Cafeaua conține aproximativ 1000 de substanțe chimice. Toate aceste substanțe îi conferă cafelei gustul și aroma delicioasă, de aceea eliminarea cofeinei (decofeinizarea) nu s-a dovedit a fi o sarcină simplă. De-a lungul timpului, procesul de decofeinizare s-a schimbat drastic. La început se foloseau substanțe chimice cancerigene, iar acum se folosește doar apă pentru a se obține cafea decofeinizată.
Cafea decofeinizată – când a apărut?
În 1820, Friedlieb Ferdinand Runge a eliminat cafeina pură din boabele de cafea. Cafeaua a început să fie consumată pe scară largă abia din anii 1700, așa că idea decofeinizării a apărut destul de devreme.
Vezi care este – poti citi si pareri despre aceasta
În anul 1903, Ludwig Roselius a inventat primul proces de decofeinizare care a avut succes. El credea că consumul excesiv de cofeină a condus la moartea tatălui său, așa că a decis să dezvolte un proces care să îi ajute pe ceilalți să ducă o viață mai lungă.
Procesul Roselius a implicat aburirea boabelor de cafea cu o soluție sărată (apă și sare) și utilizarea benzenului ca solvent pentru extragerea cafeinei. Deși benzenul este un compus chimic organic, s-a descoperit că este cancerigen.
Deși nu există dovezi care să arate cu folosirea procesului Roselius pentru decofeinizarea cafelei a cauzat decese, acesta nu mai este utilizat de mult timp.
Citeste – aceasta poate fi folosita si la espressor dar si macinata pentru cafetiera sau Moka Pot.
Anii au trecut și mulți alți solvenți au fost utilizați la decofeinizarea cafelei, dar, în prezent, se mai folosesc doar acetat de etil și clorură de metilen. Riscurile lor pentru sănătatea sunt atât de scăzute, încât sunt aproape inexistente.
Pe lângă faptul că sunt foarte sigure, substanțele chimice se evaporă. Procesul de prăjire și preparare va duce la eliminarea cantității de substanțe chimice.
Deși utilizarea clorurii de metilen și acetatului de etil ca solvenți în procesul de decofeinizare este considerată sigură din toate punctele de vedere, aceste substanțe nu elimină doar cofeina din boabele de cafea, ci și unele arome.
Metoda elvețiană de decofeinizare implică fierberea boabelor de cafea verzi în apă fierbinte până când cafeina ajunge în apă. Apoi aceasta este filtrată prin filtre de cărbune care elimină doar cofeina din apă. Apa care conține aroma este reintrodusă în boabele de cafea și astfel acestea își recapătă aroma bogată.
Cea mai bună metodă de decofeinizare a cafelei
Cea mai pură și mai delicioasă cafea decofeinizată este produsă cu ajutorul metodei Mexican Mountain Water Wah. Și da, această metodă este una organică. Nu folosește solvenți, filtre sau substanțe chimice. Boabele de cafea sunt spălate cu gheața topită de pe cel mai înalt munte din Mexic. Astfel, cofeina este eliminată, fără ca aroma cafelei să fie afectată.
Boabele de cafea sunt apoi îmbibate în apă, unde cofeina și o mică parte din aromă se prind de moleculele de apă. Apa este apoi scursă și supusă diferitelor procedee care elimină cofeina.
Aroma din apă este apoi reintrodusă în cafea, iar procedeul începe din nou. Procedeul se repetă până când cofeina scade suficient, apoi boabele de cafea se usucă și se prăjesc.
Dacă ai nevoie de un aparat automat care să-ți prepare un espresso delicios alege să folosești unul dintre cele mai bune espressoare.
Boabele de cafea decofeinizate prin metoda Mexican Mountain Water sunt cele mai delicioase și aromate. Decofeinizarea cu gheață topită din Pico de Orizaba, cel mai înalt munte din Mexic este cea mai eficientă.
Cafeaua decofeinizată este mai bună decât cafeaua obișnuită?
Cafeaua decofeinizată este o băutură cu un gust și un miros mai subtil și, desigur, cu mai puțină cofeină. Este o opțiune perfectă pentru cei cărora nu le place gustul amar și mirosul înțepător al cafelei obișnuite.
Cafeaua acționează ca un stimulator de trezire, deoarece are un conținut ridicat de cofeină. Așadar dacă bei 1-2 cești de cafea pe zi nu ți se întâmplă nimic rău. ns, dacă ești dependent de cafea și ai obiceiul de a bea mai mult de 2 cafele pe zi, ar fi bine să optezi pentru cafea decofeinizata, pentru a reduce aportul de cafeină.
Beneficiile cafelei decofeinizate
Poate ajuta la scăderea riscului de diabet de tip 2
Câteva studii au demonstrat că prin consumul de cafea decofeinizată, riscul de diabet de tip 2 se poate reduce. De fapt, se pare că acest tip de cafea este la fel de benefic precum cafeaua obișnuită, chiar dacă nu conține cofeină.
Poate îmbunătăți calitatea somnului
Atunci când o persoană se plânge că este obosită, cei din jur îi sugerează să bea o cafea. Într-adevăr, cafeaua te trezește rapid, însă afectează calitatea somnului, provocând crize de insomnie. Consumând cafea decofeinizată, episoadele de insomnie s-ar putea reduce, iar nivelul de energie ar putea crește.
Reduce riscul de boli cardiovasculare
Potrivit unui studiu recent, cafeaua decofeinizată poate contribui la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare. Dacă ești predispus la bolile cardiovasculare, ar fi bine să înlocuiești cafeaua clasică cu cafeaua decofeinizată.
Cafeaua decofeinizată are o aciditate mai mică decât cafeaua clasică
Cafeaua este destul de acidă și, de multe ori, poate provoca arsuri la stomac și alte efecte secundare neplăcute. Din fericire, cafeaua decofeinizată este mai puțin acidă decât cafeaua clasică, iar acest lucru se datorează procesului de decofeinizare.
Persoanele care suferă de reflux gastroesofagian și arsuri la stomac ar trebui să consume cafea decofeinizată.