Câte tipuri de espressoare există?

Câte tipuri de espressoare există?

10 ianuarie 14 comments
Câteva reduceri faine azi:

Recomandat pe data de: 21.01.2020

Oferte: vezi toate reducerile la espressoare

Aşadar te gândeşti să îţi cumperi un espressor. Ei bine, în primul rând felicitări! Prin citirea acestui articol ai făcut primul pas în lumea divină şi delicioasă a espressourilor făcute în casă. A-ţi dori un espressor este partea uşoară. A decide ce tip de espressor să cumperi este de multe ori puţin mai problematic.

Între explicaţia noastră detaliată a celor trei tipuri de espressoare şi ceilalți editori de pe cafestar.ro, mereu disponibii şi informati, suntem entuziasmaţi să vă asistăm în procesul de găsire a unui espressor care să se constituie în combinaţia perfectă de interfaţă tehnică prietenoasă şi funcţionalitate. Găsirea unui echilibru între aceste două combinaţii este cheia de a te asigura că te bucuri de întreaga capacitate a espressorului tău, de cel mai gustos espresso şi o desfătare optimă. Pentru a atinge aceste obiective, este necesar să înţelegi complexităţile celor trei tipuri de espressoare.

Espressoarele manuale

espressor-manual Espressorul manual, cunoscut şi sub numele de espressor piston, este un aparat cu un design clasic al cărui farmec învechit deţine atât funcţionalitate, cât şi interes estetic. Piston a fost primul espressor adevărat, stilul său permiţând barmanului să genereze cele 8 până la 9 atmosfere de presiune necesare pentru producerea unui espresso autentic. Ascunse în spatele liniilor elegante ale espressorului Piston stau o serie de componente mecanice, precum un boiler, mânere, un piston, o garnitură şi un portafiltru (o piesă care conţine cafeaua măcinată în timpul procesului de fierbere). Aceste componente constituie jumătate din ecuaţia care îi permite espressorului Piston să realizeze un espresso superb.

Un exemplu de espressor manual foarte bun este DeLonghi EC155 15 BAR.

A doua jumătate a ecuaţiei este îndeplinită atunci când barmanul mânerul espressorului. Aceasta se realizează atunci când boilerul Pistonului atinge temperatura adecvată pentru preparare, aşa cum este indicat de un aparat de măsură. Tragerea mânerului ridică un piston interior care împinge apa din boiler prin cafeaua măcinată din portafiltru. Ecuaţia se încheie prin scurgerea espressoului din canalul pistonului în ceaşca ta.

A doua parte a ecuaţiei pistonului, cea în care barmanul ridică mânerul espressorului şi creează presiunea necesară pentru a produce espressoul, este pe departe cea mai importantă componentă în procesul de realizare a unui espresso excelent cu această maşină manuală. Ridicarea mânerului necesită atât forţă fizică a braţului, cât şi consecvenţă, pentru a produce o băutură gustoasă.

Alte modele de espressoare manuale: DeLonghi ECO 310 ICONA, Philips Saeco Poemia HD8327/99, Heinner Soft Cream HEM-250. Tot catalogul cu espressoare manuale pentru care s-au facut recenzii pe Cafe Star, il gasiti aici.

Ca o mica paranteza, Dolce Gusto Drop KP350B mi se pare cel mai usor de folosit espressor din cate am testat pana acum. Aici poti vedea pretul acestui espressor si aici poti citi catva pareri despre el.

Avem si un top, cel mai bun espressor in cazul in care nu stii ce sa alegi 🙂

Espressoare Semi-Automate

espressor-semi-automatCreat în 1940 de un barman italian întreprinzător şi inventiv pe nume Gaggia, espressorul semi-automat l-a detronat pe cel manual şi simplu pentru că este mai uşor de utilizat. Spre deosebire de espressorul manual, espressorul semi-automat are o pompă electrică ce garantează producerea presiunii de 8 până la 9 atmosfere necesară pentru realizarea unui espresso bun. Cu toate că şi espressorul Piston este capabil să realizeze această performanţă, mânerul său acţionat manual îl face susceptibil erorilor umane. Din acest motiv, espressorul semi-automat a devenit, rapid, la scurt timp după crearea sa, aparatul preferat atât pentru uz comercial, cât şi pentru consumatorii casnici.

Espressorul semi-automat este numit astfel deoarece necesită ca barmanul să depună puţin effort manual înainte de a fi gata de fierbere. În mod similar espressoarelor Piston, şi cele semi-automate au un portafiltru ce trebuie umplut cu cafea măcinată. Aceasta înseamnă că utilizatorul trebuie să îşi macine cafeaua aleasă cum se cuvine, şi de asemenea să o taseze (sau să o compacteze) în mod corespunzător pentru a încăpea corect în portafiltru.

Acest proces este esenţial deoarece creează cantitatea corectă de fixitate necesară pentru fierbere. După aceasta, utilizatorul trebuie să ataşeze portafiltrul la espressor şi să apeze pe butonul Pornire/Oprire. Din acest punct, pompa electrică a espressorului preia controlul şi trage apa din boiler, apă ce este, ulterior, împinsă sub presiune, prin portafiltru şi prin zaţul de cafea. Când espressoul este extras din espressor, utilizatorul apasă, pur şi simplu, butonul Pornire/Oprire.

Espressoarele semi-automate sunt cele mai populare espressoare pentru uz casnic. Sunt extrem de uşor de utilizat întrucât cerinţele lor manuale sunt simplu de învăţat şi pompele electrice încorporate în aceste aparate asigură o fierbere constantă. Mai mult decât atât, aceste espressoare au un recipient intern în care se depozitează mai multă apă decât în Piston, oferind utilizatorilor opţiunea de a face ceaiuri sau café Americanos.

espressor-automatEspressoarele Automate

Espressoarele complet automate sunt foarte similare cu cele Semi-Automate. Singura diferenţă dintre cele două tipuri de espressoare constă în sistemul de extracţie (fierbere) cu o singură apăsare a celui Complet Automat. Cu alte cuvinte, un utilizator al espressorului Complet Automat trebuie să apese butonul Pornire/Oprire o singură dată şi espressorul va controla în mod automat volumul apei care este dispensată prin cafeaua măcinată, iar atunci când s-a realizat cantitatea prestabilită de espresso, espressorul se va opri singur.

Espressoarele complet automate sunt perfecte pentru utilizatorii casnici care anticipă că vor fi ocupaţi în timpul în care îşi prepară un espresso, de vreme ce acest aparat le oferă libertatea de a trece de la o activitate la alta în timp ce aparatul fierbe o cantitate de espresso constantă şi prestabilită. Din acest motiv, espressoarele Complet Automate sunt extreme de populare pentru uz comercial, întrucât îi conferă barmanului libertatea de a prepara mai multe băuturi în acelaşi timp. Pentru utilizatorii casnici însă, espressoarele complet automate oferă aceeaşi calitate a espressourilor ca şi cele Semi-Automate, care de obicei au un preţ mai avantajos pentru consumator. În plus, gama de espressoare Complet Automate pentru uz casnic este limitată.

Cateva modele de espressoare automate: Philips Saeco Minuto HD8761/09, Tchibo Cafissimo Compact StonePhilips Saeco Royal HD8920/0 sau toate lista cu espressoare automate despre care s-a discutat pe site.

Espressoarele Super Automate

Aşa cum sugerează şi numele, espressoarele super automate sunt, într-adevăr, super! Cu o simplă apăsare de buton, aceste espressoare realizează fără efort toate sarcinile necesare pentru producerea celei mai bune şi mai consistente infuzii de espresso într-un timp mult mai scurt decât cel necesar espressoarelor manuale sau semi-automate.

Deşi espressoarele Super Automate conţin aceleaşi componente de bază ca şi cele semi- sau complet automate, ele conţin şi un sistem de fierbere automat încorporat, cu o râşnită de cafea de înaltă calitate. De îndată ce utilizatorul apasă butonul de fierbere al acestor espressoare, acestea imediat încep să macine cantitatea necesară de boabe, să taseze boabele măcinate, să extragă cantitatea predeterminată de cafea, al cărui zaţ îl înlătură într-o cutie interioară de acumulare. Toate aceste proceduri sunt monitorizate şi îndeplinite în mod constant mulţumită unui system computerizat integrat.

Espressoarele super automate sunt încărcate cu opţiuni şi caracteristici speciale care îi conferă utilizatorului o flexibilitate completă în ceea ce priveşte prepararea espressourilor. Espresso tare, espresso slab, latteuri, cappucinouri, espressouri decofeinizate şi cremă café – espressoarele super automate le fac pe toate! Având în vedere simplitatea de utilizare şi flexibilitatea pe care o oferă utilizatorilor, nu este aproape niciun mister de ce acest tip de espressoare este în cea mai mare creştere, ca popularitate, pe piaţă.

câte stele merită? (1 - minim , 5 maxim)

14 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Cristiana
  #1 Cristiana 4 februarie, 2015, 10:44

  Buna diminaeta Nick!
  Am citit articolul, m-am uitat peste cateva reviewuri de pe site insa am aceeasi dilema. Ce espressor ar trebui sa iau? 🙂

  Ne trebuie un espressor pentru birou. Suntem 5 oameni si probabil se vor face undeva in jur de 10 cafele pe zi. Ce optiune crezi ca ar fi cea mai potrivita pentru noi?

  Bugetul este de undeva de aproximativ 600 de lei.

  Multumim anticipat!

  Reply this comment
  • NICK
   NICK 7 februarie, 2015, 22:07

   Buna Cristina,
   Aveti cateva optiuni.
   Daca vreti un espressor manual, as merge pe DeLonghi EC 200.CD.

   Daca vreti unul automat, Bosch Tassimo Joy TAS4303 ar fi o optiune foarte buna care s-ar cam incadra in bugetul vostru.

   Acum ramane treaba ta sa studiezi diferentele dintre cele automate si cele manuale. Daca vrei parerea mea stric personala, eu as alege cel manual de la DeLonghi.

  • Diana
   Diana 9 februarie, 2015, 01:48

   Pentru birou eu cred ca se preteaza mai bine espressoarele automate. Au timp de preparare a bauturilor mult mai mic, nu necesita cine stie ce manevre etc.

  • Cristiana
   Cristiana 9 februarie, 2015, 12:58

   Va multumesc pentru sfaturi.
   Am optat pentru un espressor automat de la Bosch, mai exact Bosch Tassimo Suny TAS 3203 pe care l-am comandat chiar astazi ca a fost la oferta cu 50% reducere de la 500 de lei 🙂

   Va multumesc din nou pentru sfaturi si multumesc lui Anca pentru pontul cu reducerea la Bosch.

   Promit ca revin cu un review lung si frumos dupa ce ajunge.

 2. Danny
  #2 Danny 24 octombrie, 2015, 20:06

  Bai, parerile sunt impartite oricat de tare ati da-o voi cu espressorul manual si vai cat de tare e 🙂

  Eu am avut, 2 chiar si destul de scumpe. Nu m-am descurcat cu ele sub nici o forma.Tot la espressorul automat am ajuns si cu toate ca sunt destul de pretentioasa cand vine vorba de cafea nu am ce-i reprosa. Eu sunt de parere ca si un espressor automat face treaba buna, poate chiar mult mai buna decat unul manual in mainile cuiva fara experienta cu ele 🙂

  Reply this comment
  • Anca
   Anca 27 octombrie, 2015, 00:29

   Ai si tu dreptatea ta 🙂

 3. Vlad
  #3 Vlad 15 iunie, 2016, 17:26

  Avem la birou un espressor automat si pot sa zic ca este exceptional.

  Reply this comment
  • Anc
   Anc 16 iunie, 2016, 09:38

   Ce model e?

 4. Teodoram
  #4 Teodoram 17 ianuarie, 2017, 20:30

  Salut! Doresc sa achizitionez un espressor pentru o pensiune cu 7 camere. Bugetul este de 500 euro. Astept cu interes raspunsul vostru.

  Reply this comment
  • Bogdan
   Bogdan 18 ianuarie, 2017, 09:02

   Salutare,
   Spune-mi te rog urmatoarele si iti voi face o lista cu cateva optiuni pentru necesitatile de fata si bugetul disponibil:
   – cate bauturi vor fi preparate in medie pe zi? In general, cate bauturi se comanda odata?
   – aveti vreo preferinta cu privire la tipul espressorului? Manual sau automat?

   Uite aici cateva diferente practice intre cele doua tipuri: https://cafestar.ro/sfaturi/espressor-manual-sau-espressor-automat/

  • Bogdan
   Bogdan 2 octombrie, 2017, 08:57

   E un espressor cu un raport calitate/pret foarte bun. Merita fara indoiala. Totusi, ia in considerare 2 chestii:

   1) Vine Noiembrie, Black Friday si reducerile alea mari. In fiecare an am vazut reduceri fff mari la espressoare, deci daca nu te grabesti si ai si alte modele in lista, poate merita sa astepti.

   2) Linkul de l-ai lasat tu, duce catre oferta unui magazin din marketplace-ul emag. Informeaza-te cu privire la acestia (in special despre cum se comporta in caz de retur sau nevoie de garantie).

 5. Claudia
  #6 Claudia 28 septembrie, 2018, 11:00

  Buna ,doresc sa cumpar un expresso,ce nu prea inteleg eu dupa atatea informatii de pe internet ,e ca cele automate ofera cafea buna la gust si consistenta sau este un fel “de apa chiora”(asa am citit de pe net) ?ar fi mai convenabil un expreso manual?cea ce caut eu sa fie de calitate si sa nu necesite mult timp sa astept ,eu tot urmaresc delonghi magnifica esam 3000 b dar nu pot sa ma hotaresc care este mai ok ,sa nu dau banii aiurea,nici nu ma pricep care aparate sunt bune marca Deloghi sau Saeco (dar e foarte scump) stiu ca sunt bune .
  Multumesc pentru eventualele raspunsuri

  Reply this comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.