“De fiecare data cand ma duc la magazinul alimentar sau la magazinul local de cafea, vad foarte multe tipuri diferite de cafea din care pot sa aleg! De la inchis la culoare pana la deschis la culoare, pana la prajiri espresso, Italian, Guatemalan boabe intregi, boabe deja macinate….este cel putin coplesitor! Cum pot face ca sa aleg tipul corect care mi se potriveste?
Pentru a crea o cana cu adevarat grozava de cafea sau un pahar de espresso, o sa ai nevoie de doua lucruri: un echipament de foarte buna calitate si niste boabe de foarte buna calitate. Tipul de boaba pe cre il folosesti, impreuna cu echipamentul ales, este un factor determinant pentru gustul, aroma si satsifactua de care ai parte atunci cand bei o cafea sau o ceasca de espresso.
Cafestar ar putea fi specializat in lucruri precum “Espresso maker”, “ Coffe Maker” si “Coffe grinder”, dar si noi stim cate ceva despre boabele de cafea. Noi stim ca un factor important pentru a putea profita la maxim de capacitatile prezentate de aparatul de cafea este calitatea boabelor de cafea. Poate ca ai mai multe neclaritati atunci cand vine de prajiri intense, prajiri usoare, Sumatra sau Kenyan. Poti sta fara griji de acum, pentru ca noi o sa iti explicam si o sa stii mai multe foarte in curand!
Sunt necesari 3 pasi pentru a obtine maxumul aromeiboabelor de cafea pe care le-ai ales: in primul rand, trebuie sa stii ce tip de boabe de cafea urmeaza sa achizitionezi, in al doilea rand trebuie sa intelegi originle acestei boabe de cafea si efectul acesteia asupra aromei cafelei si, in al treilea rand, despre diferitele tipuri de prajire a acestor boabe de cafea si efectele acestor procedee asupra aromei finale a cafelei facute.
Pasul 1: o poveste a doua boabe
Primul lucru pe care trebuie sa il stii despre boabele de cafea este ca sunt doua tipuri de boabe. Ceea ce vreau sa spun este faptul ca sunt doua specii distincte de boabea de cafea: soiul Arabica si soiul Robusta. Aceste doua varietati sunt culese in mod diferit sunt folosite diferit si au gusturi diferite intre ele.
Daca in privinta bobaelor de cafea din souiul Robusta, este mai mult vorba despre functionalitate fata de stil, in privinta boabelor din soiul Arabica totul este vorba despre stil si substanta. Informatiile pe care o sa le afli despre aceste doua tipuri de boabe de cafea o sa te ajute in procesul de alegere a unei cafele care sa ti se potriveasca.
Soiul Arabica vs Soiul Robusta
In general, boabele de cafea din soiul Arabica sunt crescute la inaltimi mai mari, fiind cultivate cu grija pe care un viticultor o arata fata de strugurii sai. Acestea au un numar dublu de cromozomi fata de boabele de cafea din soiul Robusta si chiar au tendinta de a arata diferit inainte de prajire. In timp ce boabele de cafea din soiul Robusta tind sa fie de un verde pal cu nuante brune, boabele de cafea din soiul Arabica tind sa fie de un verde mai inchis si putin mai mari in dimensiuni.
In timp ce boabele de cafea Robusta reprezinta recolta mai dura, boabele de cafea din soiul Arabica produc o cafea cu totul superioara, ale carei arome o sa fie blande, mai aromate si, in general, mai putin amare fata cafea obtinuta din boabele din soiul Robusta. Acest lucru face ca bauturile produse din boabele de cafea Arabica sa fie mai mai bogate in fiecare sens al cuvantului.
Dupa cum am zis si mai sus, in privinta boabelor de cafea din soiul Robusta, totul este vorba de functionalitate. Din moment ce aceaste boabe reprezinta o recolta mai economica, acestea sunt de obicei folosite pentru amestecuri. Uneori, o combinatie de boabe de cafea Arabica si boabea de cafea Robusta este foate potrivita pentru o prjire mai usoara.
Aciditate vs amărăciune
Cafeua este acidă în mod natural, dar ăsta nu este un lucru rău. Aciditatea este bună, deoarece conferă cafelei o aromă naturală. Dar, diferite boabe de cafea au niveluri diverite de aciditate, iar unii oameni sunt sensibili la acești acizi. Aciditatea cafelei are legătură cu gustul, și mai puțin cu pH-ul, deși mulți susțin că aciditatea cafelei poate provoca probleme digestive.
Cafelele din Africa au, de obicei, o aciditate mai mare și note florale. Cafelele din locuri precum Brazilia sau Sumatra tind să aibă o aciditate mai scăzută nu note de cacao și nuci.
Aciditatea este influențată de altitudinea la care este cultivată cafeaua. Cafeaua cultivată la altitudini mai mici are în general, un nivel de aciditate mai scăzut.
Amărăciunea apare ca urmare a preparării cafelei. Trebuie să recunoaștem, cafeaua prea amară nu este bună. Atunci când cafeaua este măcinată prea fin, băutura obținută are un gust amar.
Pasul 2: originea boabei
Asa cum cei care cresc in cartierul Bronx ajung sa isi dea seama ca ei au un accent mai diferit fata de restul, locul in care o boaba de cafea creste va determina caracteristicile de gust, indiferent de cat de bine sunt prajite sau de modul in care sunt preparate.
In general, sunt 3 regiuni din lume care sa reprezinte originea celor mai bune boabea de cafea si fiecare regiune produce cafea cu arome unice si distincte.
Regiunea 1: America Latina
Te poti astepta ca boabele de cafea care sunt originare din zone din America Central si de Sud, Caraibe, Columbia, Costa Rica, Panama si Mexic sa aiba aceleasi caracteristici de aroma.
- consistenta usoara, dulce, echilibrata si cu aciditate mare
- pentru a le pastra caracteristicile, aceste boabe de cafea ar trebui sa fie prajite usor spre mediu
- boabele din America Latina sunt usor de apreciat cu alimentele pentru micul dejun
Regiunea 2: Africa/ Arabia
Boabele de cafea crescute pe continentul african, in Orientul Mijlociu si in Arabia tind sa aiba anumite proprietati unice.
- consistenta medie si aciditate, avand aproape o senzatie siropoasa
- prajirea recomandata pentru boabele de cafea din aceasta regiune este de nivel avansat, cu scopul de a echilibra aromele complexe, care pot varia de la condimentat pana la ciocolatiu, de la o asemanare cu vinul pana la o asemanare cu citricele
- te poti bucura de boabele de cafea din aceste regiuni impreuna cu laptele cu ciocolata sau cu tartele cu branza
Regiunea 3: Indonezia si regiunea insulelor din Oceanul Pacific
Boabele de cafea care sunt originare din Indonezia si insulele apropiate din Oceanul Pacific o sa aiba urmatoarele caracteristici de aroma:
- consistenta mare, combinata cu o aciditate scazuta. Arome pamantoase
- aceste amestecuri robuste ar trebui supuse unui proces de prajire intunecata pana la foarte intunecata, pentru a obtine o bautura care sa conserve subtonurile fine de flori a acestor boabe
- bauturile obtinute din boabele de cafea din aceste regiuni pot fi aprecitate impreuna cu ciocolata neagra, caramel si alte deserturi bogate. Sau te poti bucura de o simpla cana de cafea, pentru ca, pana la urma, este o bautura independenta
Pasul 3: cum decurge un proces de prajire?
Cel mai rapid si mai usor mod de a prezice aroma boabelor de cafea pe care urmeaza sa le prepari este sa te familiarizezi cu diferitele procedee de prajire a boabelor de cafea si caracteristicile acestor procedee.
- Regula 1: Prajire usoara – o culoare deschisa de scortisoara, cu o aciditate si consistenta usoare (si, de obicei, si cu o aroma usoara)
- Regula 2: Prajire medie – o culoare bruna medie, cu o aciditate medie si o consistenta marita
- Regula 3: Prajirea intunecata– o culoare neagra sau brun- inchis, cu un aspect uleios. Aroma ar putea sa scada si, in acelasi timp, sa creasca consistenta
- Regula 4: O prajire intunecata nu produce o cafea mai puternica, ci mai degraba o cafea mai consistenta
- Regula 5: Orice tip de boaba de cafea, din orice regiune ar proveni, poate fi prajita usor, mediu sau intunecat
Tipul de prajire pe care il alegi va depinde atat de aromele sau de consistenta cafelei pe care o preferi, cat si de tipul de cafea pe care o faci. De exemplu, prajirea intunecata se potriveste foarte bine cu un espresso. Cu tipurile generale de procedee de prajire usoara, medie si intunecata, sunt si subtipuri de procedee de prajire si de obicei aceste tipuri sunt asociate cu anumite regiuni.
Cât de mult contează data la care a fost prăjită cafeaua?
Cafeaua proaspăt prăjită este foarte bună, dar știi la câte zile după prăjire ar trebui consumată cafeaua? Există o mulțime de dezbateri pe acest subiect, dar se presupune că boabele de cafea sunt cele mai bune după 8-20 de zile de la prăjire.
Cum să alegi o cafea bună?
Pentru a-ți da seama ce tip de cafea trebuie să alegi, trebuie să-ți răspunzi mai întâi la următoarele întrebări.
Ce aparat folosești pentru a-ți prepara cafeaua?
Ce metodă de preparare a cafelei folosești? Acest lucru influențează foarte mult tipul de boabe de cafea pe care va trebui să-l alegi. Ar trebui să încerci mai multe metode de preparare a cafelei pentru a-ți dai seama care-ți place cel mai mult.
- Folosești o presă franceză? Caută o cafea boabe prăjită mediu-intens pentru a obține cafea aromată.
- Mai bei din când în când cafea rece? Cafeaua prăjită ușor este cea mai bună opțiune.
- Folosești un espressor? Trebuie să fii foarte atent la boabele pe care le alegi. Cafeaua italiana are un gust grozav, dar alt tip de cafea ar putea avea un gust oribil.
- Bei cafeaua neagră, fără lapte sau zahăr? Alege o cafea cu aromă exotică, cu note aromate.
Ce aromă dorești să aibă cafeaua pe care o bei?
A doua întrebare pe care ar trebui să ți-o pui este evidentă: ce aromă ți-ar plăcea să aibă cafeaua pe care o bei? Unii caută cafea cu aromă florală, în timp ce alții caută o cafea puternică, în care să poată adăuga lapte.
- Dacă dorești o cafea cu aromă exotică, alege cafea boabe prăjită ușor (nu adăuga lapte).
- Dacă dorești o cafea cu gust puternic alege o cafea boabe prăjită intens.
Nu ai râșniță de cafea?
Nu te ingrijora. Prăjitorii de cafea vor măcina cafeaua pentru tine. Totuși, ar fi bine să-ți achiziționezi o râșniță de cafea și să cumperi cafea boabe pe care să o macini acasă.
Ești sensibil la cofeină?
Alege o cafea cu conținut scăzut de cofeină, dar cu o aromă puternică.
Ai nevoie de mai multă cofeină?
Există boabe de cafea foarte bogate în cofeină pe care le-ai putea încerca.
Cauți o cafea care să nu-ți afecteze stomacul?
Alege o cafea cu aciditate redusă.
Cea mai bună cafea boabe din lume
Ești pregătit să vezi lista? Iată 10 tipuri de cafea boabe pe care ar trebui să le încerci cel puțin o dată în viață:
- Hawaii Kona
- LifeBoost Coffe Medium Rost
- Blue Mountain Coffee (Jamaica)
- Kenyan AA Coffee Beans
- Tanzanian Peaberry
- Sumatra Mandheling Beans
- Indonesian Sulawesi Toraja Coffee Beans
- Central American Geisha Coffee Beans
- Ethiopian Yirgacheffe Beans
- Kona Coffe – Hawaiian Kona Coffee Beans
Kona este cea mai mare insulă din Hawaii. Aici se cultivă cea mai bună cafea. Cu un microclimat excelent, această insulă este perfectă pentru cultivarea cafelei.
Cafeaua Kona își merită toți banii, atâta timp cât este cafea adevărată. Evită amestecurile de cafea Kona, deoarece acestea conțin doar 10% cafea adevărată Kona. Alege întotdeauna cafeaua Extra Fancy, deoarece aceasta este de înaltă calitate.
Cu o aciditate scăzută și o aromă bogată, această cafea va deveni una dintre preferatele tale.
Dacă ești în căutarea unei cafele excelente, dar ți-e frică să nu-ți afecteze în vreun fel sănătatea, atunci ar trebui să-ți îndrepți atenția spre cafeaua LifeBoost. Misiunea companiei este de a oferi o cafea sănătoasă, ecologică care aduce beneficii agricultorilor, mediului și băutorilor de cafea. În plus, are un gust grozav.Jamaica produce o cantitate relativ mică de cafea pe an și nu toată provine din Muntele Albastru. Cafeaua de aici este cultivată la o altitudine foarte mare.
Producția este extrem de limitată și aproximativ 80% din recolta din fiecare an se duce în Japonia. În plus, această cafea boabe este extrem de intensă și trebuie să fie culeasă manual de pe versanții munților.
Băutura preparată cu acest tip de cafea va avea un gust ușor dulce și o aciditate medie. Unii spun că Blue Mountain Coffee este cea mai fină cafea pe care au gustat-o vreodată.
Așadar, acest tip de cafea poate fi achiziționat la un preț destul de ridicat. Merită? Oricine a gustat-o va spune că da. Blue Mountain Coffee este una dintre acele cafele care chiar trebuie încercate.
Kenyan AA Coffee Beans este una dintre cele mai bune cafele din lume. Efortul pe care îl depun fermierii pentru a obține această cafea boabe este de neegalat.
Fermierii sunt recompensați pentru cafeaua pe care o produc. Guvernul din Kenya organizează o licitație în care se vinde toată cafeaua produsă în această zonă. Cafeaua de calitate superioară se vinde la un preț mai ridicat, iar fermierii primesc un stimulent pentru a-și îmbunătăți recolta.
Tanzanian Peaberry – boabele de cafea sunt rotunde. Deoarece boabele au formă rotundă și sunt mai dense decăt majoritatea boabelor de cafea, acestea se prăjesc mai uniform. Tanzanian Peaberry are o aciditate mai puternică, note de zahăr brun și fructe.Sumatra Mandheling Beans poartă numele oamenilor care au cultivat odată cafeaua în nordul Sumatrei. Cafeaua din această zonă tinde să aibă o aciditate mai scăzută. Gustul cafelei poate varia de la caao și tutun, până la pământ și erbacee. Mulți oameni aleg să prăjească intens cafeaua din Sumatra pentru a-i intensifica aroma și dulceața.
Deoarece are aciditate scăzută, această cafea poate fi preparată într-o presă franceza.
Indonesian Sulawesi Toraja Coffee Beans are un gust foarte dulce, o aciditate scăzută și note ușoare de pământ și plante. Este perfectă pentru cei ce urăsc cafeaua amară.
Sulawesi, cunoscută anterior sub numele de Celebes, este o insulă indoneziană aflată la est de Borneo. Grupul de oameni care cultivă cafeaua în zonele înalte din nordul insulei poartă numele Toraja.
Multe familii de pe această insulă cultivă cafea pentru a-și mări veniturile. Boabele de cafea sunt procesate parțial înainte de a fi vândute unui intermediar pe piețele locale. Intermediarul merge apoi la fabricile mai mari de prelucrare a cafelei, unde fasolea este complet uscată.
Central American Geisha Coffee Beans este una dintre cele mai bune cafele din lume. Boabele de cafea Geisha au fost descoperite inițial în Etiopia, lângă orașul Geisha. Abia în anul 1960, acest soi de boabe de cafea a ajuns și în Panama. Acest tip de cafea are aromă de citrice.Central American Geisha Coffee Beans este foarte greu de găsit. Se servește în puține cafenele, deoarece este o cafea extrem de scumpă.
Ethiopian Yirgacheffe Beans este o cafea grozavă. Acest tip de cafea este mai ușor de găsit. Cafeaua preparată din aceste boabe poate fi servită atât caldă cât și rece.
Kona Coffe – Hawaiian Kona Coffee Beans este una dintre cele mai puternice cafele din lume. Această cafea are o aciditate scăzută. Dacă îți dorești mai multă energie, trebuie să încerci acest tip de cafea. Este una dintre cele mai apreciate cafele.
Pana la urma, cine s-ar fi gandit ca fiecare boaba mica de cafea poate fi atat de complicata? Speram ca aceasta introducere scurta te-a ajutat sa clarifici cateva lucruri despre cafea si te0a ajutat sa intelegi terminologia boabelor de cafea si cum iti afecteaza cafeaua.
Pana la urma, scopul mereu a fost si mereu va fi sa obtii o cafea sau un espresso delicioase care sa fie produse acasa. Sa intelegi tot ce se poate despre boabele de cafea este unul dintre cei mai importanti factori pentru a avea succes in a obtine o cafea buna.
Unde gasim cafea boabe bune pentru espressor?
Stim cu totii ca in prepararea unui espresso bun, espressorul este doar o variabila din ecuatie, celelalte doua variabile importante fiind indemanarea si … cafeaua folosita.
Dupa cum va spuneam intr-un articol anterior, recent ne-am luat un DeLonghi EC221.B despre care apropo am numai cuvinte de lauda, iar pretul excelent, fiind probabil cea mai buna oferta pe care am prins-o vreodata la eMag.
La inceput am folosit cafea Jacbos. Nu radeti, era singura cafea pe care o aveam in casa in acel moment si pe care o foloseam cu brio la cafetiera. Spre surprinderea mea si a multor cafengii, DeLonghi EC221.B reusea sa transforme banalul Jacbos intr-un espresso destul de bun, fara sa exagerez in vreun fel.
Intr-o zi am trecut prin fata unui „Cafe Shop”, acel magazinas de 2 pe 2 unde se vinde cafea boabe sau macinata si am zis sa intru sa vad ce imi recomanda nenea de acolo. Intamplarea fu’ ca nenea as fie italian si din cate am putut observa un foarte bun cunoscator in tot ce tine de cafele, espressoare etc, deoarece mi-a dat si niste sfaturi pe care o sa vi le transmit si voua intr-un articol viitor.
Cand l-am rugat sa-mi recomande o cafea buna pentru espressor, mi-a aratat 3 tipuri de cafea pe care ei le-ar folosi frecvent. Preturile erau destul de piperate, doua din ele fiind 180 lei / kg si unul fiind 100 lei / kg. Am cerut 100 grame din primul sortiment aratat, mi-a macinat-o pe loc am mers acasa nerabdatoare sa o testez.
Pe langa mirosul deosebit, cred ca a iesit unul dintre cele mai bun espresso-uri pe care le-am baut vreodata. 🙂
Cele mai bune boabe de cafea pentru espresso
Un espresso bun îți lasă un gust plăcut. Când este preparat bine, espresso devine cea mai bună cafea pe care ai băut-o vreodată. Dar există o problemă: cum alegi cele mai bune boabe de cafea pentru espresso?
Dacă nu vei alege boabele de cafea corect, nu vei reuși să obții un espresso gustos, indiferent de ce tip de espressor vei folosi. Vei obține doar un espresso slab asu fad. Cum poți preveni acest lucru? Folosind o cafea de bună calitate.
Nu-ți face griji. În acest articol îți vom dezvălui care sunt cele mai bune boabe de cafea pentru espresso, astfel încât să te poți bucura de un espresso cu gust în fiecare zi.
Cele mai bune boabe de cafea pentru espresso
Lifeboost Coffee Espresso Beans
Ești în căutarea unor boabe de cafea organice, sănătoase? Atunci alege Libefoost Coffee Espresso Beans.
Specificații:
- Prăjire – intensă
- Aromă – ciocolată și caramel
- Cafea boabe
- Gust – bogat și ușor dulce
- Origine – Nicaragua
Lifeboost are misiunea de a furniza boabe de cafea sănătoase, organice, de la fermierii din Nicaragua. Aceste boabe de cafea chiar merită încercate.
Lifeboost vinde boabe de cafea 100% organice, spălate cu apă de izvor și uscate la soare, fără microtoxine. Ce înseamnă toate aceste lucruri? Înseamnă că vei folosi boabe de cafea sănătoase, de înaltă calitate, produse fără a afecta mediul înconjurător.
De ce să alegi cafeaua Lifeboost?
- cafea organică 100%
- Cafea prăjită intens – ideală pentru prepararea espresso-ului
- Gust bogat cu aromă de caramel și ciocolată
- Aciditate scăzută
- Aromă intensă, dar plăcută
Volcanica Coffee Tanzania Peaberry
Specificații:
- Prăjire – medie
- Aromă – bogată, untoasă
- Boabe întregi s
- Note – de lemongrass, prune
- Origine – Africa
Volcanica Coffee Tanzania Peaberry este exact ceea ce ai nevoie. Este un produs unic, de înaltă calitate, care prepară un espresso deosebit de gustos.
Este una dintre cele mai bune cafea boabe pentru prepararea espresso-ului.
De ce este atât de specială?
Majoritatea cireșelor de cafea conțin două boabe de cafea, dar doar 5% dintre acestea conțin o singură boabă. Această boabă unic, ajunge să absoarbă toate substanțele nutritive, ceea ce înseamnă că are o aromă mult mai bogată.
Această cafea prăjită mediu are note de fructe specifice regiunii din care provine. Este dulce și are o aciditate delicată. Cafeaua are o aromă bogată și untoasă, perfectă pentru espresso de dimineață.
Peet’s Arabian Mocha Sanani
Specificații:
- Prăjire – intensă
- Aromă – complexă, înțepătoare
- Cafea boabe și diferite tipuri de cafea pre-măcinată
- Note – de cacao și curmale
- Origine – Africa, Arabia
Când Alfred Peet și-a deschis cafeneaua în Berlekey, California, în 1966, a reușit să producă o adevărată schimbare, nu doar în modul în care era preparată cafeauam ci și în modul în care era percepută.
În acel moment, iubitorii de cafea au descoperit cafeaua prăjită intens. Arabian Mocha Sanani cu boabe 100% Arabica din Africa și Arabia, oferă un espresso unic.
Când auzi cuvântul „mocha” probabil te gândești la băutura populară care combină cafeaua și ciocolata fierbinte. Numele provine însă de la Mocha, un oraș portuar de la Marea Roșie, iar caracteristicile cafelei din acastă regiune includ note inconfundabile de cacao și ciocolată.
Cafeaua Peet este prăjită numai după ce clientul plasează comada și apoi este expediată în termen de 4 ori de la prăjie.
Kicking Horse Coffee Cliff Hanger Espresso
Specificații:
- Prăjire – medie
- Cafea boabe
- Aromă – coacăze negre, ciocolată cu lapte, zahăr brun
- Origine – Africa, Indonezia, America Centrală și Latină
Kicking Horese Coffee furnizează doar boabe Arabica organice cultivate la umbră. Aceste boabe de cafea provin din toată lumea. Această cafea are note de coacăze negre și ciocolată cu lapte.
Acest tip de cafea poate fi folosit și pentru prepararea cafelei la presa franceză.
Stumptown Hair Bender
Specificații:
- Prăjire – intensă
- Boabe de cafea
- Aroma – citrice, ciocolată neagră
- Note – dulce
- Origine – Indonezia, America Latină, Africa
Cafeaua Stumptown din Portland, Oregon, are o textură bogată. Aromele de citrice și ciocolată neagră predomină.
Koffee Kult Thunder Bolt
Specificații:
- Prăjire – în stil francez (foarte intensă)
- Aromă – afumată, scorțișoară
- Cafea boabe și cafea măcinată
- Note – de fructe, melasă, tutun
- Origine – Columbia, Brazilia
Koffee Kult se prăjește la Hollywood, Florida din 2010. Se concenterează pe prăjirea cafelei în loturi mici. Boabele de cafea sunt prăjite foarte intens.
Notele de măr verde, ananas și tei sunt aromele cheie în Thunder Bolt, dar se simte și aroma de scorțișoară dacă este folosită pentru prepararea unui espresso.
Coffee Bean Direct Italian Roast Espresso
Specificații:
- Prăjire – în stil italian (mai intens decât cafeaua prăjită în stil italian)
- Aroma – miere
- Boabe întregi
- Note – pudră de cacao
- Origine – America de Sud, India
Coffee Bean Direct Italian Roast Espresso este o cafea excelentă pentru espresso. Unii descriu aroma acestor boabe italiene ca fiind mai blândă decât ale altor boabe pentru espresso.
Koa Coffe Estate Dark Roast 100% Kona Coffee
Specificații:
- Prăjire – intensă
- Note – ciocolată, fructe coapte, nuci prăjite
- Boabe întregi
- Origine – Hawaii
Știu că unii dintre voi se așteaptă să vadă cafeaua Death Wish pe această listă. Dar Koa Coffe înlocuiește cu succes această cafea. Aceste boabe de cafea prăjite intens au note de ciocolată cu lapte și fructe coapte. Având o aciditate relativ scăzută, este o alegere ideală pentru espresso.
Boabe Espresso vs boabe de cafea – diferențe
Majoritatea boabelor de cafea de origine unică nu sunt potrivite pentru prepararea unui espresso. Boabele prăjite intens sunt cele mai bune pentru espresso.
Scott Rao, autorul unor cărți despre cafea explică faptul că raportul cafea-apă dintr-un aparat de espresso este foarte important pentru prepararea unui espresso delicios. Dacă folosești o cafea prăjită ușor sau mediu riști să obții un espresso acru.
Boabele de cafea pentru espresso trebuie să fie prăjite intens. Din păcate unii dintre cei care se ocupă de prăjirea boabelor de cafea încearcă să-și reducă costurile, folosind boabe mai ieftine, deoarece prăjirea intensă poate masca aromele boabelor de calitate slabă.
Soluția ar fi să cumperi boabe de origine unică – dar poți alege și unele amestecuri bine făcute. De fiecare dată când cumperi boabe de cafea, verifică data la care au fost prăjite.
Boabe de origine unică sau amestec?
Amestecul oferă unui prăjitor de cafea talentat, opțiunea de a echilibra aroma espresso-ului. Aproape toate boabele de cafea de origine unică pentru espresso sunt boabe Arabica. Aceste boabe de înaltă calitate au un profil aromatic mai complex decât Robusta.
Boabele Arabica sunt cultivate în întreaga lume. Boabele Robusta conțin mai multă cofeină și sunt mai amare, dar asta poate fi un avantaj pentru espresso. Unele amestecuri de boabe pentru espresso includ cantități mici, 20-25% de boabe Robusta, tocmai din acest motiv.
Boabele Robusta au, de asemenea, un conținut ridicat de cofeină, deci, dacă ești în căutarea unor boabe mai bogate în cofeină, trebuie să le alegi pe acestea.
Sfaturi pentru obținerea unui espresso delicios
Indiferent de boabele de espresso pe care le folosești, pentru a obține un espresso delicios trebuie să mai ții cont și de alte lucruri.
Asigură-te că utilizezi o râșniță care macină cafeaua fin – espressoarele bune au o râșniță care macină cafeaua fin. Pentru a vedea cât este de fin măcinată cafeaua, uită-te la crema espresso-ului – acel strat auriu din partea de sus a ceștii.
Dacă crema este subțire sau are prea multe bule mari în ea, încearcă o măcinare mai fină. Ar trebui să poți modifica gradul de măcinare al cafelei.
Dacă utilizezi un espressor super-automat de calitate, acesta ar trebui să vină cu un ciclu de preinfuzie. Prin preinfuzie, cafeaua măcinată este inmuiată.
Revenind la cele mai bune boabe de cafea pentru espresso, Libeboost Coffee și Volcaniva Coffee Tanzania Peaberry ocupă primele două locuri. Sunt sigură că cel puțin una dintre cafelele boabe prezentate în acest articol va fi pe placul tău.
Illy sau Lavazza – care este cel mai bun brand de cafea italiană?
Majoritatea oamenilor care iubesc cafeaua au auzit cu siguranță de cele două mărci de cafea italiană: Illy și Lavazza. La prima vedere, am putea crede că aceste două tipuri de cafea sunt la fel, dar există câteva diferențe între ele, de care trebuie să ținem cont înainte de a cumpăra boabe cafea pentru espresso.
Despre Illy
Compania Illy a fost fondată în anul 1933, în Italia, de către Francesco Illy. Această companie produce un amestec de cafea de calitate superioară. De asemenea, Illy oferă boabe Arabica ce provin din 6 țări: Guatemala, Brazilia, Columbia, Etiopia, India și Costa Rica.
Periodic, Illy vine cu un tip de boabe Arabica sărace în cofeină, Idillyum. Cafeaua Illy este comercializată ca boabe întregi, cafea măcinată și capsule. Cafeaua măcinată Illy este ambalată în recipiente din oțel, presurizate cu gaz inert și nu cu aer, pentru a menține cafeaua proaspătă mai mult timp.
Illy a devenit un brand de cafea premium, deoarece folosește boabe de cafea Arabica 100%.
Despre Lavazza
Lavazza este, la fel ca Illy, un producător italian de cafea. Compania a fost fondată în anul 1895 de Luigi Lavazza. Lavazza folosește cafea importată din diferite surse din întreaga lume, inclusiv Costa Rica, Columbia, Brazilia, Guatemala, Honduras, Indonezia, Uganda, Mexic și SUA.
Deși unele cafele Lavazza sunt 100% Arabica, cele mai multe sunt create dintr-un amestec de cafea Arabica și Robusta. Compania a dezvoltat un proiect ce are scopul de a îmbunătăți calitatea cafelei și de a avea grijă de mediul înconjurător.
La fel ca ca Illy, Lavazza vinde cafea măcinată, cafea boabe și capsule de cafea.
Lavazza vs Illy
Lavazza este, cu siguranță, o marcă de cafea foarte cunoscută în Italia, dar majoritatea oamenilor par să cumpere doar cafea măcinată pe care o folosesc la prepararea cafelei cu ajutorul unui moka pot.
Deși există câteva amestecuri diferite de cafea, toate par să aibă același gust, datorită conținutului mare de cafea Robusta pe care o conțin.
Pe de altă mare, cafeaua Illy este folosită mai des pentru prepararea espresso-ului la aparatul de cafea.
După cum am menționat, Illy folosește boabe 100% Arabica, iar Lavazza folosește un amestec de boabe Arabica și Robusta. Boabele 100% Arabica sunt preferate de băutorii de cafea deoarece acestea au mai multe zaharuri și o aromă mai plăcută.
Cu toate acestea, boabele Robusta conțin mai multă cofeină și mai mulți antioxidanți și sunt adesea preferate de persoanele care iubesc cafeaua mai tare.
Totuși, cel mai important factor în alegerea mărcii de cafea este gustul.
Cafeaua Illy este vândută la un preț mai mare decât Lavazza, dar se bucură în continuare de o popularitate imensă în întreaga lume. Cafeaua Illy este dulce și catifelată, cu note de fructe, pâine prăjită, caramel și ciocolată. Fanii cafelei Illy spun că secretul succesului ei stă în calitatea și aroma preparatului.
De asemenea, Illy folosește boabe 100% Arabica de la cultivatori de pe 4 continente. Nouă tipuri de boabe de cafea de înaltă calitate sunt combinate cu atenție pentru a se produce un amestec perfect.
Cafeaua Illy Classico este o cafea măcinată fin, creată special din boabe de cafea pentru espresso. Amestecul este format din 9 cafele Arabica diferite, care sunt prăjite mediu pentru a crea un espresso bogat, echilibrat, cu note de caramel și ciocolată.
Acum, să aruncăm o privire asupra unuia dintre cele mai populare produse Lavazza, Lavazza Gran Crema. Boabele Arabica din America Centrală și Brazilia reprezintă 70% din acest amestec în timp ce boabele Robusta din Indonezia reprezintă restul de 30%.
Boabele Arabica oferă o aciditate ușoară cafelei. Boabele Robusta din Indonezia sunt mai calitative decât boabele mai lemnoase din Uganda și Vietnam care sunt utilizate, în mod tradițional, pentru prepararea amestecurilor de cafea.
Boabele de cafea Robusta sunt spălate pentru a se elimina amărăciunea. De asemenea, prin spălarea boabelor, acestea capătă o aromă mai intensă.
Acest amestec Lavazza se vinde foarte bine, probabil pentru că poate fi folosit și pentru prepararea băuturilor pe bază de lapte. Alte cafele Lavazza populare includ Lavazza Super Crema și Lavazza Crema e Gusto.
Lavazza Super Crema este cremoasă și are o aromă blândă cu note de alune și zahăr brun. Acesta este un amestec de boabe Arabica provenite din Brazilia Columbia și India și boabe Robusta din Indonezia și Vietnam. Cafeaua preparată cu Lavazza Super Crema are o aromă plăcută cu gust de miere, migdale și fructe uscate.
Lavazza Crema e Gusto este o cafea prăjită intens cu note condimentate. Cafeaua Lavazza Crema e Gusto este un amestec de cafea Arabica și Robusta.
Alte branduri italiene de cafea
Illy și Lavazza nu sunt singurele branduri italiene de cafea. Așadar dacă ești curios să vezi ce alte mărci italiene de cafea mai există, arunci o privire asupra listei de mai jos.
Lollo Caffe
Cauți un alt brand de cafea italiană? Lollo Caffe este unul dintre cele mai bune branduri de cafea. Compania a fost înființată cu scopul de a importa și a revinde cafeaua crudă, dar a devenit una dintre cele mai mari companii de cafea prăjită din industrie. Lollo Caffe este specializată în producția de capsule de cafea.
Kimbo
În Italia, cafeaua Kimbo este la fel de populară ca Illy și se află pe locul 2 în topul celor mai bune branduri de cafea de pe piața internă.
Pellini
Compania Pellini a fost înființată în 1922 și este în prezent una dintre cele mai bune mărci de cafea. Compania este condusă de familia Pellini.
Cafea italiană vs cafea prăjită în stil italian
Cafeaua care este amestecată și prăjită în Italia de o prăjitorie italiană este cafea italiană. În schimb, cafeaua prăjită în stil italian este acea cafea prăjită mediu-intens, în orice loc din lume.
Cafeaua prăjită în stil italian este o altă denumire dată nivelului de prăjire mediu-intens, care este popular în sudul Italiei. Acest tip de boabe de cafea este perfectă pentru prepararea espresso-ului, pentru că are o aromă mai bogată.
Cafea Yemen Mocha Matari
Varietatea Yemen Mocha Matari este crescuta in muntii duri din Yemen. Una dintre cele mai vechi si mai faimoase cafele, aceasta cafea ,este adevarata “mocha”. Legendele din Omar si Kaldi atribuie acestei cafele insasi puterea vietii. Tipurile de cafea din Yemen sunt cele mai distincte si mai apreciate din lume. Cafelele din “Yemen” sunt rezumatul unei cesti salbatice si pot deveni absolut inspaimantatoare uneori, datorita complexitatii lor profunde, pamantoase, cu arome de fructe uscate (precum stafidele si caisele), nucsoara, scortisoara uscata si note de tutun.
In secolul 17, navigatorii portughezi au sosit in portul din orasul Mocha. Navigatorii portughezi au fost intampinati cu o bautura local foarte stimulanta. Acestia au adus o parte inapoi cu ei in Europa si portul Mocha din Marea Rosie a inceput sa isi vanda cafeaua in mod regulat. Pana acum 100, cafeaua era trimisa regulat prin portul Mocha, desi acum trece prin porturile Aden si Hodeida.
Boabele de cafea incaa sunt cultivate si procesate prin metode care sunt neschimbate de sute de ani. Plantele sunt cultivate in pepiniere speciale si apoi sunt transplantate in ferme cu terase, sapate in dealurile abrupte, la o altitudine cuprinsa intre 900 de metri si 2100 de metri deasupra nivelului marii. Lipsa precipitatiilor in aceasta zona face ca aceasta cafea sa fie foarte speciala. Plantele sunt irigaate si boabele de cafea sunt procesate prin metoda uscata. De fapt, multe dintre boabele de cafea sunt uscate pe arbusti chiar inainte de a fi culese si procesate. Aerul foarte uscat si fierbinte permite acest lucru.
Cafeaua Yemen Mocha Matari este cunoscuta pentru aroma sa de vin, aciditatea crescuta, avand o finete a caracterului, simtindu-se si niste tonuri de ciocolata, cu o consistenta mai mare decat a cafelelor etiopiene din apropiere. Iti lasa un gust rezidual de nuca de cocos la urma, care ii complementeaza consistenta bogata. Te poti bucura de o mocha originala.
Boabe intregi, nivel mediu de prajire.
Cele mai bune boabe de Cafea pentru espresso
Atunci când ne-am luat primul espressor, îmi aduc aminte ca nu am apucat sa cumparam o cafea pentru espressor si ca aveam prin casa ceva cafea de la Jacobs pe care în mod normal o preparam la ibric (cafetiera de atunci, un Philips vechi se stricase).
Am făcut câteva baturi la espressor cu cafeaua respectiva, au ieșit decente însă nu erau atât de aromate cum erau băuturile pe care prietenii noștri le preparau la espressor. Comparativ cu cele din cafenele sau coffe shop-ul de lângă noi, nici nu se comparau, însă nici nu așteptam acest lucru tinand cont ca ei foloseau niște espressoare profesionale care costau mii de dolari la vremea aia.
Nu m-am dat bătută și am zis ca trebuie sa încerc mai multe tipuri de cafea. Înainte de asta am început să mă documentez sa văd care este cea mai buna cafea pentru espressor și care sunt particularitatile ei.
Despre cea mai buna cafea pentru espressor:
Înainte sa trecem la denumiri, haideți sa vedem câteva chestii de interes general cu privire la cafeaua pentru espressor:
- Calitatea face diferența – va recomand sa încercați cât mai multe tipuri de cafea pentru espressor pentru a înțelege acest lucru la nivel practic. Diferența dintre o cafea care costa 2 lei/100 grame și una care costa 20 lei/100 grame este enorma. Bineânțeles, și din prima puteți obtine o băutura decenta. Totul tine de gustul feicaruia, de aceea va recomand sa testați și sa alegeți ce este mai ok pentru voi dpdv al raportului calitate/pret.
- Folosiți cafea boabe – pentru a scoate ce-i mai bun din cafea, folosiți-o boabe. Dacă nu aveți un espressor cu rasnita, cumparati-va o rasnita (este destul de ieftină și pe termen lung va scoateți banii din diferența de preț boabe – cafea macinata) și folosiți-o acasă.
- Macinati cafeaua corespunzător – pentru un espresso bun, cafeaua trebuie sa macinata cât mai fin.
[textmarker color=”B03333″]Info:[/textmarker] haideți sa înțelegem cu toții care-i treaba cu macinarea cafelei și de ce este necesar ca pentru un espresso, cafeaua să fie macinata foarte fin
Băutura espresso se obtine astfel: apa foarte firbinte, trece prin cafeaua presata din filtru cu o anumita presiune. La majoritatea espressoarelor de uz casnic, conform specificatiilor tehnice presiunea este de 15 bar. La cele profesionale presiunea este reglabila.
Atunci când cafeaua este presata foarte fin, acel bloc de cafea din portfiltru va fi suficient de puternic încât ciclul de preparare să fie coresppunzator și sa dureze în jur de 25 de secunde cum este recomandat.
Dacă folosiți cafea macinata mare, blocul de cafea nu va fi suficient de „robust” astfel încât sa opuna resistenta la trecerea apei, aceast lucru facandu-se în vreo 10 secunde, ceea ce este foarte puțin pentru un espresso. Veți obtine ceva foarte apropiat de ceea ce noi numim „apa chioara”.
Tipuri de cafea pentru espressor:
Acestea sunt câteva dintre preferintele mele personale. Cu siguranța exista mult mai multe tipuri de cafele excelente pentru espressor, pe care eu poate nu am avut ocazia sa le testez și care merita puse în aceasta lista.
Așadar, am la voi rugamintea, ca în cazul în care folosiți și sunteți mulțumiți un anumit tip de cafea pentru espressor care nu se găsește în aceasta lista, scrieți-mi numele sau pentru a-l introduce și de ce nu, pentru a-l testa.
- Lavazza Whole Bean Coffee
- Coffee Bean Direct Italian Roast
- Boabe Davidoff Café Espresso 57
- Roen Espresso Costa Del Sol
- Passalacqua Espresso Bar Vesuvio
- Cafea boabe L`Antico Arabica Nero Black
Nota:
Nu uitati ca astept comentarii cu tipurile de cafea pe care le utilizati voi la espressor. Indiferent ca vorbim despre cafele ieftine sau de lux, le astept cu interes si promit ca in masura in care imi sunt accesibile, le voi testa si voi reveni cu o parere
Întrebări frecvente
Cafeaua italiană este cultivată în Italia?
Nu, cafeaua italiană nu este cultivată în Italia. Deși o mare parte din cafea provine din Italia, boabele în sine nu provin din această țară.
De ce este cafeaua italiană atât de bună?
De obicei, atunci când discută despre cafea, oamenii laudă boabele și condițiile de creștere ale acestora. Clima, solul și altitudinea sunt responsabile pentru calitatea cafelei și aroma acesteia. Totuși, așa cum am spus și mai sus, cafeaua italiană nu este produsă în Italia.
De fapt, companiile din Italia doar prăjesc și amestecă boabele de cafea pentru espresso. Acestea amestecă boabele Arabica cu Robusta pentru a crea amestecuri cu adevărat impresionante.
Ce tip de cafea beau italienii?
După cum probabil ai observat deja, aproape fiecare tip de cafea italiană este un amestec de boabe Arabica și Robusta. Așa cum am menționat și mai sus, cea mai mare parte a cafelei italiene este făcută pentru a fi preparată la espressor. Boabele Arabică conferă aromă cafelei, în timp ce boabele Robusta cresc nivelul de cofeină.
Italienii beau, în general, doar espresso. Aceștia beau espresso de 3 ori pe zi: dimineața, la prânz și după-amiaza.
Cappuccino și băuturile pe bază de lapte sunt consumate doar la micul dejun. O persoană care bea cappuccino la prânz este privită ciudat de ceilalți.
Uite aici alte daca vrei alte idei
Referințe:
- Baldwin, J. (2009, June 26). Arabica vs. Robusta: No Contest. Retrieved from https://www.theatlantic.com/health/archive/2009/06/arabica-vs-robusta-no-contest/19780/
- Borack, J. (2016, February 25). Coffee Acidity: Flavor, pH, Acid Reflux, and Low-acid Coffee. Retrieved from https://angelscup.com/blogs/blog/coffee-acidity-flavor-ph-acid-reflux-and-low-acid-coffee
- Blending Basics. (n.d.). Retrieved from https://legacy.sweetmarias.com/library/blending/
Robusta este folosita in amestecuri pentru ca face mai multa crema/spuma. Daca nu va intereseaza aspectul asta, recomand cafeaua 100% arabica. Are un gust net superior celor din amestec.
Cea mai buna cafea este cafeaua arabica. Acum depinde si de gustul fiecaruia si daca ne uitam la o cafea boabe sau una macinata.