Cafetierile au evoluat foarte mult. De la ibricele de ieri ale cowboylor care fierbeau cafeaua pe carbune pana la modelele contemporane, poti sa gasesti un astfel de aparat pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare stil de viata, fiecare buget si fiecare masa. Deci de unde incepi sa cauti pentru a gasi cafetiera viselor tale? Alegerea uneia poate sa fie dificila.
Fie ca e vorba de un cadou pentru o zi de nastere, un cadou de nunta sau doar ceva pentru tine, alegerea unui aparat de facut cafeaua perfecta se face foarte usor! Totusi, inainte sa accesezi eMag-ul pentru a cumpara un astfel de aparat, fa-ti temele. Ia in considerare ce fel de cafea preferi, cat de des bei cafea, cat spatiu disponibil ai pentru un astfel de aparat, cat de mult iti permiti sa cheltuiesti pe un astfel de electrocasnic. Aceste probleme trebuie rezolvate pentru a te decide daca vrei un espressor sau non – espressor.
Alegerea unui aparat de facut cafeaua: espressor sau nu, aceasta este intrebarea.
E putin zis ca espressoarele sunt elegante! Daca luam ca exemplu Saeco Incanto HD9712/01 sau espressorul Philips Saeco Minuto HD8763/09, ce poti sa-ti doresti mai elegant de atat de la un aparat de facut cafea? Un espresso in sine este rezultatul unei munci pe care trebuie sa o faci cu drag. Aceste espressoare costa mai mult decat alte aparate de facut cafeaua (unele costa mii de lei) si pot sa faca o varietate de tipuri de cafea, inclusiv cappuccino si latte. Espressoarele, in general, nu fac decat o singura cana de cafea si trebuiesc curatate dupa fiecare dintre acestea. Cafeaua este mai tare decat cea obtinuta prin alte metode.
Iubitorii adevarati de cafea adesea prefera sa foloseasca espressorul, mai ales modelele super automate care pot sa faca orice, de la macinatul cafelei si pana la turnatul ei in cani.
Bautorii tipici de cafele, care prefera sa aiba o cana de cafea disponibila oricand si nu sunt interesati de latte sau alte versiuni de cafea, au tendinta sa prefere aparatele de facut cafea care nu sunt espressoare. Non – espressoarele sunt ideale pentru oamenii care vor sa inceapa procesul de facere al cafelei si sa-si vada in continuare de activitatile zilnice. Acestia isi cumpara cafeaua deja macinata si nu mai folosesc boabe sau rasnita.
Pentru bautorii de cafea care au nevoie de cantitati mari de cafea, non – espressorul este varianta cea mai buna. Aparatele de facut cafea, mari cat niste urne, pot sa faca mai mult de o suta de cesti de cafea deodata. Acestia prefera sa se reintoarca la vasul de cafea de fiecare data, umplandu-si iar cana dupa un singur proces de preparare. Non – espressoarele sunt mai putin scumpe decat espressoarele.
Alegerea unui aparat de facut cafeaua: non – espresso
Aceste cafetiere sunt disponibile ca filtre de cafea, presa franceza sau modele combinate. Filtrele de cafea fac intre sase si zece cesti de cafea deodata. Pentru cei care au nevoie de o cantitate mai mica este bine sa cumperi un model care face patru cesti sau mai putin. Filtrele de cafea sunt ieftine si usor de folosit.
Exista cafetiere de tip rezervor care folosesc capsule pentru a face cafeaua. Aceste aparate pot sa nu fie foarte scumpe, dar cafeaua in sine costa mai mult decat canile standard de cafea.
Cafetierele de tip presa franceza sunt grozave pentru doar cateva cani de cafea deodata. Cafetierele combinate care includ atat espresso, cat si non – espresso pot fi si ele gasite. Aceasta metoda este cea mai buna din ambele categorii.
Alegerea unui aparat de facut cafeaua: espressorul
Espressoarele sunt disponibile in format semi – automat, complet automat si super automat. Aceste masinarii fac mai putine cani deodata si pot sa necesite mai mult timp si mai multa atentie decat un filtru de cafea normal.
Cu cat un espressor este „mai automat„, cu atat va include mai multe functii. Unele se ocupa de tot, de la macinarea boabelor de cafea si pana la umplerea canilor, eliminand zatul.
Cu cat un espressor ofera mai multe trasaturi, cu atat va fi mai mare si pretul sau. Aceste aparate de facut cafeaua pot sa coste oricat, de la cateva sute de lei pana la cateva mii sau chiar zeci de mii de lei. Apropo de espressoare, nu de mult am facut un top cel mai bun espressor pe care va recomand sa-l vizualizati daca doriti sa achizitionati un espressor in viitorul apropiat.
Deci, evident, prima decizie atunci cand iti alegi cafetiera este sa te asiguri daca ai nevoie de un espressor sau un non – espressor. Dupa ce ai luat acea decizie, tipul de cafea, bugetul si cantitatea de cafea sunt si ei factori la care trebuie sa te gandesti pentru a lua decizia.
Eu am ales o cafetiera in favoarea unui espressor, deoarece la cafetiera pot prepara bauturile mai … soft sa zic asa. Nu prea ma incanta ideea sa beau cate 3 espresso pe zi tinand cont de cat de tari sunt acestea.
Ma gandesc pe termen lung, nu mi-o luati in nume de rau ca de placut, imi place espresso-ul, n-a mce zice 🙂
sincer n-am inteles de ce e recomandat espressorul pentru un bautor doar de cafea (fara latte sau alte bullshituri care n-au legatura cu cafeaua)? doar pentru ca e elegant si macina boabele de cafea, ceea ce un non-espressor nu face?