Electrolux EEA111 este un espressor ieftin, despre care mam scris cu gândul special la cei care au un buget redus pentru espressorul lor, însă în același timp vor un aparat decent. Ca toate lucrurile ieftine, și Electrolux EEA111 are câteva neajunsuri despre care vom discuta astăzi și pe care ar trebui sa le luați în considerare înainte de a achiziționa acest aparat.
Citește
Nu toate espressoarele sunt facute pentru a face fata utilizarii intr-o cafenea, acolo unde cerintele sunt cu totul altele. Pe de alta parte, nici macar nu este nevoie de asa ceva, intrucat acasa nu ai nevoie de un model profesional, ci doar de unul decent, care sa prepare rapid o cafea gustoasa. Daca vrei doar asa ceva, atunci ai putea arunca o privire la Electrolux EEA111, un model decent, la un pret foarte bun.
Electrolux EEA111 459 lei:
Dacă vrei un espressor pentru o cafenea, bar sau intrebuintari similare (a se înțelege unde aveți nevoie sa preparati foarte multe băuturi, într-un timp relativ scurt) cu siguranța Electrolux EEA111 nu este ceea ce căutați, însă puteți arunca o privire peste espressoarele de aici care sunt „puternice” sa zic așa.
Despre Electrolux EEA111
Sa spunem din start ca Electrolux EEA111 nu este genul de espressor pe care il cumperi pentru a te lauda cu el la toti vecinii si prietenii. Fiind unul cu pret redus, nu arata atat de spectaculos, dar se va integra ok in bucatarie. Mai important, isi va face treaba acolo unde trebuie, adica la capitolul preparat bauturi calde.
In primul rand, trebuie sa stii ca aparatul poate prepara doar cafea si espresso, deci numarul bauturilor este, din start, unul mai mic. Dar ceea ce conteaza mai mult este ca ele sa fie bune si din acest punct de vedere modelul de la Electrolux nu dezamageste. Totusi, pentru cei care isi doresc un pic de diversitate, apare si posibilitatea de a incalzi apa, ceea ce inseamna ca si ceaiul este o solutie.
Fiecare dintre aceste bauturi se prepara foarte rapid, printr-o simpla rotire de buton. Iar pentru a controla mai bine cantitatea de cafea din ceasca (aparatul prepara o singura ceasca o data), exista si maneta care se actioneaza cu mana. Asadar, vorbim despre un espressor manual ieftin, deci unul care poate sa fie incercat.
Daca tot am spus ca nu poti face decat o singura cafea o data, atunci trebuie sa spunem si ca rezervorul de apa nu este unul dintre cele mai mari. Acesta are 1.25 l, dar, data fiind constructia compacta a aparatului Electrolux EEA111, acest lucru nu ar trebui sa mire pe nimeni.
Electrolux EEA111 – funcții și specificații
Ca functii suplimentare, putem aminti dispozitivul de spumare si functia de oprire automata. Iar ca “materie prima”, cafeaua macinata este singura care poate fi preparata. Dar, atat timp cat aceasta ramane cea mai buna alternativa, nu vad de ce ar fi o problema.
Exista insa si vreo cateva probleme cu Electrolux EEA111. Una dintre ele este calitatea materialelor, dar acest lucru era usor de intuit. Apoi, atunci cand se desface filtrul, exista posibilitatea sa se verse niste apa. De aceea aparatul vine cu o tava detasabila, care sa fie curatata de cate ori este nevoie, dar, totusi, se putea mai bine din acest punct de vedere.
Apropo de brandul Electrolux, acum un car de ani am vorbit despre cafetiera Electrolux EKF3240 care era o cafetiera ieftina, dar care isi facea treaba decent. Cam aceeasi este parerea generala si despre acest espressor 🙂
Electrolux EEA111 – caracteristici
- Număr duze de cafea – 1
- Putere – 1250 W
- Presiune pompă – 15 bari
- Capacitate rezervor apă – 1.25 litri
- Lungime cablu – 1 m
- Greutate – 4.17 kg
- Produse preparate – cafea, espresso
- Funcție – oprire automată
Aparatul Electrolux EEA111 nu face compromisuri atunci când vine vorba de calitatea cafelei, așa că folosește o pompă de presiune de 15 bari pentru a extrage cât mai multă aromă din cafeaua măcinată. Panoul de control intuitiv, este ușor de utilizat, deci nu trebuie să stai cu manualul de instrucțiuni lângă tine atunci când îți prepari o cafea.
Citește despre espressorul Krups Calvi XP3410 și vezi prin ce se diferențiază de Pro Electrolux EEA111 – care crezi că este mai bun?
Pro Electrolux EEA111:
- Raport pret-calitate foarte bun (acum costa 459 lei)
- Are o presiune de 15 bari, cel puțin în specificatiile tehnice oficiale.
- Cafeaua preparata cu Electrolux EEA111 are un gust excelent.
- Aspectul espressorului Electrolux EEA111 este plăcut și elegant, deci se va „mula” foarte bine și pe decorul bucatariilor în care s-a pus accent pe factorul design.
Espressorul Electrolux EEA111 care are un preț accesibil, reușește să prepare un espresso pe gustul meu. Mi-a plăcut mereu cafeaua preparată la acest espressor, pentru că nu se simte deloc amară. În plus, având și funcție de spumare a laptelui, espressorul poate prepara și băuturi cu lapte, inclusiv cappuccino.
Espressorul are un cablu de alimentare de 1 metru, deci nu trebuie așezat foarte aproape de priză. În cazul în care vrei să-l muți dintr-un loc în altul o poți face de unul singur pentru că are o greutate ce abia depășește 4 kilograme.
Având o pompă de presiune de 15 bari, espressorul reușește să extragă cât mai multă aromă din cafeaua măcinată, preparând astfel o băutură gustoasă.
Un alt espressor manual care îmi place foarte mult este Tchibo Cafissimo Pure – este ușor de folosit, dar funcționează doar cu capsule.
Contra Electrolux EEA111:
- Rezervor de apa mic iar calitatea materialelor din care este realizat lasa de dorit
- Poti prepara doar o singura ceasca odată
- Electrolux EEA111 este un aparat destul de zgomotos. Specific acest lucru în special pentru cei care au un fix pentru electrocasnicele silentioase, ca în rest, nu cred ca deranjează prea mult, tinand cont ca prepararea unei băuturi durează aproximativ 30 de secunde.
Cei care locuiesc alături de mai multe persoane sigur vor fi deranjați de faptul că espressorul Electrolux EEA111 nu poate prepara două cafele simultan. Asta înseamnă că cei care vor să prepare mai multe cafele, trebuie să aștepte mai mult timp. Persoanele care sunt mai mereu pe grabă sigur sunt deranjate de acest aspect.
Dacă aș putea, i-aș adăuga acestui espressor un recipient de apă de cel puțin 1.5 litri. Este deranjant să umbli tot timpul cu rezervorul de apă în mână pentru a-l umple.
Un alt lucru care nu-mi place la Electrolux EEA111, este faptul că nu are o râșniță încorporată. Consider că cel mai bun espresso este cel preparat din cafea proaspăt măcinată, de aceea prefer espressoarele care au râșniță încorporată, chiar dacă sunt mai scumpe.
Espressorul semiautomat DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117 B este unul dintre preferatele mele, deoarece are o râșniță cu 13 trepte de măcinare și, în plus, are și un sistem automat de spumare a laptelui. Într-adevăr, este mai scump decât espressorul manual Electrolux EEA111, dar își merită toți banii.
Ce băuturi poți prepara cu acest espressor?
Cred ca aceasta este cea mai frecventa întrebare pe care am văzut-o. Ei bine, cu Electrolux EEA111 se poate prepara: cafea, cappuccino, ciocolata calda, ceai și cu puțina imaginatie și alte băuturi derivate cum ar fi cafe late-ul.
Un alt lucru care consider ca trebuie specificat este faptul ca spumatorul espressorului Electrolux EEA111 este unul destul de reușit, poate mai reușit decât cel al unor espressoare produse de firme mai renumite. Nu trebuie să fii un barista experimentat pentru a prepara o cafea cu spumă de lapte sau un cappuccino cremos.
Sistemul de spumare a espressorului Electrolux EEA111 este ușor de utilizat, iar cu puțină practică poți obțină o spumă densă și cremoasă, perfectă pentru cappuccino.
Dacă vrei să savurezi în fiecare zi un espresso de calitate, aromat și intens, ar fi bine să folosești și o râșniță, pentru că cel mai bun espresso este cel preparat din cafea proaspăt măcinată.
Cumpără cea mai bună cafea boabe pe care ți-o permiți și râșnește-o acasă, folosind o râșniță de calitate. Dacă vrei să obții o cafea tare, macină cafeaua cât mai fin, iar dacă vrei să obții o cafea mai slabă, alege o dimensiune de măcinare cât mai grunjoasă.
Espressor manual Electrolux EEA111 – își merită banii?
După ce am analizat în detaliu acest espressor manual, pot să spun că este unul dintre puținele espressoare ieftine care face o treabă excelentă. Espressorul arată bine, se potrivește perfect în orice bucătărie și prepară un espresso gustos.
Are un recipient de apă cam mic, dar acest lucru poate fi trecut cu vederea, pentru că este detașabil și se umple cu ușurință, direct de la chiuvetă. De asemenea, și tava de scurgere este detașabilă și poate fi golită, fără prea mult efort, de fiecare dată când se umple.
Îmi place espressorul Electrolux EEA111 pentru că are multe caracteristici și funcții interesante, dar și un preț accesibil.
Concluzii despre Electrolux EEA111:
Desi nu este espressorul perfect, Electrolux EEA111 este o optiune excelentă în acest preț. In orice moment iti doresti o cafea buna, acesta o va prepara in doar cateva minute. In plus, viteza prin care trece de la o ceasca la alta este una buna, ceea ce te poate face sa treci cu vederea faptul ca are suport doar pentru o ceasca. Si cu un raport calitate-pret excelent, este clar ca vorbim despre un espressor care isi va gasi locul in foarte multe bucatarii.
Nu în ultimul rând, așteptam parerile voastre despre Electrolux EEA111 dacă l-ați încercat. Considerati ca acest model de espressor este o investitie buna sau ar fi o idee mai buna să se marasca bugetul și să se achizitioneze alt model de espressor?
Salut.
Ma intreb, sincer, care este scopul acestui articol pentru ca din continut nu imi dau seama: ai testat sau nu aparatul?
Eu am avut sansa sa fac probe atat la Electrolux cat si la mult-prea laudatul DeLonghi 221.B si concluzia mea este ca primul este net superior la urmatoarele categorii:
– gust(!!!) – am testat 4-5 tipuri de cafea si la DeLonghi n-am reusit sa fac nimic cu gust apropiat de espresso pe cand la Electrolux da
– crema: are si se pastreaza minute bune indiferent de cafea; la DeLonghi s-a cam lamurit lumea ca nu face crema aproape deloc
– ergonomie utilizare aparat: mai buna sau mult mai buna decat DeLonghi, de exemplu: indicator nivel apa sau capac rezervor apa.
– viteza: simtitor mai buna decat la DeLonghi, comparatia am facut-o pornind cu ambele aparate reci, nefolosite; la DeLonghi e nevoie de „preincalzire”…pe bune? Diferenta provine din tehnologia folosita, Thermoblock la Eelctrolux versus boiler la DeLonghi…
Cum am probat:
– am luat cafea de la un magazin de profil macinata pentru espresso si cam facut cate o portie cu fiecare aparat cu toate cele 5 tipuri de cafea.
Am cantarit cafeaua: portia obtinuta cu lingurita la DeLonghi are 7 grame pe cand cea la Electrolux are 8 grame – ambele au fost rase; si am folosit apasand cu moderatie tamper-ul din dotarea fiecaruia.
Alte observatii: am incercat sa cronometrez timpul de extractie insa sunt diferente semnificative intre aparate, la 20 secunde scurse in DeLonghi am obtinut mai putina apa cu un deget decat in Electrolux si am renuntat la timp, pur si simplu opresc aparatul cand atinge un anumit nivel.
Nu am facut capucino inca dar aici treubie remarcat lipsa unui dozator al presiunii(are modelul DeLonghi), are doar pornit/oprit.
Cafencu, eu cred ca fan Electrolux sau esti putin hater 😛
Preincalzirea la Delonghi (vorbesc de modelul 221.B) duraza foarte putin. De unde atata indignare? Este un model de espressor vechi. Nu e ca si cum ti-ar fi venit Delonghi cu un espressor 2017 care sa necesite o astfel de preincalzire.
Legat de „crema”, am facut o poza. Nu e foarte reusita, dar se observa ca totusi produce un pic de spuma. Electrolux-ul o face mai bine?
Comparatia ta este foarte buna in rest, dar sa tinem cont ca vorbim despre niste espressoare ieftine. Cine cumpara un Delonghi 221.B o face pentru ca e fan Delonghi si /sau nu vrea sa investeaca in ceva mai nou. Mi se pare pueril sa ne legam de timpul de preparare in aceste conditii. Daca vrei ceva rapid, de ce nu incerci un DeLonghi PrimaDonna XS ETAM 36.365.M? Da, sunt nitel ironic 🙂
Salut!
Am cumparat si eu unul de curand si nu sunt sigur ce solutie sa folosesc pentru intretinerea/decalcifierea lui. Imi poti da un sfat?
Multumesc
Nu inteleg ce legatura e intre faptul ca modelele sunt ieftine si acuratetea sau obiectivitatea articolului pe care le-ai scris, dupa parerea mea nu e nici una.
Pe acest site modelul DeLonghi inca este prezentat de MARIA drept „cel mai bun” sub 500 lei ceea ce intr-adevar m-a iritat dupa ce am avut ocazia sa le vad la treaba pe amandoua.
Nu incerc sa iti/va stric ghiseftul (probabil) cu DeLonghi (bravo tie/voua!) dar era corect ca sa incadreze articolul drept „Reclama” iar la tu Electrolux sa spui sincer ca l-ai vazut pe un site si…cam atat.
Apropos, aia de mai sus nu e crema, e spuma…
In primul rand articolul nu este scris de mine. Faptul ca sunt niste espressoare ieftine, face putin amuzanta situatia intrucat ai asteptari foarte mari de la ele in ceea ce priveste detalii precum timpul de preincalzire.
Din nou, nu inteleg de ce esti atat de iritat in discutia cu mine. Fiind detinator de Delonghi de ceva timp am incercat sa-ti raspund la niste intrebari, atata tot.
In al 2lea rand, banuiesc ca este prezentat drept cel mai bun espressor pe baza anumitor considerente. Sau poate pur si simplu este vorba de gusturi. Accepti ca ce tie ti se pare ideal pentru altii poate fi mediocru sau mai rau, da?
Revenind la crema, aia o faci folosind steamerul. Nu sunt fan, dar si Delonghiul o face ok. Eu l-am cumparat pentru espresso care iese decent. Nu pot face comparatie cu Electrolux-ul de aici, insa nici vreo tentatie sa trec vreodata de la un nume in lumea espressoarelor la un brand cunoscut pentru plite electrice nu exista.
Te salut!