Te-ai întrebat vreodată dacă există o modalitate corectă de a bea un espresso? Probabil ai făcut-o. Fiecare iubitor de cafea (care nu s-a născut in Italia) probabil și-a pus deja această întrebare. Citeste in continuare daca vrei sa afli cum se bea corect un espresso.
În primul rând, trebuie să înveți să pronunți corect cuvântul espresso. Înainte de a afla cum se bea corect această băutură, trebuie să afli câteva lucruri, la fel de importante despre ea. Unul dintre cele mai importante lucruri este să știi cum se pronunță espresso.
S-ar putea să pară un lucru prostesc, dar dacă tot vrei să înveți să bei corect un espresso, trebuie să știi și cum se prounță corect. Din punct de vedere fonetic, trebuie să pronunți Eh-spresso-o, nu Ex-presso-o.
Cum se bea corect un espresso – trucuri
Mai întâi, încălzește ceașca de espresso
Probabil știi deja că trebuie să faci acest lucru, deci eu nu vreau decât să-ți amintesc cât este de important acest pas. Fă un shot de espresso bun și utilizează ceașca potrivită.
În cele mai multe cafenele din întreaga lume, espresso este servit într-o ceașcă de espresso din ceramică, albă. Acum, dacă te afli într-un loc care îți servește espresso într-o ceașcă mai mare, care este umplută doar pe jumătate cu espresso, primești, de fapt un „demitasse”. Demitasse este cuvântul franțuzesc pentru „jumătate de ceașcă”.
Instituto Nazionale Espresso Italiano sau INEI din Italia oferă o definiție pentru tipul de ceașcă de cafea în care este servit un espresso italian.
Potrivit INEI, espresso este servit într-o ceașcă albă din porțelan, fără orice decor interior, de formă eliptică, cu o capacitate de 50-100 ml.
Acum știi ce tip de ceașcă trebuie să cauți, dacă vrei să-ți bei espresso ca un adevărat italian.
Bea espresso alături de o apă minerală
Deși acest pas este opțional, este de asemenea, recomandat să bei apă minerală când îți savurezi ceașca de espresso dacă vrei să simți din plin aromele ascunse ale boabelor de cafea. Poate fi primul pas pentru a te bucura mai mult de cafeaua ta atunci cand vrei sa afli cum se bea un espresso.
Dacă vei privi la unii dintre cei mai buni bariști din Italia sau din alte locuri, vei observa că aceștia servesc un pahar sau o sticlă de apă minerală alături de un espresso.
Poate că te-ai întrebat adesea de ce fac asta. Iată și explicația:
Este important să bei espresso alături de un pahar cu apă minerală pentru a-ți curăța palatul și a gusta pe deplin aroma acestei băuturi cu cofeină.
Îndepărtează crema și amestecă
Dacă îți prepari singur espresso, ar fi bine să utilizezi un espressor. Dacă mergi într-o cafenea, roagă chelnerul să-ți aducă o ceașcă de espresso. Nu uita să pronunți corect.
Petrecem atât de mult timp pentru a crea un espresso cu cremă perfectă încât uneori ne este milă să o aruncăm. Dar chiar nu are un gust grozav, așa că trebuie să luăm o linguriță și să o îndepărtăm. Apoi, nu ne mai rămâne decât să amestecăm.
Crema este, de fapt, acea spumă maro-roșiatică ce se formează atunci când bulele de aer se combină cu uleiurile solubile ale cafelei măcinate. Culoarea, grosimea și aspectul său nu pot dezvălui calitatea espresso-ului, dar ne pot ajuta să aflăm cât de de proaspete și bine prăjită au fost boabele de cafea folosite.
Înghite și savurează
Lasă acest lichid să-ți încânte papilele gustative și apreciază aroma și textura sa. Anumite caracteristici ale bobelor de cafea vor fi îmbunătățite, iar tu vei simți din plin aroma lor. Un espresso bun este amar, dar nu pre amar. Este bogat, dar nu prea puternic.
Deși espresso este o băutură mică, cel mai important lucru este să nu-l bei dintr-o singură înghițitură. Unii experți recomandă ca espresso să fie băut din două înghițituri, deoarece gustul espresso-ului începe să se schimbe odată cu trecerea timpului.
Acum știi ce pași trebuie să urmezi pentru a te bucura din plin de aroma și gustul plăcut al unui espresso de calitate. Nu este atât de complicat pe cât pare.
Acum că ai terminat de savurat espresso, trebuie să-i mulțumești celui care ți-a preparat-o. Gustul espresso-ului îți va rămâne în gură încă 10-15 minute după ce l-ai băut.
Zaharul si laptele in espresso
Zaharul este fara indoiala cea mai buna modalitate de a indulci un espresso. De preferat este sa folosim zaharul brun in favoarea celui alb.
Daca pana acum ati folosit doar zahar alb pentru indulcirea espressoului sau cafelei in general, va recomand sa faceti un mic experiment si sa incercati neaparat zaharul brun si zaharul de trestie.
Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont atunci cand preparati o cafea sau un espresso este laptele folosit (cu grasime, fara grasime, 1 %, 2% etc). Din punctul meu de vedere acest lucru este discutabil si nu influenteaza foarte mult gustul preparatului. Bineinteles, rezultatul final este influentat de cantitatea de lapte folostia dar asta deja este alta poveste care tine de retete de cafea.
Nota: a se retine faptul, ca dupa „biblia bautorului de espresso” un espresso nu ar trebui sa contina niciodata lapte. Imi aduc aminte chiar si cei de la Teocafe (care apropo fac un espresso minunat), atunci cand ceream un espresso cu lapte si 1 de zahar ma corectau instant si imi spuneau adica un latte cafe.
Eu personal nu am nici o problema cu laptele din espresso, chiar mi se pare foarte bun. Zaharul la fel il consider necesar deoarece … imi plac chestiile dulci. 🙂
Totusi, daca aveti ocazia sa preparati vreodata vreun espresso vreounui bautor inrait, ar trebui sa tineti cont de acest lucru, deoarece este foarte probabil sa fie dezamagit daca ii puneti in fata un espresso cu lapt. Sper ca acest articol sate fi ajutat sa intelegi cum se bea un espresso.
Întrebări frecvente
Este espresso mai tare decât cafeaua clasică?
Espresso este sau nu este mai tare decât cafeaua clasică, depinde de ceea ce înțelegem prin „mai tare”. O ceașcă tipică de espresso de 28 de ml conține, în medie doar 62 mg de cofeină.
O ceașcă de cafea de 350 ml conține aproximativ 120 ml de cofeină. Deci, dacă te referi la cantitatea de cofeină pe care o conține un espresso, acesta are de fapt jumătate din cantitatea de cofeină pe care o are o cană de cafea normală.
Aroma espresso-ului este însă mult mai puternică, deoarece pentru cantitatea de cafea folosită se utilizează mai puțină apă.
Poți adăuga lapte în espresso?
Dacă adaugi lapte în espresso, atunci transformi espresso într-o băutură diferită, numită macchiato în Italia. Macchiato înseamnă pătat și se referă la o băutură formată dintr-un shot de espresso cu foarte puțină spumă de lapte deasupra.
De ce unele cafenele servesc espresso cu o felie de lămâie răsucită?
Servirea unui espresso cu o felie de lămâie răsucită a apărut în America în anii 1970. Această practică nu a fost preluată și de italieni. Nu este o combinație nepotrivită, dar s-ar putea să fii evitat dacă bei un espresso cu lămâie în Italia.
Multe restaurante italiene servesc espresso cu o cantitate mică de băuturi alcoolice, cum ar fi grappa sau anisette, ca un espresso băut după masă. Această băutură este cunoscută sub numele de caffe corretto.
În Franța, se toarnă o lingură de băutură alcoolică digestivă (orice băutură alcoolica despre care se crede că ajută digestia) în ceașca de espresso goală, astfel încât cana încălzită să infuzeze aroma cafelei rămase în băutură.
Poți adăuga zahăr în espresso?
Poți adăuga zahăr în espresso dacă vrei să savurezi o cafea dulce. Majoritatea cafenelelor din Europa servesc espresso cu un cub de zahăr pe farfurie. Totuși un espresso bun se bea fără niciun fel de adaos, indiferent că vorbim de zahăr sau lapte. Pentru a simți toată aroma espresso-ului, trebuie să-l bei simplu.
Referințe:
- The Certified Italian Espresso and Cappuccino (n.d.) Retrieved from https://www.espressoitaliano.org/files/File/istituzionale_inei_hq_en.pdf