Cum se bea un espresso? Sfaturi utile pentru a savura fiecare ceașcă de espresso ca un italian adevărat

Cum se bea un espresso? Sfaturi utile pentru a savura fiecare ceașcă de espresso ca un italian adevărat

21 mai
Câteva reduceri faine azi:

Recomandat pe data de: 08.06.2021

Oferte: vezi toate reducerile la espressoare

Te-ai întrebat vreodată dacă există o modalitate corectă de a bea un espresso? Probabil ai făcut-o. Fiecare iubitor de cafea (care nu s-a născut in Italia) probabil și-a pus deja această întrebare.

În primul rând, trebuie să înveți să pronunți corect cuvântul espresso. Înainte de a afla cum se bea corect această băutură, trebuie să afli câteva lucruri, la fel de importante despre ea. Unul dintre cele mai importante lucruri este să știi cum se pronunță espresso.

S-ar putea să pară un lucru prostesc, dar dacă tot vrei să înveți să bei corect un espresso, trebuie să știi și cum se prounță corect. Din punct de vedere fonetic, trebuie să pronunți Eh-spresso-o, nu Ex-presso-o.

Cum se bea corect un espresso – trucuri

Mai întâi, încălzește ceașca de espresso

Probabil știi deja că trebuie să faci acest lucru, deci eu nu vreau decât să-ți amintesc cât este de important acest pas. Fă un shot de espresso bun și utilizează ceașca potrivită.

În cele mai multe cafenele din întreaga lume, espresso este servit într-o ceașcă de espresso din ceramică, albă. Acum, dacă te afli într-un loc care îți servește espresso într-o ceașcă mai mare, care este umplută doar pe jumătate cu espresso, primești, de fapt un “demitasse”. Demitasse este cuvântul franțuzesc pentru “jumătate de ceașcă”.

Instituto Nazionale Espresso Italiano sau INEI din Italia oferă o definiție pentru tipul de ceașcă de cafea în care este servit un espresso italian.

Espressorul DeLonghi Magnifica S ECAM este unul din preferatele mele. Aici poti vedea prețul acestui espressor și aici poti citi păreri despre el.

Potrivit INEI, espresso este servit într-o ceașcă albă din porțelan, fără orice decor interior, de formă eliptică, cu o capacitate de 50-100 ml.

Acum știi ce tip de ceașcă trebuie să cauți, dacă vrei să-ți bei espresso ca un adevărat italian.

cafea in manaBea espresso alături de o apă minerală

Deși acest pas este opțional, este de asemenea, recomandat să bei apă minerală când îți savurezi ceașca de espresso dacă vrei să simți din plin aromele ascunse ale boabelor de cafea. Dacă vei privi la unii dintre cei mai buni bariști din Italia sau din alte locuri, vei observa că aceștia servesc un pahar sau o sticlă de apă minerală alături de un espresso.

Poate că te-ai întrebat adesea de ce fac asta. Iată și explicația:

Este important să bei espresso alături de un pahar cu apă minerală pentru a-ți curăța palatul și a gusta pe deplin aroma acestei băuturi cu cofeină.

Îndepărtează crema și amestecă

Dacă îți prepari singur espresso, ar fi bine să utilizezi un espressor. Dacă mergi într-o cafenea, roagă chelnerul să-ți aducă o ceașcă de espresso. Nu uita să pronunți corect.

Petrecem atât de mult timp pentru a crea un espresso cu cremă perfectă încât uneori ne este milă să o aruncăm. Dar chiar nu are un gust grozav, așa că trebuie să luăm o linguriță și să o îndepărtăm. Apoi, nu ne mai rămâne decât să amestecăm.

Crema este, de fapt, acea spumă maro-roșiatică ce se formează atunci când bulele de aer se combină cu uleiurile solubile ale cafelei măcinate. Culoarea, grosimea și aspectul său nu pot dezvălui calitatea espresso-ului, dar ne pot ajuta să aflăm cât de de proaspete și bine prăjită au fost boabele de cafea folosite.

Înghite și savurează

Lasă acest lichid să-ți încânte papilele gustative și apreciază aroma și textura sa. Anumite caracteristici ale bobelor de cafea vor fi îmbunătățite, iar tu vei simți din plin aroma lor. Un espresso bun este amar, dar nu pre amar. Este bogat, dar nu prea puternic.

Deși espresso este o băutură mică, cel mai important lucru este să nu-l bei dintr-o singură înghițitură. Unii experți recomandă ca espresso să fie băut din două înghițituri, deoarece gustul espresso-ului începe să se schimbe odată cu trecerea timpului.

Acum știi ce pași trebuie să urmezi pentru a te bucura din plin de aroma și gustul plăcut al unui espresso de calitate. Nu este atât de complicat pe cât pare.

cafea fierbinteAcum că ai terminat de savurat espresso, trebuie să-i mulțumești celui care ți-a preparat-o. Gustul espresso-ului îți va rămâne în gură încă 10-15 minute după ce l-ai băut.

Întrebări frecvente

Este espresso mai tare decât cafeaua clasică?

Espresso este sau nu este mai tare decât cafeaua clasică, depinde de ceea ce înțelegem prin “mai tare”. O ceașcă tipică de espresso de 28 de ml conține, în medie doar 62 mg de cofeină.

O ceașcă de cafea de 350 ml conține aproximativ 120 ml de cofeină. Deci, dacă te referi la cantitatea de cofeină pe care o conține un espresso, acesta are de fapt jumătate din cantitatea de cofeină pe care o are o cană de cafea normală.

Aroma espresso-ului este însă mult mai puternică, deoarece pentru cantitatea de cafea folosită se utilizează mai puțină apă.

Poți adăuga lapte în espresso?

Dacă adaugi lapte în espresso, atunci transformi espresso într-o băutură diferită, numită macchiato în Italia. Macchiato înseamnă pătat și se referă la o băutură formată dintr-un shot de espresso cu foarte puțină spumă de lapte deasupra.

espresso deliciosDe ce unele cafenele servesc espresso cu o felie de lămâie răsucită?

Servirea unui espresso cu o felie de lămâie răsucită a apărut în America în anii 1970. Această practică nu a fost preluată și de italieni. Nu este o combinație nepotrivită, dar s-ar putea să fii evitat dacă bei un espresso cu lămâie în Italia.

Multe restaurante italiene servesc espresso cu o cantitate mică de băuturi alcoolice, cum ar fi grappa sau anisette, ca un espresso băut după masă. Această băutură este cunoscută sub numele de caffe corretto.

În Franța, se toarnă o lingură de băutură alcoolică digestivă (orice băutură alcoolica despre care se crede că ajută digestia) în ceașca de espresso goală, astfel încât cana încălzită să infuzeze aroma cafelei rămase în băutură.

Poți adăuga zahăr în espresso?

Poți adăuga zahăr în espresso dacă vrei să savurezi o cafea dulce. Majoritatea cafenelelor din Europa servesc espresso cu un cub de zahăr pe farfurie. Totuși un espresso bun se bea fără niciun fel de adaos, indiferent că vorbim de zahăr sau lapte. Pentru a simți toată aroma espresso-ului, trebuie să-l bei simplu.

Referințe:

  1. The Certified Italian Espresso and Cappuccino (n.d.) Retrieved from https://www.espressoitaliano.org/files/File/istituzionale_inei_hq_en.pdf

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.