Cafeaua alba nu se diferențiază foarte mult de cafeaua neagră. Singura diferență dintre ele constă în modul de prăjire. Boabele de cafea prăjite insuficient au primit denumirea de “cafea albă”, deoarece au o culoare albicioasă.
Totuși, cafeaua albă nu este chiar albă. Alb nu descrie, de fapt, culoarea cafelei. Boabele de cafea mai puțin prăjite vor avea culoarea bej deschis, deci cafeaua nu va fi albă. Din câte știm cafeaua albă este cafeaua prăjită foarte ușor, la aproximativ 162 grade C și nu la 230-250 grade C, cum este prăjită cafeaua clasică.
Cafeaua albă păstrează aromele naturale ale boabelor originale de cafea. Dacă iubești cafeaua prăjită ușor, s-ar putea să descoperi că acest tip de cafea, cafeaua albă, este pe gustul tău.
Vezi
Este posibil ca atunci când ceri o cafea albă, să primești, de fapt un flat white sau o ceașcă de cafea cu frișcă sau lapte. Totuși, normal ar fi ca atunci când vrei să bei o cafea albă, să primești o ceașcă de cafea făcută din boabe prăjite ușor.
Originea cafelei albe
Conceptul de cafea albă provine dintr-o tradiție veche din Yemen. Diferite tipuri de cafea albă au fost descoperite, de asemenea, în Malaezia, Indonezia și Liban. În Yemen, cafeaua albă era servită, în mod tradițional, cu hawaij. Hawaij, înseamnă “amestec” în arabă, este un amestec de condimente folosit atât în supe și ciorbe, cât și în deserturi și băuturi, inclusiv în cafele.
Acest ingredient tradițional a fost transmis de la o generație la alta și are un rol important în obținerea ceștii perfecte de cafea. Când este adăugat în cafeaua albă, îi conferă acesteia o aromă de nuci, cardamom și ghimbir.
Cafeaua albă amestecată cu hawaij are beneficii interesante pentru sănătate.
Cafea albă – beneficii
Deoarece cafeaua albă este prăjită mai ușor, este posibil să aibă mai multe beneficii pentru sănătate, decât cafeaua prăjită intens. Cu cât boabele de cafea sunt prăjite mai mult, cu atât antioxidanții naturali și acizii din cafea sunt „mai arși”. Prin urmare, boabele de cafea prăjite mai ușor, au mai mulți antioxidanți și nutrienți, decât boabele de cafea cafea prăjite intens.
Când prăjim cafeaua, o expunem la aer și cu cât o prăjim mai mult, cu atât oxidează mai tare. O cafea prăjită mai ușor, are un conținu de acid clorogenic mai mare. Acidul clorogenic protejează celulele împotriva oxidării și inflamației, ajută la reglarea tensiunii arteriale și reduce riscul de diabet.
Când adaugi aroma picantă a cardamomului și ghimbirului în cafea, ajuți la calmarea problemelor digestive. Având un nivel ridicat de cafeină, cafeaua albă previne amețelile și ajută la îmbunătățirea atenției.
Ce gust are cafeaua albă?
Cafeaua albă are o aromă ușoară de nuci. Deoarece nu este prăjită intens, nu va avea aceeași aromă amară pe care o are o cafea neagră. Cafeaua albă are, de obicei, mai multă aromă de nuci decât cafeaua obișnuită. De asemenea, are o consistență asemănătoare ceaiului.
Cu cât cafeaua este prăjită mai intens cu atât aroma originală a boabelor de cafea se pierde mai mult. Deci, alegând să bei o cafea preărată din boabe mai ușor prăjite, vei obține o cafea cu o aromă mai puternică.
Eu sunt un mare fan al cafelei aromate și aștept cu nerăbdare să-mi beau cafeaua în fiecare dimineață. Cred că aș fi tentat să adaug cafeaua albă chiar și într-un smoothie, pentru a-i simți aroma de cafea.
Cafeaua albă conține mai multă cafeină decât cafeaua neagră?
Există un mit conform căruia, cafeaua albă conține cu 50-70% mai multă cafeină decât cafeaua neagră, prăjită mai intens. Într-adevăr, în timpul prăjirii, cafeaua își pierd o parte din cafeină, însă nu ajunge să piardă până la 70%.
Cafeaua albă conține aproximativ 5.4% mai multă cafeină decât cafeaua clasică, cu toate acestea, unii spun că abia pot observa diferența dintre conținutul de cafeină din cafeaua albă și conținutul de cafeină din cafeaua neagră.
În ultimul timp, cafeaua albă a stârnit interesul multor iubitori de cafea. Această băutură tradițională din Yemen există de secole și se pare că se consumă în continuare, așa că ar fi bine să o încerci și tu.
Cum se prepară cafeaua albă?
Această băutură pe bază de cafea se prepară foarte ușor. Pentru a te bucura de gustul încântător al unei cafele albe, trebuie să folosești boabe de cafea prăjite la temperaturi foarte scăzute. Deoarece boabele de cafea albă sunt foarte dure și dense, pot fi folosite doar la aparate puternice de preparare a cafelei, cum ar fi aeropress, moka pot și espressor.
În primul rând, trebuie să macini boabele de cafea albă și să le adaugi în apă fierbinte. La o lingură de cafeaua proaspăt măcinată trebuie să folosești 175-230 ml apă. În aproximativ 5-7 minute, cafeaua este gata, dar mai trebuie lăsată deoparte 1-2 minute, după care se poate consuma.
Cafea albă – efecte secundare
Deși cafeaua albă are numeroase beneficii pentru sănătatea, atunci când este consumată în exces poate fi dăunătoare. Iată care sunt principalele efecte secundare ale cafelei albe:
- Crește tensiunea arterială atunci când este consumată în exces.
- Se recomandă consumul a cel mult 400 ml de cafea albă. Dacă se depășește această cantitate pot apărea dureri de cap.
- Cafeaua albă poate provoca complicații grave pacienților cu reflux gastroesofagian.
- Consumul de cafea albă modifică compoziția sângelui și rata metabolismului, provocând, în unele cazuri, palpitații.
- Femeile însărcinate trebuie să evite cafeaua albă, deoarece această băutură poate afecta creșterea fătului și poate duce chiar la avort spontan.
Câte tipuri de cafea albă există?
Unii oameni cred că orice băutură cu cafeină care conține lapte poate fi considerată cafea albă. Însă, noi știm acum că doar cafeaua care este preparată din boabe de cafea prăjite ușor este cafea albă.
Iată care sunt principalele tipuri de cafea cunoscute sunt numele de cafea albă:
- Cafea albă malaeziană – preparată cu lapte condensat și margarină cu ulei de palmier
- Cafea albă indoneziană – preparată din boabe de cafea ușor prăjite.
- Cafea flat white – preparată din espresso și spumă de lapte.
- Cafea albă – preparată din boabe de cafea foarte ușor prăjite.
Ar trebui să încerci cafeaua albă?
Aceasta este o întrebare grozavă. Dacă ești o persoană care iubește cafeaua, atunci ar trebui să încerci cam orice tip de cafea. Totuși, trebuie să reții că gustul cafelei albe difere de gustul cafelei clasice.
Dacă ești în căutarea unei băuturi cu cafeină cu aromă de nuci, ar fi bine să încerci cafeaua albă.