapa de apa fierbinte.
- Apoi eliberati apa din schimbatorul de caldura actionand maneta de infuzare. Odata ce toata apa a fost eliminata, inchideti supapa de apa calda.
- Pregatiti solutia de decalcifiere conform instructiunilor furnizate de producator. Daca utilizati o solutie de tip pulbere, asigurati-va ca o amestecati pana se dizolva complet.
- Turnati solutia de decalcifiere in rezervorul de apa al aparatului si porniti espressorul.
- Asezati portafiltrul cu filtrul orb in grupul de infuzare. Actionati maneta grupului de infuzare de 3 ori (20-30 de secunde de fiecare data). Mutati maneta in cea mai joasa pozitie posibila dupa fieare operatiune pentru a detartra supapa de expansiune.
- Lasati solutia de decalcifiere sa actioneze in boiler timp de aproximativ 20 de minute. Dupa 20 de minute, actionati maneta din grupul de infuzare pentru a elimina solutia de decalcifiere ramasa in aparat.
- Opriti aparatul, scoateti duza din dozatorul de apa fierbinte si deschideti supapa de apa fierbinte.
- Scoateti rezervorul de apa, spalati-l bine si clatiti-l cu apa calda. Puneti rezervorul de apa inapoi si porniti aparatul. Lasati aparatul sa umple boilerul cu apa proaspata.
- Odata ce boilerul s-a umplut, actionati maneta grupului de infuzare de 3 ori ( 20-30 de secunde de fiecare data). Asigurati-va ca filtrul orb este in continuare la locul lui. Acest lucru va va ajuta sa clatiti supapa de expansiune.
- Apoi, scoateti filtrul orb si actionati maneta grupului de infuzare o singura data timp de 60 de secunde. Acest lucru va va ajuta sa clatiti schimbatorul de caldura.
- Opriti aparatul si actionati supapa de apa calda pentru a goli boilerul. Reumpleti recipientul cu apa si porniti din nou aparatul. Lasati aparatul sa ajunga la presiunea de functionare apoi opriti-l. Acum, deschideti supapa de apa calda si goliti aparatul.
- Repetati acest proces de 3-5 ori pentru a clati complet boilerul. Cand ati terminat, aparatul este complet decalficiat.
Decalcifierea unui espressor cu un singur boiler
Daca vreti sa facaeti decalcifierea unui espressor cu un singur boiler respectati urmatorii pasi:
- Dizolvati agentul de decalcifiere in rezervorul plin cu apa.
- Actionati bagheta de abur pentru ca solutia de decalcifiere sa ajunga in bolier. Opriti functia de aburire.
- Opriti aparatul si lasati-l inchis timp de 20 de minute. Este important sa lasati aparatul sa stea in acest timp pentru a permite solutiei de decalcifiere sa actioneze.
- Dupa 20 de minute, aprindeti aparatul si eliminati 1/4 din apa din rezervor prin bagheta de abur, iar 1/4 din apa din rezervor prin capul de infuzare.
- Opriti aparatul si lasati-l sa se odihneasca inca 20 de minute.
- Scurgeti apa ramasa in bagheta de aburi si capul de infuzare, apoi finalizati decalcifierea prin trecerea unui rezervor (sau doua) de apa curata prin aparat.
Decalcifierea unui espressor super-automat
Daca aparatul vostru are un ciclu de decalcifiere automat, consultati manualul de utilizare pentru instructiuni. Pentru aparate fara un ciclu de detartraj automat, urmati pasii de mai jos:
- Dizolvati agentul de decalcifiere in rezervorul plin cu apa.
- Actionati bagheta de abur pentru ca solutia de decalcifiere sa ajunga in boiler. Opriti functia de aburire.
- Opriti aparatul si lasati-l sa stea 20 de minute. In acest timp, solutia de decalcifiere va actiona.
- Dupa 20 de minute, scoateti aproximativ 1/2 din apa din rezervor prin bagheta de abur.
- Opriti aparatul si lasati-l sa se odiheasca inca 20 de minute.
- Eliminati apa ramasa din bagheta de abur si incheiati procesul de decalcifiere prin trecerea unui rezervor de apa curata prin aparat.
Produse recomandate pentru decalcifierea espressoarelor
- Solutie decalcifiere De’Longhi – un produs de decalcifiere lichid pe care ar trebui sa-l foloseasca cei care au aparate De’Longhi.
- Durgol Swiss Espresso – un decalcificant special care functioneaza pentru toate tipurile de espressoare de casa.
- Pastile de curatare Jura 2in1 – potrivite pentru aparatele de cafea Jura, curata eficient si protejeaza espressoarele.
- Decalcificator Philips Saeco – un produs lichid formulat pentru a fi utilizat la decalcifierea espressoarelor Saeco, dar care ar putea fi utilizat si pe alte marci.
Intrebari cu privire la decalcifiere
Daca aveti orice fel de intrebari cu privire la decalcifierea espressorului, postati in sectiunea comentarii. De asemenea, tot acolo puteti posta sfaturi sau completari la acest articol.
am si eu o problema poate ma puteti lamuri. Dupa ce aprind expressorul (un DeLonghi Magnifica esam 4000) isi face acea curatare (butonul de decalcifiere palpaie) , intorduc solutia in containerul amestecata cu apa si dupa aceea apas butonul de decalcifiere, il tin apasat 5 secunde ( intre timp cele doua luminite de cafea sunt aprinse) dupa care acele 2 luminise se sting iar cea de decalcifiere ramane aprinsa fara sa faca altceva. de aici expresorul asa ramane. aveti vreo ideea ce sa ii fac de aici? sau ce altceva as putea sa ii fac? nu incepe niciun ciclu de decalcifiere dupa ce am apasat butonul
Buna am un expresor Jura S9 si nu stiu sal decalcifiez..am pus in rezervor un litru apa cu sare de lamaie si am repetat operatiunea de vreo 5 ori dar tot ami arata pe ecran k trebuie sal decalcifiez …poate tre sa mai setez la el ceva si nustiu eu pe ce taste sa apas? Va multumesc anticipat.
https://m.youtube.com/watch?v=MLff4EpFBu4. Poate te ajuta aces video
Salut.Pune un vas sub ștuțu de aburi(de facut spuma)si asa isi face ciclul.Va imcepe sa curga apa pe acolo,dupa care va lua o pauza de cateva minute si pe urma va continua,pana va scoate apa.Pe urma clateste bine rezervorul de apa,umple-o cu apa rece si bag-o la locul ei.Acum va scoate toata apa dintr-una.Dupa asta procesul de decalcifiere este gata.Becul se va stinge si se poate face cafea
Si bineinteles rasuceste butonul pt.aburi la maxim
Salut , ai găsit soluție la problema pe care o ai deoarece am și eu aceeași problema ?
decalcifierea se face prin orificiul spumare/sapa calda/abur care bupa ce pui un recipient sub el,il pornesti din comutatorul corespunzator
Doresc sa știu la aparatul expresor De Longhi cata soluție se folosește la curățarea aparatului și cum se procedează.
Salut. Pentru Delonghi, eu folosesc acest decalficator al lor.
Costa vreo 70 de lei dar isi face treaba bine. Curiozitatea mea este: cu ce este diferit un decalcificator de la Delonghi fata de unul de la Philips de exemplu? Au ceva special sau este doar o chestie de branding?
Buna ziua, al luat din magazin anticalcar pentru cafetiere Wpro, vreau sa fac o decalciiere pentru expresorul meu DeLonghi, dar din pacate nu scrie pe sticluta cum trebuie preparata solutia, nici ce concentratie are… Daca m-ati putea ajuta cu niste sfaturi…Multumesc.
Bună ziua! Și ce trebuie sa faci dacă se blocheaza? Pentru ca astăzi mi s-a intamplat sa mi se blocheze și sa nu pot scoate capsula
Bineinteles rasuceste butonul pt.aburi la maxim
Da mi si mie niste detalii cum sa decalcifiaza un saeco divina pentru ca nu inteleg este o funcție care o pornești si curg cei 200 de ml de apă sau pur si simplu trebuie sa las eu sa curgă exact ca si cum as face cafea ?
Exact. Doar vezi ca decalcifierea se face cu o solutie speciala pentru SAECO, nu cu apa.
In lipsa produselor de decalcifiere, se poate folosi si o solutie 1/2 otet si apa plus mai multe cicluri de clatire. Rezultatele sunt satisfacatoare
Nu cred ca se foloseste otet pt expresoare.otetul il folosesti pt decalcifierea unui steamer sau al unui sterilizator de biberoane de ex.asta daca nu vrei sa bei cafea cu aroma de otet.te gandesti ca solutia aia trece prin locul unde va iesi cafeaua ta….
Trimite te rog trimitetimi și mie instrucțiunile de utilizare la CA6700 mai exact ce cantitate trebuie pusa
Salut. Am un AEG cf220 type 9750. Ma poti ajuta cu manualul si putin ajutor pt. decalcifiere?
Ms
Cum sa fac decalcifierea la aeg electrolux cf 85?
Am cumpărat o soluție de decalcifiere Descaler Russel Hobbs la 250ml nr. 21220 și nu are instrucțiuni. Cit decalcificator adaug la 1,25l de apa? (capacitatea rezervorului de la expresor). Mulțumesc.
Salutare tuturor! Dețin un delonghi dedica, nu am făcut corect niciodată decalcifierea intr-un an jumătate, soluția ieșea numai pe țeava de capucino nu și pe cea de cafea, trebuia sa alternez Pt a curată ambele căi.Acum s-a întâmplat sa nu mai aibă putere sa împingă apa prin sita cu cafea, probabil este foarte încărcat traiectul. Ce recomandare aveți? Service? Schimbare pompa și traseu? Sau decalcifiere forțată pana își da drumul? Mulțumesc mult
Stimati consumatori, cititi in manualul de instructiuni al aparatului. Solutia pentru decalcifiere poate contine, in unele cazuri( DeLonghi de ex.) acid lactic. Sunt solutii periculoase pentru ochi si piele. Exemplul prezentat mai sus nu cred ca ridica probleme (sarea de lamaie). Recomand sa nu folositi „retetele” oferite de cititori. Mai bine cautati pe net manualele de instructiuni pentru aparatele dvs. Eu nu am respectat continuitatea programului, ( nu scria in instructiuni in mod expres) uitand de el,astfel ca aparatul a iesit din program si a trebuit sa o iau de la cap. Daca e nevoie si gasesc modul in care pot posta, voi copia paginile respective pentru DeLonghi.
Am nevoie de un decalcifiant pentru un expresor incorporabil hotpoint ariston cm 9945 harta și nu știu ce decalcifiant să cumpăr și de unde.multumesc pentru ajutor,anticipat
Am un espresor Saeco XMALL si nu reusesc sa-i fac decalcifierea. Am incercat de cateva ori si cu solutie cumparata si cu solutie preparata de mine, insa ledul tot nu se stinge. Ma ajuta cineva cu un sfat?
https://www.youtube.com/watch?v=evvfgo6Hx7A
Decalcifiere cafetiera DeLonghi Magnifica , puteti vedea, in limba romana …
Am un expresie severin s2+ și nu reușesc săi fac decalcifierea nu am cartea expresorului mă puteți ajuta
Buna am o madina de cafea delonghi magnifica de 2 ani de cate oriimi cerea decalcifiere o faceam fara probleme de data asra am fc decalcifierea dar beculetul ce avertizeaza ca trebue decalcifiere nu se mai stingebpulseaza in continuarie ce ar putea fi aveti idee a mai intampinat cineva priblema asta ? Va multumesc antivipat
Am pus pastile de decalcifiat la krups si tot sta ledul clean aprins , ce este de facut. Am repetat procedura de 2 ori . Restul butoanelor nu functioneaza
Bună ziua! Am un expresor Jura E70 și mi-a apărut că trebuie să îl decalcifiez. Am încercat, mentiobez că nu am manualul, am introdus pastila, dar s-a blocat. Puteți să mă ajutați sa-l decalcifiez? Mulțumesc!