De’Longhi ECAM 23.120.B este unul dintre espressoarele Delonghi care din punctul meu de vedere au un raport calitate / preț ideal. Știu, mulți o să strambați din nas chiar și așa atunci când ii vedeți prețul. Apropo de preț, când am scris acest articol avea o reducere de -32%. Vezi aici dacă reducerea mai este valabilă acum.
Espressoarele Delonghi sunt printre preferatele mele. De’Longhi ECAM 23.120.B nu face excepție atunci când vine vorba despre cele automate.
Vezi
Vă voi spune în acest articol pe scurt, câteva dintre motivele pentru care ar trebui să cumparati acest model și câteva dintre chestiile care mie personal nu prea mi-au plăcut.
Avantajele și lucrurile pro la espressorul automat De’Longhi ECAM 23.120.B
Lăsând la o parte tot bla bla bla-ul de marketing și cum Delonghi este o companie italiana cu o experienta foarte mare pe tot ce inseamna espressoare, lucru care este adevărat, sunt câteva chestiuni care mi-au placut foarte mult.
- Râșnița – dacă ați avut mai multe espressoare automate de-a lungul timpului, probabil știti deja cât de importantă este o râșniță de calitate și cum aceasta poate influența gustul unei cafele. Să vă dau un exemplu concret, un espresso făcut din o banală Jacobs dar la un espressor cu o râșniță bună, poate fi mult mai bun decât o Ethiopia care costa 200 lei/kg dar făcută la un espressor cu o râșniță slabă.
- Sistemul de cappuccino – eu am avut espressorul acesta timp de 1 lună la birou. Nu sunt fan cappuccino, însă colegele mele au fost foarte încântate de el. Mai puțin procesul de curățare.
Citeste
- Decalcifierea ușoară – la unele espressoare, decalcifierea poate fi un adevărat chin. La De’Longhi ECAM 23.120.B, procesul este destul de simplu și nu trebuie decât să urmezi instrucțiunile din manual o singură dată, apoi te vei descurca de minune.
- Setările de intensitate ale băuturii – dacă ești băutor de espresso, probabil vei fi foarte încântat să iți poți seta cât de tare sa fie.
Chestii care nu mi-au plăcut:
- Capacitatea mica a recipientului de scurgere a apei. Practic, espressorul iși face singur o curatare dupa fiecare utilizare. Well, recipientul în care se duce apa respctiva este destul de mic și dacă folosiți espressorul intr-un birou cum l-am folosit eu, s-ar putea să vă dați seama că trebuie curățat foarte repede.
- Capacitatea mica a rezervorului de boabe – marea majoritate a espressoarelor il au tot de 250g. De exemplu, Saeco pe care-l avem noi la birou in mod normal și care a costat vreo 6000 de lei la timpul lui, tot 250 grame are, dar, este destul de neplăcut să vezi la câteva zile mesajul PLEASE ADD COFFE BEANS. Din nou, depinde de flux si cate cafele veti face pe zi. Daca-l luați pentru casă și faceți 2 – 3 espresso pe zi, n-o să observați acest aspect.
- Recipientul pentru apă este și el prea mic. De’Longhi ECAM 23.120.B este un espressor la care trebuie să-i adaugi tu apa, nu se leagă la rețea. Având in vedere acest aspect, cam o data la 2 zile trebuie să-i pui apa în rezervor.
Cateva tips and tricks pe care vi le-aș putea zice daca veti cumpara acest espressor și care vă vor ușura puțin viața.
Jucați-va cu ”tăria” băuturilor
Dacă nu sunteți cafengii, s-ar putea ca gradul maxim să producă o cafea prea tare pentru voi. Dacă sunteți obișnuiți cu espressouri, s-ar putea ca gradul minim să scoată o cafea prea slaba. Așdar, dacă ai acum în față un De’Longhi ECAM 23.120.B, fă câte un espresso în cănițe separate și gustă-le pe rand. Astfel, iți vei putea da seama ce este exact pe gustul tău.
Dacă ești amator de cafea mai slabă, bucură-te de funcția de cafea lungă. Este o cafea bună, nu foarte intensă, dar are un gust bun. Eu de obicei, când știam ca am o zi lungă la birou și la 1 – 2 îmi făceam a doua cafea, îmi băgam în aceeași cană un espresso lung și o cafea lungă.
Un alt aspect important de notat. Delonghi este o firma italiana. Acolo se inventează produsele, acolo se testează, acolo se fac testele și toate cele. La aparatul De’Longhi ECAM 23.120.B, pe spatele său scrie MADE IN ROMANIA. Cel mai probabil, în România este asamblat. Nu știu încă să vă dau foarte multe detalii, dar am vrut să vă spun asta să știți și să nu fiți dezamăgiți în vreun fel.
PS: Faptul ca este made in Romania nu ar trebui să fie un motiv de dezamagire. Si Apple, face Iphone-ul în China și în ciuda a ceea ce știm cu toții despre chestiile Made in China, produsele Apple sunt top.