In primul rand, trebuie sa ii multumim lui David pentru ca el ne-a trimis o mostra din cafeaua lui Jamaica Blue Mountain!
De fapt, el a trimis doua probe, una prajita mediu si una prajita mai tare.
Jamaica Blue Mountain este una dintre cele mai bune cafele din lume, daca nu stiai deja acest lucru.
Despre Jamaica Blue Mountain
Este crescuta doar in partea de est a insulei Jamaica, la nord de Kingston.
Acesti munti isi ating inaltimea maxima la Blue Mountain Peak, care se afla la 2256 de metri deasupra nivelului marii. Aceasta altitudine inalta, in combinatie cu o vreme racoroasa si cetoasa, rezulta in faptul ca boabele de cafea au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la maturitate- aproape 10 luni de la inflorire pana la momentul recoltarii. ….de doua ori mai mult decat in majoritatea regiunilor in care se recolteaza cafea.
Fie ca este vorba de altitudine, de vreme, de sol sau de o combinatie a acestora, cafeaua Blue Mountain Jamaica are un gust unic si este foarte ravnita de adevaratii iubitori de cafea.
Aceasta este o cafea 100% Jamaican Blue Mountain si este certificata de catre Comisia Industriei de Cafea din Jamaica.
Ar trebui sa iti pese de siguranta 100% si de aceasta certificare ? Cu siguranta ca da. De fapt, atunci cand cumperi orice cafea Blue Mountain, ar trebui sa fii foarte atent atunci cand ii verifici eticheta.
Unele companii impacheteaza o cafea care este, in mare parte, o combinatie de cafele din America Centrala, mai adauga 10% cafea Blue Mountain, dupa care o promoveaza ca fiind “Jamaica Blue Mountain Coffee”.
In schimb, cafeaua Ridgelyne este originala.
Prin urmare, ce gust are?
O sa incepem cu cafeaua prajita intens.
Ca de obicei, facem o cafea si o bem neagra. Noi nu suntem degustatori profesionisti, dar luam in serios procesul de degustare a cafelei.
Asa cum era si de asteptat, aceasta cafea este frumoasa. Este o cafea blanda, fara a fi prea aspra. Este matasoasa, dar cu arome bogate. O urma de citrice si de alune.
Unul dintre lucrurile care ne-au placut cel mai mult la aceasta cafea este faptul ca are o aroma consistenta, care dureaza de la prima inghititura, pana la gustul rezidual ce iti ramane in gura.
Este dulce si delicata, dar fara sa fie prea seaca. Ba chiar dimpotriva.
Eram putin ingrijorati de faptul ca prajirea mai profunda ar fi putut indeparta unele din subtilitatile aromei, dar nu a fost cazul.
Este aceasta una din cele mai bune cafele Jamaica Blue Mountain? Nu as avea atat de multa incredere in papilele mele gustative sa distinga calitatea cafelei la acel nivel.
Dar ceea ce pot sa zic este ca este o placere sa bei o cafea de o asemenea calitate.
Acum sa vorbim despre cafeaua prajita mediu
In primul rand, in momentul in care te uiti la boabe, poti sa vezi o diferenta semnificativa in privinta prajirii. Boabele de cafea prajite la nivel mediu au o culoare mai deschisa.
Cat priveste diferenta in privinta gustului , sa incercam o analogie.
Daca boabele de cafea prajita bine ar fi fost un tablou al unei zile de vara la tara, pictat in ulei, boabele de cafea prajite mediu ar fi fost acelasi tablou, dar creat cu culori cu apa, avand mai multe detalii incluse.
Imaginea este aceeasi, dar nivelul mediu de prajire arata toate elementele, cu o paleta mai moale. Nivelul de aciditate al cafelei bine prajite este mai slab, permitand acelor tonuri mai subtile sa iasa la suprafata.
Indiferent de nivelul de prajire a boabelor de cafea, aceasta cafea este fina si frumoasa. Daca chiar iubesti cafeaua, ar trebui sa o incerci, doar pentru a iti reaminti ce gust are o cafea care este cu adevarat buna.