Incerci sa reduci din consumul de cafea gandindu-te ca ar putea sa-ti afecteze sanatatea? Vei fi fericit sa afli ca exista foarte multe beneficii pentru consumul de cafea. S-ar putea sa nu fie nevoie sa renunti la ea – de fapt, ai putea chiar sa consumi si mai multa. Citeste mai jos cinci beneficii pentru consumul de cafea.
1. Sursa excelenta de antioxidanti
Stiai ca in cafea se gaseste o cantitate mai mare de antioxidanti decat in ceaiul verde sau cacao? Potrivit cercetarilor stiintifice, in jur de 1000 de antioxidanti au fost descoperiti in boabele neprocesate de cafea si se crede ca in timpul procesului de prajire se dezvolta chiar si mai multi. Daca esti in cautarea unui mod de a ataca radicalii liberi, poti sa faci asta prin consumul de cafea.
2. Buna pentru inima
Un studiu olandez a descoperit ca cei care consuma cafea in mod moderat (intre doua si patru cani pe zi), au un risc mai scazut cu 20% de a face boli de inima, comparativ cu cei care consuma mai mult, care consuma mai putin si cei care nu consuma deloc. Studiul a analizat informatii de la mai mult de 37000 de oameni pe parcursul a 30 de ani pentru a obtine rezultatele.
Exista unele dovezi care demonstreaza beneficiile cafelei pentru inima, deoarece o protejeaza impotriva afectiunilor arteriale provocate de inflamatii. Unul dintre motivele care sugereaza ca ajuta inima se refera la acidul clorogenic, un antioxidant important care lupta contra bolilor cardiovasculare.
3. Ajuta la prevenirea depresiei
Numeroase studii au facut legatura intre rate scazute ale depresiei, atat in randul barbatilor, cat si al femeilor, si cafea. Rezultatele au aratat ca persoanele care consuma cafea aveau riscul cel mai scazut de a face depresie. Desi cercetatorii nu stiu sigur cum cafeaua opreste depresia, se crede ca are legatura cu faptul ca bautura activeaza neurotransmitatorii din creier, care sunt responsabili pentru controlul starilor de spirit.
4. Ficatului tau ii place
Consumul de cafea are legatura cu un risc scazut de cancer la ficat si ciroza, mai ales ciroza alcoolica. Un studiu gasit in Arhivele Medicinei Interne a demonstrat ca exista o corelatie intre un consum crescut de cafea si un risc scazut de a face ciroza.
5. Risc scazut de a face cancer
Potrivit unui numar de studii, barbatii care beau cafea au un risc mai scazut de a se imbolnavi de cancer agresiv de prostata. Cercetari de la Scoala Publica de Sanatate Harvard mai sugereaza ca, in cazurile in care o femeie consuma cel putin patru cani de cafea zilnic, riscul de a face cancer endometrial scade cu 25%. Pe langa asta, cercetatorii au descoperit o legatura intre consumul regulat de cafea si rate mai mici de a face cancer la ficat, colon, san sau rect. Din nou, se crede ca acest lucru are legatura cu antioxidantii gasiti in cafea.
Nota: toate aceste beneficii referitoare la consumul de cafea fac bineinteles referire la cazurile de consum moderat. Abuzurile, indiferent ca sunt ele de cafea, sau diferite alimente care in mod normal, consumate corespunzator au proprietati benefice asupra organismului, pot avea efecte total opuse.
De cafea stiam ca este sanatoasa… dar nessul? Intra in aceeasi categorie? Sotul meu bea asa ceva
Face mai mult rau decat bine?