Te-ai întrebat vreodată ce tip de cafea boabe folosește Starbucks? Cel mai probabil crezi că folosește cafea boabe de cea mai bună calitate când vezi prețurile alea însă în realitate nu este chiar asa. Multi dintre noi asociem Starbucks cu o cafenea unde gasesti o diversitate destul de mare de bauturi, cu preturi destul de mari dar unde totuși este mișto să te oprești și să-ți iei ceva chiar dacă știm că raportul calitate / preț al produsului în sine nu este cel mai bun din piață.
În acest articol vom discuta despre cafeaua de la Starbucks. Nu împrăștiem hate, ne place foarte mult modelul lor de business și avem toată admirația pentru cum au crescut, chiar dacă de cele mai multe ori, preferăm băuturile de la cafenele mai mici, care se dau peste cap să aducă cele mai bune boabe, să folosească boabe prăjite cât mai recent și să ofere băuturi al cărui gust iți râmân întipărite în minte.
Tipuri de cafea boabe
Există patru tipuri principale de cafea boabe și majoritatea provin din același loc, numit Coffee Belt. Daca vreti să aprofundați și să citiți mai multe, aici este o sursa foarte buna de documentare. În acest articol, însă, vom vorbi despre cele mai utilizate boabe de cafea si anume arabica si robusta.
Boabele Arabica
Cel mai consumat tip de cafea boabe este Arabica. Boabele Arabica sunt considerate boabe de „înaltă calitate” si le vedem adesea prin magazinele de cafea de specialitate.
În general, boabele Arabica au o aciditate mai mare. Având o aciditate mai mare, boabele Arabica au note fructate. Aroma cafelei diferă în funcție de locul în care este cultivată, deci din nou putem vorbi despre diferite nivele de calitate si și odată cu aceasta și preturi diferite. Din acest motiv, veti putea gasi cafea Arabica la preturi foarte mari dar și la prețuri moderate. Cei de la Coffeepoint, au in oferta lor cateva sortimente de cafea boabe Lavazza cu un procent foarte mare de Arabica.
Boabele Robusta
Boabele Robusta ocupă locul doi în topul celor mai consumate tipuri de cafea. Boabele Robusta conțin de două ori mai multă cofeină decât boabele Arabica. Aceste boabe de cafea prosperă atât la altitudine mare, cât și la altitudine mică. Boabele sunt cultivate în Africa și Indonezia și sunt mult mai ușor de cultivat decât boabele Arabica. Prin urmare, acestea sunt considerate boabe de calitate inferioară și au un preț corespunzător.
Boabele Robusta tind să fie putin mai amare și mai aromate decât alte boabe de cafea. Din acest motiv boabele Robusta sunt perfecte pentru espresso, deoarece au o aromă mai puternică. Acesta este de asemenea si tipul de cafea pe care trebuie să-l folosești dacă vrei să-ți prepari o cafea cu lapte și zahăr. Așadar. îți place să bei cafeaua neagră, simplă, alege Arabica.
Avem in blog un articol complet despre cea mai bună cafea boabe pe care iti recomandam sa il citesti pentru a aflam ai multe despre boabele de cafea si ce ar trebui sa folosesti pentru a obține cel mai bun espresso, iar aici poti găsi peste 30 de sortimente de cafea boabe la prețuri foarte bune.
Ce fel de cafea se folosește în cafenele?
În majoritatea cafenelelor din întreaga lume se folosește cafea amară. Când vine vorba de tipul de prăjire, cel mai folosit tip de cafea este cafeaua prăjită intens. Ori de câte ori comanzi o cafea, fără a specifica tipul de prăjire, primești o cafea prăjită intens sau mediu.
Mulți cred greșit că o cafeaua are cu atât mai multă cofeină cu cât este mai închisă la culoare sau cu cât este mai amară. Adevărul este că o cafea prăjită ușor poate avea la fel de multă cofeină sau poate chiar mai multă cofeină decât o cafea prăjită intens. Dacă o cafea este amară la gust, înseamnă că boabele au fost arse. Nu că este mai tare sau mai bună!
De ce boabele de cafea sunt arse?
După cum am menționat anterior, cele mai populare tipuri de boabe de cafea sunt Arabica și Robusta. Arabica este cafeaua de înaltă calitatea, iar Robusta este cafeaua amară si se spune ca este de o calitate mai inferioara. Ce se întâmplă atunci când o cafenea vinde cafea preparată din boabe de cafea robusta arse? Spre surprinderea tuturor, s-ar putea să atragă mulți clienți, datorita gustului pe care aceasta o are.
Cafeaua de la Starbucks are mereu același gust, este arsă și amară, ceea ce înseamnă că este preparată din boabe de cafea Robusta.
Probabil credeai că Starbucks folosește boabe Arabica, de înaltă calitate, ținând cont de prețul cafelelor care se vând aici. Cu toate acestea, un studiu realizat realizat recent arată că o cafea de 350 ml de la Starbucks are un conținut de două ori mai mare de cofeină decât o ceașcă de cafea de dimensiuni egale, de la o altă cafenea. Asta înseamnă că este foarte posibil ca Starbucks să folosească boabe Robusta.
Din păcate, din cauza lipsei de cunoștințe a consumatorilor și a sumelor mari de bani pe care Starbucks pe investește în marketing foarte multe persoane nu stiu acest lucru, dar, cel mai probabil nici nu ii intereseaza atata timp cat cafeaua este una decenta, iar pe pahar apare logo-ul Starbucks si prenumele celui care o cumpără. Astfel, Starbucks a devenit unul dintre cele mai mari lanturi de cafenele din lume.
Într-o revistă au fost afișate rezultatele unui test efectuat în două locații Starbucks și McDonald’s. Potrivit persoanelor care au participat la test, cafeaua de la McDonald’s este „decentă și suficient de tare„, fără „probleme„. Aceiași oameni au susținut că Starbucks produce o cafea puternică, dar arsă și amară ce-ți face ochii să lăcrimeze în loc să se deschidă. Deși, cafeaua de la McDonald’s este mai ieftină, este mult mai bună, arată rezultatele testului.
Multe cafenele au încercat să „imite” cafeaua de la Starbucks și au obținut aceeași cafea amară și arsă.
Când cafeaua este prăjită ușor, devine fructată și acidă. Acest lucru se datorează faptului că boabele de cafea preiau o parte din aroma fructelor de cafea, care cresc sub forma unor cireșe.
Cafeaua prăjită mediu are un gust echilibrat semi-dulce. Acest lucru se datorează faptului că glucoza este încălzită și activată, dar nu arsă. Cafeaua prăjită intens este amară. Odată ce cafeaua este prăjită prea tare, aromele dispar.
Doar dacă bei o ceașcă de cafea preparată din cafea boabe ușor prăjite poți simți aroma cafelei. Boabele de înaltă calitate sunt cultivate la altitudini mare și sunt mult mai aromate.
Boabele de slabă calitate sunt prăjite intens și, de obicei, sunt produse în masă, în „ferme” unde proprietarii vor doar să scoată un profit cât mai mare. Prin urmare, boabele pe care le produc nu au timp să absoarbă substanțele nutritive din sol sau din fructele care le conferă aromă și capătă astfel un gust amar. Însă, acest gust amar dispare atunci când cafeaua este prăjită mai mult timp.
Este bună cafeaua de la Starbucks? Merită prețul?
Nu am o problemă cu cafeaua de la Starbucks, de fapt, trebuie să recunosc că beau ori de cate ori am ocazia espresso sau alte bauturi de la ei. La Starbucks găsim o cafea bună, dar din punctul meu de vedere este overpriced si platim foarte mult brandul. Am băut cafele mult mai gustoase și mai aromate la cafenele mici, de care nu stie foarte multa lume si care au ca strategie sa investeasca mai mult in produs decat in publicitate.
Recomandare: incearcă, atunci când ai ocazia să bei o cafea dintr-un coffee shop. Acele magazine mici, care vand cafea boabe și care au in spatele espressorului un pasionat de cafea care-ti poate vorbi ore in șir despre arome, modul de prajire si procesul de preparare al unui espresso perfect.
Daca ai un espressor de cafea profesional, poti scoate ce e mai bun din orice cafea cu procentaj mare de arabica.
Bună ziua. Am un espressor Breville Prima Latte VCF046X-01. Ce îmi recomandați pentru el? Arabica sau Robusta?