Pe orice pagina pe unde se discuta despre espressoare cu capsule am naviga, vom vedea discutii si discutii despre cat de buna este cafeaua dar cat de scumpa in acelasi timp. Haideti sa vedem cat costa intr-adevar o cafea facuta la espressor.
- Luam ca model espressorul Bosch Tassimo Vivy TAS1202 despre care s-a discutat recent.
- Luam capsulele Capsule Jacobs Tassimo Caffe Crema, niste capsule care mie personal mi se par decente. Oricum, preturile sunt cam aceleasi si pentru alte tipuri.
Un pachet de Capsule Jacobs Tassimo Caffe Crema de 32 capsule (+ 1 cana cadou) costa fix 44.99 de lei, deci avem 16 bauturi la 45 de lei ceea ce ar insemna 1.4 lei / bautura. Este intradevar atat de scump?
Comparativ cu cafeaua facuta la ibric nu stiu ce sa spun, nu am facut niciodata un calcul sa vad cate cafele pot fi facute dintr-o punga si cat ar costa, impreuna cu laptele si zaharul, insa oricum ar fi, cu mult sub 1 leu nu cred ca ajunge.
Pe de alta parte, cu 1.5 lei putem cumpara o cafea de la un automat de cafea. Se compara cu cea facuta la un espressor? Sub nici o forma! Acelasi lucru il pot spune si despre cafeaua la ibric, chiar daca unii mai „old school” ma vor contrazice 🙂
Nu stiu cati dintre voi va faceti calcule pentru astfel de chestii, insa mie personal imi place sa stiu tot timpul unde se duc banii in fiecare luna si unde se mai poate “optimiza” cate ceva. Tocmai datorita acestui obicei acum multi ani mi-am dat seama ca pentru prepararea cafelei ce vreau eu este de fapt un espressor manual nu unul automat care sa functioneze doar cu capsule 🙂
Haideti sa facem un scurt calcul cu privrel a costurile cafelei zilnice:
Eu folosesc Davidoff, o cafea cu un pret mediu as spune. Nu este la fel de ieftina precum Jacbos sau Doncafe dar nu este nici foarte scumpa precum cafelele premium din magazinele speciale de cafea care costa cate 180 – 200 lei/kg.
Cat costa o cafea la espressor – diferite sortimente
500g de cafea Davidoff costa in jur de 48 de lei.
Eu personal imi fac dimineata cate o cana mare de cafea deci folosesc masura mare a espressorului in care incap fix 2 cupe, adica 14 grame de cafea, deci o cutie de Davidoff imi ajunge pentru 35 de cafele, asta ar insemna ca o cafea Davidoff costa aproximativ 1.3 lei.
500g de cafea Jacobs Kronung costa in jur de 23 de lei
Cu 2 cupe a cate 14 grame, putem prepara 35 de cafele, iar o cafea Jacobs Kronung va costa aproximativ 0.65 de lei.
*spun aproximativ deoarece pe langa costul cafelei mai avem: zahar, lapte, apa, energie electrica etc insa acestea sunt neglijabile.
Cum este mai avantajos? Cafea sau Capsule?
Pentru capsule avem calculul facut aici: https://cafestar.ro/cafea/cat-costa-o-cafea-la-espressor/
Daca luam cafeaua Davidoff, ar fi la un pret foarte apropiat. Singura problema este ca intre o cafea facuta cu cafea Davidoff si una facuta cu capsule este o diferenta enorma de gust, arom si savoare.
Unde gasim cafea buna pentru espressor?
Stim cu totii ca in prepararea unui espresso bun, espressorul este doar o variabila din ecuatie, celelalte doua variabile importante fiind indemanarea si … cafeaua folosita.
Dupa cum va spuneam intr-un articol anterior, recent ne-am luat un DeLonghi EC221.B despre care apropo am numai cuvinte de lauda, iar pretul excelent, fiind probabil cea mai buna oferta pe care am prins-o vreodata la eMag.
La inceput am folosit cafea Jacbos. Nu radeti, era singura cafea pe care o aveam in casa in acel moment si pe care o foloseam cu brio la cafetiera. Spre surprinderea mea si a multor cafengii, DeLonghi EC221.B reusea sa transforme banalul Jacbos intr-un espresso destul de bun, fara sa exagerez in vreun fel.
Intr-o zi am trecut prin fata unui „Cafe Shop”, acel magazinas de 2 pe 2 unde e vinde cafea boabe sau macinata si am zis sa intru sa vad ce imi recomanda nenea de acolo. Intamplarea fu’ ca nenea as fie italian si din cate am putut observa un foarte bun cunoscator in tot ce tine de cafele, espressoare etc, deoarece mi-a dat si niste sfaturi pe care o sa vi le transmit si voua intr-un articol viitor.
Cand l-am rugat sa-mi recomande o cafea buna pentru espressor, mi-a aratat 3 tipuri de cafea pe care ei le-ar folosi frecvent. Preturile erau destul de piperate, doua din ele fiind 180 lei / kg si unul fiind 100 lei / kg. Am cerut 100 grame din primul sortiment aratat, mi-a macinat-o pe loc am mers acasa nerabdatoare sa o testez.
Pe langa mirosul deosebit, cred ca a iesit unul dintre cele mai bun espresso-uri pe care le-am baut vreodata. 🙂
Scopul acestui articol: nu era sa ma laud, ci sa va spun ca ar fi o idee buna sa incercati si altceva in afara de cafeaua ambalata, deoarece este foarte posibil sa aveti o surpriza placuta, la fel ca mine.
De unde cumparati cafea pentru espressor?
Achizitia unei cafele bune pentru espressor (si nu numai) dar si ieftina in acelasi timp este o adevarata aventura pentru cei mai multi dintre noi. Haideti sa facem impreuna o mica lista cu magazinele de unde putem achizitiona cafea pentru espressoare si aici ma refer in mod special la cafeaua macinata sau boabe nu la capsule.
Mie personal imi place foarte mult cafeaua Davidoff. O cumpar de pe unde apuc si unde mi se da locul, ba de prin Auchan, ba de la Emag insa daca as gasi-o la un pret bun mi-as face rezerve pe vreo 6 luni. Voi de unde va aprovizionati cu cafea si nu in ultimul rand, ce cafea folositi / recomandati pentru espressoare? 🙂
Buna. Si eu ma confrunt cu problema pretului capsulelor. In conditiile in casa la noi se beau cam 8 cafele pe zi, s-ar cunoaste daca am reusi cumva sa amortizam costurile.
Stie cineva de unde s-ar putea cumpara capsule pentru espressor la preturi mai mici? Chiar daca ar fi vorba de comenzi mai mari (gen 20 – 30 cutii).
Dupa cum am raspuns intr-un topic similar, preturi ceva mai bune se gasesc pe Amazon la cantitati mari este avantajos.
Daca stie cineva si in alte parti sunt interesata si eu 🙂
Deci daca alegi sa faci cafea la ibric, vei optine o cafea cu cel putin 50% mai ieftin,deci dai mai putin si e si mai buna.
Depinde de gustul fiecaruia. Mie personal imi place cafeaua la ibric, nu are rost sa ma c*c pe mine ca am baut cafea la ibric 20 de ani, DAR comparat cu un espresso, as spune ca espresso-ul este mai bun. Sa nu spun ca este si mai tare.
Asadar nu stiu ce sa zic. Espressorul pentru mine a fost o investitie buna (am dat vreo 1000 de lei pe el). Puteam trai bine mersi si cu cafea la ibric, dar pentru un mic rasfat merita.