Urmatoarele retete sunt disponibile in majoritatea cafenelelor. Insa, nu este nevoie sa mergi intr-o cafenea pentru a le gusta, deoarece astazi, va voi prezenta detaliile lor in aceasta pagina.
Toate aceste retete includ produse lactate. Daca preferi laptele de soia, poti sa inlocuiesti laptele cu cel pe baza de soia, deoarece ar trebui sa aiba aproximativ acelasi efect.
Reteta de Café latte / Au lait:
- Abureste cantitatea de lapte pentru espresso.
- Fa si un strat gros de spuma.
- Toarna espresso in paharul incalzit si toarna laptele pe margine (nu pe mijloc), in timp ce tii spuma pe loc cu o lingura.
- Acum toarna laptele spumos deasupra si ai terminat. Adauga si sirop daca vrei.
Latte este servit, de obicei, intr-un pahar inalt, insa se poate servi si in cana.
Reteta de Cappuccino:
Un cappuccino este pur si simplu o parte espresso cu o parte de lapte spumat. Ma simt nevoita sa explic asta deoarece am vazut persoane foarte uimite cand au vazut ca prepar cappucino din cafea pentru espresso. Traiau cu impresia ca, cappucino este acea bautura la plic 🙂
- Prepara un espresso normal, cu 1 masura de cafea.
- Lasa laptele spumat sa se inchege putin, lasandu-l sa respire pentru cel putin jumatate de minut.
- Din moment ce laptele spumant nu se poate turna, va trebui sa-l pui cu lingura deasupra espresso-ului.
De asemenea, poti sa folosesti o parte espresso, o parte lapte aburit si o parte lapte spumat. Decizia iti apartine.
PS. Daca sunteti in cautarea unui espressor pentru cappucino, bun si ieftin, DeLonghi EC221.B este alegerea potrivita in aceasta perioada deoarece e la o reducere destul de faina.
Reteta de Mocha:
Favorita fiecarui fan al ciocolatei. Mocha este doar un latte cu lapte cu ciocolata. Poti sa adaugi cat de multa ciocolata vrei laptelui, fie sub forma de sirop sau pudra, inainte sau dupa ce il aburesti sau spumezi. Tu alegi.
Reteta de Espresso macchiato:
Adauga o lingura sau doua de lapte spumat deasupra unei portii de espresso.
Reteta de Affogate:
Toarna o doza de espresso deasupra unei portii mari de inghetata (sau gelato).
Espresso con panna:
Adauga o lingura de frisca deasupra unui espresso normal.
Espresso breve:
Amesteca “jumatate si jumatate” (sau alta frisca degresata) intr-o doza de espresso.
Red Eye:
Adauga o doza de espresso intr-o cana de cafea la filtru. Sigur te va mentine treaz!
Mai este cunoscut si sub multe alte nume, precum “sledgehammer”, “suicide” si “depth charge”.
Wafflatte:
Abureste cam o lingura de sirop de artar intr-un latte (sau mocha). E ca o vafa dulce si delicioasa sub forma lichida. Pentru rezultate excelente, adauga scortisoara deasupra, inainte de a adauga laptele.
buna ziua, am achizitionat un expressor delonghi si in loc de expresso mi a iesit apa chioara :(poate cafeau e de vinaa, am folosit de filtru…ce cafea ar trebui sa folosesc? exista ceva special ?
Buna Bety,
Nu trebuie cafea speciala. Este recomandat sa fie macinata cat mai marunt (special pentru espressor) insa iese foarte buna si cu cafea normala. De exemplu Jacbos-ul pe care il gasim noi in supermarket este ok.
Ce model de espressor Delonghi ai cumparat?
Ce cantitate de lichid (cafea) ai lasat sa curga atunci cand ai dat drumul la preparare?
Ai actionat butonul de preparare doar cand ledul indica verde?