Decalcifierea Espressorului

scris de Emil A. 4 pareri si intrebari
Câteva reduceri faine azi:

Recomandat pe data de: 20.11.2017

Crazy Days: vezi toate reducerile la espressoare

Decalcifierea espressorului este una dintre operatiile de intretinere absolut necesare unui espressor si care facuta corect, la timp poate mari considerabil durata de viata a aparatului.

Din pacate decalcifierea este ignorata de majoritatea persoanelor care detin espressoare. Nu stiu din ce motive deoarece este o chestie destul de usor de facut, care cel putin pentru espressoarele sau alte electrocasnice normale (cu un singur boiler) poate fi facuta acasa fara nici un fel de cunostinte speciale.

Daca nu vrei sa iti prepari tu solutia acasa, iti recomand solutia sau capsulele de aici

Ai grija sa alegeti tipul de solutie sau capsulele pentru decalcifiere pe care producatorul espressorului tau le recomanda.

De ce sa faci decalcifierea la espressor?

Stiu ca multi dintre voi ati auzit de decalcifiere, stiti ca trebuie sau ca este bine sa fie facuta insa cam atat. Initial am inceput sa fac o mica lista cu motivele pentru care ar trebui sa faceti decalcifierea espressorului la timp, insa mi-am adus aminte de vorba „o poza face cat 1000 de cuvinte”. Asadar, faceti decalcifierea la timp pentru a evita depuneri precum cele din imaginea de mai jos.

decalcifiere-espresor1

Cand se face decalcifierea la espressoare?

Fiecare espressor vine sau cel putin ar trebui sa vina cu un manual de instructiuni. Acolo veti gasi o recomandare de la producator cu privire la perioada dupa care este recomandat sa ii faceti o decalcifiere.

Totusi, in general decalcifierea se face la fiecare aproximativ 6 luni, preventiv. Nu asteptati sa se blocheze aparatul. In functie de apa pe care o folositi, este posibil ca in anumite cazuri sa nu fie nevoie reala de decalcifiere decat 12 luni sau uneri mai repede.

Pentru a sti exact daca espressorul dvs are nevoie de decalcifiere, va puteti uita la fundul rezervorului de apa. Daca observati ca pe fundul sau incep sa apara depuneri albe, va puteti apuca de decalcifiere.

INFO: de preferat este sa verificati si sa faceti decalficierea doar atunci cand este nevoie.

Cu ce solutii se face decalcifierea espressoarelor?

In comert se gasesc tot felul de produse pentru decalcifiere. Un exemplu (pe care il folosesc si eu) este acesta solutie speciala la 0.25 ml.

Daca te decizi sa o folosesti, o cumperi si nu primesti instructiunile de utilizare, da-mi un email si ti le trimit eu.

INFO:: solutiile pentru decalcifiere au la baza acid citric. Din acest motiv, foarte multe persoane aleg sa faca decalcifiere cu solutia preparata de ei. Singurul motiv pentru care in ultima perioada am folosit doar solutii cumparate a fost comoditatea (sa nu ii zic lene). Daca doriti sa preparati voi  solutia respectiva, o puteti face dupa reteta:  2 linguri de are de lamaie la 1 litru de apa. Amestecati bine pana obtineti o solutie omogena.

Nota informativa: acest amestec este o improvizatie. Functioneaza cu succes pentru Delonghi-ul meu si este folosita de foarte multe persoane care detin espressoare.

Cu toate acestea, din cate am inteles, au existat probleme cu anumite espressoare automate, modele mai noi. Din acest motiv, daca detineti un astfel de espressor, folositi doar solutiile pentru decalcifiere pe care le recomanda producatorii.

Revenind la decalcifiere, dupa ce ati preparat litrul de apa (indiferent ca att facut-o cu sare de lamaie sau cu solutie cumparata), passie de urmat sunt urmatorii:

  1. puneti solutia in rezervorul espressorului (daca nu ati preparat-o direct acolo)
  2. porniti espressorul si lasati sa curga aproximativ 200 ml de apa.
  3. faceti si cu sistemul de abur cu diferite nivele de presiune.
  4. opriti espressorul pentru 20 de mintue
  5. repetati procedura pana se termina asa din rezervor.
  6. clatiti espressorul urmand pasii de mai sus (insa folosind apa).

Cand faceti o decalcifiere aveti grija sa:

  1. nu ramaneti cu rezervorul gol.
  2. nu uitati sa clatiti sistemul dupa decalcifiere.
  3. nu folositi alte solutii decat cele recomandate pentru decalcifiere sau cea cu sare de lamaie.
Cum prevenim aceste depuneri?

Singurul mod de a preveni aparitia depunerilor este sa folositi o apa corespunzatoare. Am intalnit persoane care aveau espressoare care costau mii de lei si foloseau apa de la robinet pentru ele. Imi era mila de aparatele alea.

Folositi pentru espressoare numai apa plata si tineti cont ca pana si apa plata cumparata din supermarket poate contine cantitati destul de mari de calciu si magneziu. Conform specialistilor, este recomandat sa folositi apa care contine maxim 15 mg/l de calciu si 5 mg/l de magneziu.

Eu personal nu am verificat niciodata eticheta apei sa ma asigur ca este in acesti parametri. Folosesc Dorna, Carpatica sau Bucovina. Apa pe care o cumparam pentru consumul zilnic.

Important: cu riscul de a ma repeta … nu folositi pentru espressoare apa de la robinet sau de la fantana daca nu aveti vreun sistem de filtrare pentru aceasta.

Intrebari cu privire la decalcifiere:

Daca aveti orice fel de intrebari cu privire la decalcifierea espressorului, postati in sectiunea comentarii. De asemenea, tot acolo puteti posta sfaturi sau completari la acest articol.

câte stele merită? (1 - minim , 5 maxim)

4 comentarii si/sau pareri

cere informatii sau scrie-ne parerea ta despre "Decalcifierea Espressorului"
  1. Adrian
    #1 Adrian 18 aprilie, 2017, 16:25

    am si eu o problema poate ma puteti lamuri. Dupa ce aprind expressorul (un DeLonghi Magnifica esam 4000) isi face acea curatare (butonul de decalcifiere palpaie) , intorduc solutia in containerul amestecata cu apa si dupa aceea apas butonul de decalcifiere, il tin apasat 5 secunde ( intre timp cele doua luminite de cafea sunt aprinse) dupa care acele 2 luminise se sting iar cea de decalcifiere ramane aprinsa fara sa faca altceva. de aici expresorul asa ramane. aveti vreo ideea ce sa ii fac de aici? sau ce altceva as putea sa ii fac? nu incepe niciun ciclu de decalcifiere dupa ce am apasat butonul

    Reply this comment
    • Lyk
      Lyk 18 august, 2017, 11:48

      Buna am un expresor Jura S9 si nu stiu sal decalcifiez..am pus in rezervor un litru apa cu sare de lamaie si am repetat operatiunea de vreo 5 ori dar tot ami arata pe ecran k trebuie sal decalcifiez …poate tre sa mai setez la el ceva si nustiu eu pe ce taste sa apas? Va multumesc anticipat.

  2. Dumitru
    #2 Dumitru 7 iulie, 2017, 10:50

    Salut. Pentru Delonghi, eu folosesc acest decalficator al lor.

    Costa vreo 70 de lei dar isi face treaba bine. Curiozitatea mea este: cu ce este diferit un decalcificator de la Delonghi fata de unul de la Philips de exemplu? Au ceva special sau este doar o chestie de branding?

    Reply this comment
  3. Iasmina ●
    #3 Iasmina ● 1 septembrie, 2017, 18:04

    Bună ziua! Și ce trebuie sa faci dacă se blocheaza? Pentru ca astăzi mi s-a intamplat sa mi se blocheze și sa nu pot scoate capsula

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.