Exista legatura intre cafea si colesterol?

scris de Bogdan S. 0 pareri si intrebari
Câteva reduceri faine azi:

Recomandat pe data de: 24.03.2017

vezi toate reducerile la espressoare aici

E timpul pentru niste stiinta despre cafea, sper ca sunteti pregatiti! 🙂

Cafestolul si kahweolul sunt doua diterpene gasite in mod normal in uleiul din cafea de care poate ai auzit sau nu. Bine, sa fim sinceri, cine a auzit de cafestol si kahweol? Poate, din cand in cand, cate un om de stiinta care bea cafea, dar cred ca putem presupune ca majoritatea oamenilor care consuma cafea nu au auzit nici macar de diterpene, cu atat mai putin de cafestol si kahweol.

Un diterpen este un compus chimic intalnit in orice cafea si este alcatuit din doua unitati de terpena. Terpena este un component gasit in uleiurile esentiale din mai multe plante, inclusiv din planta din care se obtin boabele de cafea. Terpena se gaseste si in canabis.

Pentru o perioada, oamenii de stiinta au concluzionat ca diterpenele din cafea afectau lipidele – cu alte cuvinte, crestea nivelul de colesterol din sange. Concluzia nu era sigura, realizandu-se studii pentru mai mult timp. Cafeaua avea sa fie vazuta ca fiind periculoasa, pana la urmatoarele descoperiri.

colesterol_in-cafea

Cafestol si kahweol – o analiza indeaproape

Aceste doua elemente au trebuit analizate pentru a ne asigura daca erau periculoase sau nu. Adevarul este ca o boaba de cafea arabica contine in jur de 0,4 – 0,7% cafestol, depinzand de greutatea sa. Daca bei cafea nefiltrata, cafestolul se va gasi in substante si mai mari. Cercetarile au aratat ca in cazul in care consumi cafea fiarta in mod regulat, colesterolul poate sa creasca cu 8% pentru barbati si 10% pentru femei.

Testari pe cafestol si rezultate

Totusi, oamenii de stiinta mai aveau mult de munca pana sa declare cafeaua ca fiind ceva de evitat, asa ca au facut ceea ce fac atunci cand vor sa observe un posibil pericol asupra oamenilor – au inceput sa testeze diterpenele pe animale.

Atunci comunitatea stiintifica si, prin extensie, comunitatea cafelei a primit vesti bune. Cu alte cuvinte, cand a fost testat pe sobolani, cafestolul s-a dovedit a avea efecte anti – cancerigene.

Mai multe testari s-au realizat pe mustele de fructe si s-a descoperit ca substanta avea atribute neuro – protectoare, jucand si rol de ligand de agonist pentru anumiti receptori, iar, de parca asta nu ar fi fost de ajuns, s-a descoperit ca substanta, cafestolul, oprea homeostaza colesterolului.

kahweolKahweol

Cealalta molecula regasita in cafeaua arabica este foarte similara ca structura. La fel, cercetari amanuntite par sa arate ca aceasta substanta, kahweolul poate ajuta structurile osoase prin inhibarea diferentierelor osteoclastelor. In plus, un alt studiu a descoperit ca aceasta substanta cu nume ciudat are si proprietati anti – cancerigene si anti – inflamatoare, existand o legatura intre consumul de cafea nefiltrata si scaderea riscului de cancer.

Mai multe studii au demonstrat ca in urma unui consum moderat de cafea, colesterolul nu va creste decat putin, spre deliciul consumatorilor inraiti. La urma urmei, daca esti cu adevarat ingrijorat de nivelul de colesterol, trebuie doar sa ai grija la anumite tipuri de cafea

câte stele merită? (1 - minim , 5 maxim)

Alte articole despre Forum Espressoare

Recomandari similare din categoria: Forum Espressoare

Nu sunt comentarii sau pareri

cere informatii sau scrie-ne parerea ta despre "Exista legatura intre cafea si colesterol?"

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.