Probabil majoritatea dintre voi sunteti „dependenti” de o doza zilnica de cofeina servita sub diferite forme, care mai de care mai apetisanta.
Exista nenumarate tipuri de bauturi pe baza de cafea, dar, daca nu esti un barista profesionist, probabil nu stii exact cum anume se si prepara. Iata mai jos un scurt ghid care iti poata fi de ajutor daca vrei sa iti surprinzi placut invitatii cu un anume tip de licoare.
Espresso
Este cea mai cunoscuta forma de bautura (inafara de cafeaua la filtru si evident la ibric, pe care oricine stie sa le prepare). Se realizeaza prin pulverizarea apei fierbiniti la o presiune de 9 bar peste o cantitate de 7 grame de cafea, rezultand un shot standard de 30 de mililitri. Ideale sunt espressoarele care rasnesc cafeaua pe loc, pastrand intreaga savoare a cafelei. Daca bugetul nu va permite, puteti opta pentru un espressor care functioneaza pe baza de capsule cafea (asazisele monodoze sau Cialde).
Tips: intotdeauna un espresso se consuma fara lapte si fara zahar!
Sfaturi pentru prepararea unui espresso perfect
Espresso este bautura care te energizeaza fara greseala in fiecare dimineata, urmand sa te tina activ pe durata intregii zile in opinia celor mai multi consumatori. Pentru ca aceasta bautura sa fie perfecta, unele aspecte importante trebuie sa fie urmarite, iar specialistii din acest domeniu ofera pasi exacti care pot fi urmati de catre oricine.
Cum se face espresso?
1. Cifrele care se invart in jurul espresso-ului perfect sunt aproximativ 7 grame de cafea, apa care trebuie incalzita la 88-93 de grade Celsius, presiunea care trebuie sa fie de aproximativ 20 Kg forta. Pentru realizarea unui espresso perfect, trebuie gasit un echilibru intre cel care prepara licoarea, aparatul cu ajutorul caruia se realizeaza aceasta, cat si calitatea cafelei.
2. Cafeaua este asezata in port-filtru si, cu ajutorul presei speciale, echivalenta cu o forta de 20 kg, apa fiarta trece prin doza plina de cafea, luand astfel toata aroma existenta in gramajul introdus in doza. Exista o varietate foarte mare de gusturi si de moduri prin care se poate prepara un expresso, insa, felul descris mai sus care este, de altfel, in buna masura mecanizat, este unul dintre cele mai eficiente moduri prin care se poate prepara un espresso perfect.
3. Temperatura cea mai potrivita de degustare a unui expresso este de 65 de grade Celsius si este recomandat ca lichidul sa fie turnat intr-o ceasca realizata din portelan, deoarece portelanul are proprietatea de a mentine aceasta temperatura un timp mai indelungat fata de alte materiale.
Cum degustam un epresso?
Inainte de a gusta dintr-un espresso, este indicat sa se bea apa, lucru care ajuta la detectarea unor savori speciale intr-un mod intensificat. Gustul usor amarui reprezinta calitatea cafelei. Este important de stiut si faptul ca orice cafea espresso tinuta mai mult de 4 ore in contact cu aerul se oxideaza iar gustul, indiferent de felul in care este preparat un espresso, este alterat. Pentru ca un espresso sa tinda spre cel perfect, trebuie ca momentul de infuzie al cafelei sa nu depaseasca 20 de secunde. Espresso-ul trebuie sa fie consumat intr-un timp scurt.
Atentie: daca din momentul prepararii unui espresso trece o perioada mai lunga de 15 minute, gustul se modifica iar proprietatile acestuia dispar pe masura ce timpul trece.
Mirosul unei cafele de calitate trebuie sa fie unul intens, care sa confere un moment placut. Atunci cand mirosul cafelei nu este intens, inseamna ca aceasta a fost tinuta in contact cu aerul prea mult timp sau, pur si simplu, indica faptul ca este o cafea de calitate scazuta sau mixata. Pentru ca gusturile difera, fiecare persoana prefera sa consume un espresso mai dulce sau autentic, fara a mai fi indulcit cu zahar sau alti indulcitori.
Datorita proprietatilor zaharului de a modifica gustul, acesta este folosit de foarte multe persoane doar din dorinta de a consuma un produs dulce, fapt care, in teorie, nu ar trebui sa aiba vreo asociere cu gustul unei cafele de calitate inalta. Zaharul amelioreaza gustul intens al unui espresso facut dintr-o cafea buna si neutralizeaza acidul aflat in compozitia lichidului. Ideal este ca espresso-ul sa fie indulcit cu o cantitate cat mai scazuta de zaharuri pentru ca efectul si gustul acestuia sa fie unul autentic. Asta ar spune „bautorii de rand„, insa daca veti discuta cu un bautor inrait de espresso, cel mai probabil va va spune ca in acesta nu trebuie sub nici o forma indulcit cu zahar.
Presarea cafelei pentru un espresso perfect
Presarea cafelei este un procedeu destul de dificil de explicat, nu pentru ca este neaparat greu de facut sau pentru ca ar implica prea multi pasi, ci pentru ca este considerat a fi o arta complexa si orice spun aici va fi disputat de asa – zisii “experti” in presare.
Inainte sa incep sa descriu procedeul, trebuie sa spun asta: daca o anumita metoda de presare functioneaza pentru tine, asta e tot ce conteaza. Ca in orice alte domenii, fiecare are stilul sau propriu de a face ceva. Prin acest articol, ma adresez celor care nu stiu sa preseze cafeaua si nu au idee despre cum se face corect.
Acum, inapoi la informatii. Ce este de fapt presarea?
Presarea este limbajul de espresso pentru “introducerea cafelei intr-un filtru.” Nu prea ai cum sa introduci sapte grame de cafea intr-un singur shot. Desi poti sa incerci sa presezi cu lingura sau, daca esti foarte lenes, cu degetul. Este bine sa presezi cafeaua in mod egal. Pentru asta a fost creata o ustensila speciala. Da, in acest moment, oamenii au specializat o unealta pentru orice sarcina posibila.
Presarea cu o ustensila. Se numeste Tamper
Deci, cum ar trebui sa presezi cafeaua? Nu aplica prea multa presiune pe cafea sau s-ar putea ca pompa sa nu poata sa trimita apa prin ea. Niveleaza cafeaua cu degetul si aduna-l ferm intr-o singura miscare rapida.
Lucrul cel mai important este sa incerci sa presezi cu aceeasi presiune de fiecare data. Consistenta te ajuta; daca ai dat de o problema cu tehnica de preparare a espressoului, identifica si rezolva problema cu cate un pas, pe rand.
O dezbatere are loc asupra faptului daca ar trebui sa presezi cu o usoara miscare rasucita. Aceasta decizie importanta iti apartine – incearca ambele metode si vezi care functioneaza. Din experienta mea, o mica rasucire ajuta cafeaua sa nu se lipeasca de obiectul cu care se realizeaza presarea.
Lipirea cafelei de fundul ustensilei nu pare sa fie o problema foarte mare, dar este! Aceasta cafea lipita a lasat o denivelare in cafeaua ta perfect nivelata, ceea ce inseamna ca apa nu va mai curge normal. De asta este bine sa invarti mereu cand presezi.
Ce facem după aceea?
Dupa ce ai nivelat cafeaua bine, pune portafiltrul la locul lui si prepara-ti shot-ul 🙂
Mocha
Ideala daca iti place cafeaua mai slaba si dulce. Se prepara din doua shot-uri de espresso (60 ml), 30 ml de lapte fiert + 60 mililitri de sirop de ciocolata.
Cappucino
Deasemenea o bautura traditionala italiana, un capucinno „verro” se prepara dintr-un shot de espresso si 120 ml de lapte fiert si spuma de lapte (in cantitati egale). Se serveste intr-o cana preincalzita prealabil.
Machiatto si Latte Machiatto
Machiatto este o bautura asemanatoare cu espresso, preparata din doua shot-uri carora li se adauga putina spuma de lapte.
Latte Machiatto, denumit popular Machiatto Lung, se prepara din spuma de lapte si lapte fiert carora li se adauga aproximativ 1/2 shot de espresso.
Americano
In cateva cuvinte …. este un espresso indoit. Se prepara dintr-un shot de espresso si aproximativ 60 ml de apa. Este o bautura potrivita pentru cei care prefera o cafea mai light.
Frappe
Este o bautura racoritoare pentru zilele toride de vara. Se prepara din 30 ml de espresso si multa gheata. Se poate, optional, adauga zahar si frisca.
Ristretto
O bautura mai putin cunoscuta pe la noi este in esenta un espresso concentrat in doar 22 de mililitri. Are un puternic efect energizant, consumandu-se deasemenea, precum espresso, fara zahar sau lapte.
Nu stiam ca exista si bauturi mai concentrate decat espresso. Daca dupa un espresso scurt iti zbarleste parul in cap, nu vreau sa ma gandesc cum reactioneaza organismul la o doza de Ristretto :d
Merită încercat 😀